Kebuz 09.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 WitamW tamtym roku aby nie taplać się w błocie wykonałem korytowanie ok 40 cm i nawiozłem tłucznia, który następnie zasypałem żużlem piecowym mielonym.W tym roku chciałem położyć kostkę betonową polbruk.Rozmawiałem z gościem który ma mi to zrobić i zaproponował nawiezienie żuzla piecowego ok 10 cm i na to kostka betonowa.Mam pytanie do brukarzy czy mączka z żużla piecowego nadaje sie pod podjazd dla samochodu osobowego.Zdjęcia z tamtego roku http://img690.imageshack.us/img690/7315/hpim6272.jpg http://img641.imageshack.us/img641/2906/hpim6308.jpg http://img697.imageshack.us/img697/2509/hpim6340.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 09.03.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Nie nadaje się, słabo się klinuje (sprawdź co oznacza to słowo). Masz tłuczeń, to nie wystarczy? Nie próbuj przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorr 09.03.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ja miałem podobnie,wybrana ziemia i tłuczeń,na to 10cm piasku i kostka - jak na razie 4 lata i jest super, 2 razy do roku wjezdża ciężarówka z olejem opałowym i nic się nie dzieje pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 09.03.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam.Podłączę się do tematu ale z innej beczki. A mianowicie czy wybierać cały humus. U mnie jest tego około 70cm i wykonawca który będzie kładł polbruk stwierdził że nie trzeba całego wybierać tylko jakieś 40cm. Czy to wytrzyma wjazd ciągnika z przyczepą pełną drzewa i szambiarki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 09.03.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Humus należy wybrać cały tym bardziej tam gdzie będzie podjazd dla samochodów ciężarowych. Humus jako twór naturalny i biologiczny cały czas żyje i go ubywa, gdy nic na nim nie rośnie. Jeżeli masz kompostownik to po roku można zobaczyć ile go ubywa na grubości. Z innej beczki. Tłuczeń winno się klinować jak sama nazwa wskazuje klińcem a nie szlaką (żużlem, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 10.03.2010 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 WitamTłuczen przykryłem cieniutko żuzlem teraz położe kliniec 5-7 cm, na to piech i kostka. Powinno być ok?.Ostatni dużo widać podjazdów i chodników gdzie jako podkład daje się żuzel pochutniczy. Mam pytanie do tych co mają tak zrobiony podjazd, jak to się sprawdza w realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.03.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Dziennik ustaw nie zakłada takiego rozwiązania nawet dla małych chodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 11.03.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 WitamMoże jeszcze ktoś się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 12.03.2010 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 WitamNikt nie dawał żużla lub szlaki pod podjazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Niedowiarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.03.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 mam zrobić podjazd dla samochodu osobowego, raczej żadne ciężarówki już wjeżdzać nie będą. Czy muszę klaść tłuczeń? Wykonawca przekonuje mnie, że sam żwirek wystarczy, jak się go dobrze zagęści. Trochę nie mam kasy, więc taka oszczędność byłaby miła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 16.03.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 EZS U moich rodziców było wysypane 10 do 15 cm żwiru, mają kostkę położoną kilka lat i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 16.03.2010 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 WitamJa dawałem tłuczeń bo dostałem go za niską kase, na podjazd jako bodbudowe daje się KLINIEC nie żwirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 16.03.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Niedowiarek? Dawają tylko nikt się nie przyznaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.03.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam Ja dawałem tłuczeń bo dostałem go za niską kase, na podjazd jako bodbudowe daje się KLINIEC nie żwirek. nie rozumiem. Kliniec i bez piasku kostkę??? czy kliniec - piasek - kostke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 16.03.2010 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 WitamPodbudowa z klińca, potem piasek lub piasek z cementem i dopiero kostkaPoszukaj na necie co to jest kliniec, podbudowa i podsypka.Ja popełniłem błąd i zasypałem tłuczęń żużlem, a powinien być kliniec.Teraz muszę to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 14.04.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 no to i ja mam pytanie do "brukarzy" lub osób obeznanych w temacie na działce mam grunt ilasty, wysoka woda gruntowa ... planuję ułożyć na podjeździe (ok 100m2) nieregularne płyty kamienne - gnejs lub andezyt o grubości 4-6 cm ... kamień był by zatapiany/wtapiany/wciskany w beton półmokry ... po podjeździe będą jeździły samochody do 4 ton do dyspozycji mam ok 32 ton (20m3) klińca kamiennego frakcji 0-32, około 30ton pospółki (dość dużo kamienia) i ewentualnie beton kruszony frakcji 0-63 po wykorytowaniu planuję rozłożyć geowłókninę, dać 15-20cm zagęszczonej pospółki jako warstwa odsączająca, później 15-20 cm klińca, znowu 10 cm pospółki i na to będzie wylewany beton (z betoniary w proporcji 3:1), w półsuchy / półmokry beton wtapiane będą płyty kamienne pytania: - czy jest sens dawać zwykłą geowłókninę (taką z allegro) czy trzeba dać coś innego ? - czy warstwy są prawidłowe (grubość/kolejność) ? może warto kupić tłuczeń betonowy i dać go pod kliniec ? - jaka powinna być grubość betonu i jakiej powinien być klasy ? czy robić dylatacje ? z góry dziękuję za rzeczowe podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 15.04.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 A ja mam pytanie - prośbę. Może znajdzie się ktoś kto mi zaprojektuje podjazd? Nie wiem jak się do tego zabrać. Może w sumie ok. 50m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts