wkwb 09.03.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Zaczęliśmy (formalnie) budowę domu - mamy wszystkie papiery podbite przez gminę i powiat, fizycznie budowa ruszy za 2 tyg (czekamy na prąd na budowę i wiercenie studnię - trochę się zagapiliśmy). Ostatnio zacząłem przeglądać znowu tematy energooszczędności i poważnie zastanawiać się nad realizacją w naszym domu wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i nad zrobieniem wymiennika gruntowego. Moje pytanie do ekspertów, których jest tu wielu, jest następujące: czy do takich zmian są konieczne zmiany w projekcie budynku i zagospodarowania działki? Jak rozumiem, będą konieczne w projekcie budynku, jeśli będziemy chcieli zlikwidować kominy wentylacji grawitacyjnej (dla oszczędności). Nie wiecie, czy takie zmiany w projekcie są drogie, czy da się je zrobić i przepchnąć przez urzędy szybko? (Najbardziej by mi się marzyło w ciągu tych 2 tyg). Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i wskazówki PS. Jak zamiast 12 cm styro na ścianach (tak jest w projekcie) dam 15 bez informowania urzędu, to pewnie nikt nie zauważy; a jeśli zamarzę sobie 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 09.03.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przy zmianie grubości ocieplenia zmienia się wymiary budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 10.03.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Przy zmianie grubości ocieplenia zmienia się wymiary budynku To oczywiście wiem Nie wydaje mi się jednak, żeby o 3 cm ktoś się czepiał, nawet jeśli zauważy. Na pewno gorzej, gdy to będzie 20 cm zamiast 12. Dobrze kombinuję? Ktoś wie jak to jest z adaptacją pod mechaniczną wentylację i GWC? W ostateczności przeprojektuję wszystko i formalnie złożę w Halinowie, w sumie urząd tam jest b. szybki i sprawny (aczkolwiek drobiazgowy do bólu) w takich sprawach, ale jak by się można było prześliznąć, to by było lepiej - zawsze z tydzień-dwa oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geodezjusz 22.03.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 jeśli budynek ma 10m na 10m to jest 40m obwodu,więc 40 * 0.08 = 3.2^2m więcej i będziesz płacił większy podatek ze względu na tzw. "obszar zabudowy" kiepsko kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 23.03.2010 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 jeśli budynek ma 10m na 10m to jest 40m obwodu, więc 40 * 0.08 = 3.2^2m więcej i będziesz płacił większy podatek ze względu na tzw. "obszar zabudowy" kiepsko kombinujesz To raczej Ty źle kombinujesz. Podatek płaci się od powierzchni użytkowej, a nie od powierzchni zabudowy (art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 23.03.2010 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Co do moich bolączek - pytałem dziś w gminie i pani od architektury i planowania potwierdziła, że o 3 cm różnicy nikt się nie będzie czepiał, ale jak z 12 się zrobi 20 to już może trochę zmieniać wygląd budynku i ona nie wie, czy to rzutuje, czy nie (czy jest to istotna zmiana w projekcie, czy nie), skierowała mnie do nadzoru. Jutro będę dzwonił, dziś już było za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 23.03.2010 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Dodam jeszcze, że co do zmiany wentylacji to wszyscy fachowcy, których się pytałem, jak jeden mąż twierdzą, że to drobna zmiana i wystarczy wpis w dzienniku budowy (powoływali się nawet na precedensy, w których uczestniczyli - gdzie była właśnie zmiana z grawitacyjnej na mechaniczną). Ale o to też spytam jutro w nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 27.03.2010 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 W nadzorze (Mińsk Maz.) powiedzieli... hahaha... że oni nie wiedzą... hahaha... i że to ustala kierbud. W ogóle brzmiało to tak, jak by to mieli "głęboko w d". No to ładny nadzór mamy. Chociaż może i lepiej, że się nie czepiają. Nie ma nic gorszego, niż nadgorliwy urzędnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts