aneet 09.03.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 bardzo prosze Was o pomoc w sprawie reklamacji obuwia. Jakie są prawa konsumenta? jakie prawa ma sprzedawca? Kupiliśmy w marcu 2009 r buty Marvel waterproof. Buty mąż zaczął uzytkowac od grudnia 2009 a juz w styczniu 2010 zamiast waterproof było flood Odrzucili mi 2 razy reklamację pisząc, że technologia wytworzenia i materiał z jakie są zrobione nie dają mozliwości przemiękania. Plisss i co ja mam zrobic? Buty ewidentnie przemiekaja mimo iz Pan stwierdził, że to raczej potliwosć Chciałam sie z nim spotkać i porozmawiać w jaki sposób oni to testują ale nie chca mnie w firmie widziec. Help, czy ktoś z was ma jakiś wzór pisma odwołania do odwołania:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 09.03.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Skontaktuj się z powiatowym rzecznikiem ochrony konsumenta (jakoś tak się to nazywa) - bardzo działa na niektórych przedsiębiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 09.03.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przede wszystkim tak jak ktoś radził zgoś sie do Rzecznika Praw Konsumentów, powinien działać przy Starostwie, Urzędzie Miasta lub tym podobnej instytucji. Koniecznie na piśmie wyślij do właściciela sklepu listem poleconym za potwierdzeniem pismo ,że nie zgadzasz z opinia ich rzeczoznawcy, zaznacz w piśmie że sprawę zgłosiłaś do Federacji Konsumenta i oni kierują sprawę na drogę postępowania sadowego. Takie samo pismo złóż u Rzecznika i dokładnie dowiedz się i wpisz w piśmie jakiego paragrafu to dotyczy . Po drugiej reklamacji masz prawo żądać zwrotu gotówki .Rzecznik Konsumentów chętnie Cię pokieruje i sprawę sądową ( jeżeli właściciel sklepu nie zmięknie) też chyba z urzędu poprowadzą. Spotkałam sie z taką sytuacją gdzie klientka kupiła kurtkę skórzaną za ponad 2tys zł, wyszła w niej na deszcz i porobiły sie plamy. Nie uznali jej reklamacji twierdząc że to nie kurtka do chodzenia po deszczu tylko jak jest sucho , dwa razy odrzucili jej reklamację. Wściekła sie oddała sprawę do sądu , wygrała, dostała zwrot kasy i firma Ochnik musiała zapłacić koszty sądowe. Przy tego typu sprawach rzeczoznawca jest bezstronny i przyznają rację Konsumentowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 09.03.2010 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 dziękuje za odpowiedzi, zacznę rozglądać się za rzecznikiem. \mam tylko jeden problem, jak rozmawiałam z osobą, która zajmuje sie uznaniem lub nie reklamacji (sklep twierdzi, ze to producent, ale chyba ta firma nie produkuje w PL)to ten facet sm mi powiedział, zebym zgłaszała to dalej, bo on jest w tym wypadku pewien, ze buty sa ok. Tak sie zastanaiam czy to psychologia czy naprade nie mam szans? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 12.03.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Państwowa Inspekcja Handlowa.Składałam tam 3 razy i za każdym razem sprawę (beznadziejną wydawało się)wygrywałam Nie wiem jak oni to robią ale jest skuteczne Podejrzewam,że robią na wredną firmę jakieś naloty krzyżowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneet 14.03.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 iza mama gabora , czy mogłabyś mi na priva wysłac jakies info jak ma wygladac pismo? czy może byc taie jak pisałam w odwolaniu, czyli wjaki sposób przemiękają od kiedy itp, itp.... Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 15.03.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts