Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia WN przechodzaca przez dzialke a odszkodowanie od ZE

sancho80

Recommended Posts

witam,

jakis czas temu nabylismy z zona dzialke ktora prawdopodobnie bedziemy chcieli zagospodarowac w najblizszym czasie.

problem w tym ze przy jednym z rogow nachodza na nia druty WN 220kV.

pytanie jest takie, czy ja moge roscic sobie od ZE odszkodowanie albo kase za dzierzawe ziemi nad ktora przebiega linia?

linia juz byla w momencie kiedy dzialke kupowalismy takze wiedzielismy i swiadomie ja kupilismy.

ciekawy jestem czy moge wystapic z zadaniem udostepnienia lub udowodnienia czy ZE ma pisemna zgode na przeprowadzenie linii przez moja dzialke od poprzedniego wlasciciela, a jesli nie ma czy moge na podstawie bezprawnego jej ustawienia rzadac odszkodowania badz jakis innych korzysci (np. darmowego pradu dla calego domu)?

i druga sprawa, jak to jest z tym oddzialywaniem, sam juz nie wiem, w roznych zrodlach pisze sie rozne rzeczy..czy to jest szkodliwe dla zycia, ile metrow powinno dzielic powierzchnie gdzie bedziemy przebywac z rodzina od drutow, czy drzewa jakos powstrzymuja promieniowanie??

z gory dzieki za info,

Cyprian

Kolego ty masz wysokie napięcie, jesli nawet uzyskasz zgodę na skablowanie ( w co mocno wątpie )to koszty będą makabryczne. Dla przykładu powiem że linia WN napowietrzna jest trzy razy tańsza od kabla w ziemi.

Zapytaj tu :

http://forumsep.pl/viewforum.php?f=2 powinni udzielić ci wyczerpujących informacji, jesli podasz więcej danych ale nie licz na wyrozumiałość.

Bez szczegółów trudno ocenić ( ile metrów trzeba skablować ) ,ale koszt może wynieś nawet sporo powyżej 100 tys.