TMN123 08.03.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 WitamJestem w trakcie planowania termomodernizacji starego domu (elementu szeregowca). Jednym z elementów który chcę docieplić jest pusta przestrzeń między sufitem a dachem. Wymiary przestrzeni wysokość od 1 - 0,5m. Przestrzeń planuję ocieplić poprzez bądź to wdmuchanie granulatu termoizolacyjnego bądź włókien wełny mineralnej. Układanie wełny z rolki raczej odpada z uwagi na regularnie rozmieszczone podpórki pod dachem i ograniczone pole manewru pod powierzchnią dachu. Moje pytania są następujące:1. czy ktoś wykonywał już tego typu zabieg u siebie?2. Jakie materiały są godne polecenia z granulatów?3. Jak wygląda to cenowo powiedzmy przy opcji z przyjazdem firmy i wdmuchaniem granulatu pod sprężonym pow.?4. Czy cenowo w porównaniu z wełną w belach jest duża różnica?5. Jaką warstwę trzeba usypać, przypuszczam iż nie trzeba wypełniać całej przestrzeni tylko około 20cm max.6. Jak jest z para-przepuszczalnością takiego granulatu? Dzięki z góry za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam Jestem w trakcie planowania termomodernizacji starego domu (elementu szeregowca). Jednym z elementów który chcę docieplić jest pusta przestrzeń między sufitem a dachem. Wymiary przestrzeni wysokość od 1 - 0,5m. Przestrzeń planuję ocieplić poprzez bądź to wdmuchanie granulatu termoizolacyjnego bądź włókien wełny mineralnej. Układanie wełny z rolki raczej odpada z uwagi na regularnie rozmieszczone podpórki pod dachem i ograniczone pole manewru pod powierzchnią dachu. Moje pytania są następujące: 1. czy ktoś wykonywał już tego typu zabieg u siebie? 2. Jakie materiały są godne polecenia z granulatów? 3. Jak wygląda to cenowo powiedzmy przy opcji z przyjazdem firmy i wdmuchaniem granulatu pod sprężonym pow.? 4. Czy cenowo w porównaniu z wełną w belach jest duża różnica? Granulat powinien być wyraźnie tańszy 5. Jaką warstwę trzeba usypać, przypuszczam iż nie trzeba wypełniać całej przestrzeni tylko około 20cm max. Tyle ile chcesz. 6. Jak jest z para-przepuszczalnością takiego granulatu? Jest bardzo paroprzepuszczalny bo niby w jaki sposób ma blokować przepływ pary? Dzięki z góry za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts