Gość 80mariusz80 09.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Cześć! Jak w temacie - planujemy zakup czarnej dachówki, glazurowanej. Podoba nam się jej czarny kolor, jednak mam wątpliwości. Jak wiadomo czarny kolor pochłania promienie słoneczne - będzie się nagrzewać, a chcę uniknąć zaduchu na poddaszu użytkowym. Dom będzie oczywiście izolowany wełną na poddaszu, jednakże w praktyce zawsze mogą wystąpić mostki termiczne. Czy jest tu jakiś wyjadacz z czarną dachówką na dachu ? Jakie macie inne opinie, porady, sugestie odnośnie czarnej dachówki? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.03.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 http://forum.muratordom.pl/kto-narzeka-l-na-dachowke-robena,t154959.htm?highlight=creaton%20kompromitacja Jeżeli chodzi o sam kolor to rzeczywiście czarny to swego rodzaju wyzwanie.Wiem ,że ci za bardzo nie pomogę bo mam blacho-dachówkę antracytową a nie dachówkę czarną glazurowaną i dużo odbiegają od siebie to jednak w moim przypadku zastosowanie kominków do wypompowywania nadmiaru powietrza z przestrzeni nad poddaszem zdało egzamin.System który wypompowuje owo powietrze jest dobrym rozwiązaniem na bolączki typu: chcę uniknąć zaduchu na poddaszu użytkowym. http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=kominki%20na%20dach%C3%B3wce%20ceramicznej&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi http://www.dodatki-dachowe.pl/ pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 09.03.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 jak dasz conajmniej 30cm welny,nie bedzie zadnych efektow cieplarnych. Cześć! Jak w temacie - planujemy zakup czarnej dachówki, glazurowanej. Podoba nam się jej czarny kolor, jednak mam wątpliwości. Jak wiadomo czarny kolor pochłania promienie słoneczne - będzie się nagrzewać, a chcę uniknąć zaduchu na poddaszu użytkowym. Dom będzie oczywiście izolowany wełną na poddaszu, jednakże w praktyce zawsze mogą wystąpić mostki termiczne. Czy jest tu jakiś wyjadacz z czarną dachówką na dachu ? Jakie macie inne opinie, porady, sugestie odnośnie czarnej dachówki? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.03.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 jak dasz conajmniej 30cm welny,nie bedzie zadnych efektow cieplarnych. Cześć! Jak w temacie - planujemy zakup czarnej dachówki, glazurowanej. Podoba nam się jej czarny kolor, jednak mam wątpliwości. Jak wiadomo czarny kolor pochłania promienie słoneczne - będzie się nagrzewać, a chcę uniknąć zaduchu na poddaszu użytkowym. Dom będzie oczywiście izolowany wełną na poddaszu, jednakże w praktyce zawsze mogą wystąpić mostki termiczne. Czy jest tu jakiś wyjadacz z czarną dachówką na dachu ? Jakie macie inne opinie, porady, sugestie odnośnie czarnej dachówki? Pozdrawiam! Czy to co piszesz w kwestii docieplenia wełną, odnosi się także do czarnej blacho-dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 09.03.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 pytanie bylo na temat dachowki ceramicznej,wiec odpowiedz rowniez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Rozumiem ,że wiedzy na temat blacho-dachówki nie masz?.Tylko w dachówce ceramicznej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 09.03.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 @mpoplawdzieki za praktyczny post. Tez planuje Koramica L15; choc troche sie jeszcze waham miedzy Creatonem Futura [naczytalem sie niepochlebnych opinii o Creatonie].***************Znalazlem jeszcze argument za czarna dachowka: jej nagrzewanie sie powoduje szybki zanik wilgoci, a tym samym opoznia sie powstawanie mikroorganizmow, przedklada sie na jej zywotnosc, itp. itd.***************Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 07.07.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Witam, sięgnęłam do tego wątklu, bo tez planuję dach w kolorze antracytu. W moim projekcie jest docieplenie poddasza wełną mineraną gr. 20cm, czy to wystarczy do skutecznej izolacji w lecie i zimie? A może powinnam do tego dodac też ocieplenie dachu między krokwiami (18 cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts