Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlewozmywak wpuszczany a blat grubośći 3,6 cm

achet

Recommended Posts

Problem od ponad roku nierozwiązany. Kupiłam zlewozmywak wpuszczany Teka. Niestety podczas montażu w blacie (gr 3,60 cm) okazało się że dołączone do zestawu klamry mocujące nie trzymają ,sa zbyt krótkie.Producent przewidział je na blaty o klasycznej grubości.Szukałam w różnych sklepach takich kotwiczek,ale jak juz się udało znaleść to w takich samych rozmiarach.Nie ma nic na gruby blat.Zlewozmywak jest więc tylko osadzony na silikonie,ale wiadomo ,że jeżeli nie jest ściskany do blatu,to nie jest to porządnie zamontowane i zawsze trochę wody dostaje się pod zlewozmywak.W efekcie blat zaczyna puchnąć.Czy ktoś z was miał taki problem ?Jak udało się go rozwiązać? Bo w sklepach nikt mi nie podsunął żadnego rozwiązania.Szkoda by mi było zmieniac blat,bo ten ma dopiero 1,5 roku,poza tym grubszy jest ładniejszy.

Witaj. Nie mam w tym doświadczenia więc jest to pomysł laika. W miejscach gdzie znajdują się blaszki dociskające zlew do blatu można wyfrezować (lub w jakiś inny sposób wyciąć ) "miejsca" na ich umocowanie - tak żeby zmniejszyć grubość blatu do grubości akceptowanej przez długość blaszek (pewnie 3cm?). Mam nadzieję że taka operacja wykonana delikatnie i tylko tak żeby blaszki się zmieściły nie osłabi blatu i będzie OK. Zastrzegam - pomysł nie poparty doświadczeniem

Pozdrawiam

Michał

Gość ANSEXXX
ludzie przecież te uchwyty sie reguluje po załozeniu dłużeszego wkkęta moze nbyć zamocowane pokaz mi zfddjecie tych uchwytów a j \Tobie wytłumacz elub moge odsprzedać mocowania dłuższe

• 2 weeks później...
Dzięki .Jeżeli chodzi o pierwsze rozwiązanie,to nie wpadło mi to głowy,a pomysł bardzo dobry.Nie powinien sie blat przez to osłabić,bo przecież standardowo są cieńsze.Natomiast jeżeli chodzi o drugie rozwiązanie,to muszę się przyjrzeć tym blaszkom,ale o ile dobrze pamiętam,to chyba się nie dało wymienić tych wkrętów,bo to chyba do określonej długości tylko działało.Sprawdzę jeszcze w wolnej chwili,sama jestem ciekawa, bo jeżeli jest taka możliwość a ja o tym nie pomyślałam ,to chyba jakieś zaćmienie umysłu miałam.