Paty 26.01.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jestem przed zakupem kuchenki.W mieszkaniu maiałam tradycyjną kuchenkę z piekarnikiem. Jestem przezwyczajona do popatrywania na wielkość płomienia pod gotującym się garnkiem.Czy iść za modą i w nowym domu zainstalować płytę elektryczną czy pozostać wierną tradycji i wybrać płytę gazową.Podobno na płycie elektrycznej trzeba się nauczyć gotować. Pomóżcie podjąć decyzję.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Może to Ci się przyda:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 26.01.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 ups! To byłem ja, cosik mnie wylogowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.01.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nie jest aż tak źle z tym przyzwyczajaniem. Mamy elektryczną. Nie szumi, nie smrodzi, nie wydziela spalin - łatwo ją czyścić. Jadyna wada: bierze prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.01.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Użytkuję płytę elektryczną AEG od 3 lat i jestem bardzo zadowolona.Przyzwyczajałam się do niej z 5 minut, a potem czułam się jak gdybym nigdy wcześniej nie miała gazu.Uważam, że komfort jest nieporównywalny, a z tymi rachunkami to nie przesadzajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jestem przed zakupem kuchenki. W mieszkaniu maiałam tradycyjną kuchenkę z piekarnikiem. Jestem przezwyczajona do popatrywania na wielkość płomienia pod gotującym się garnkiem. Czy iść za modą i w nowym domu zainstalować płytę elektryczną czy pozostać wierną tradycji i wybrać płytę gazową. Podobno na płycie elektrycznej trzeba się nauczyć gotować. Pomóżcie podjąć decyzję. Pozdrawiam. Sory, ale gaz to się n adaje może do samochodu jako paliwo, ale nie do gotowania. Od roku mam płytę ceramiczną - w życiu bym się nie zamienił na gaz z powrotem. Koszty są identyczne - z tym zę ja gazu używałem tylko do gotowania, więc sporą część opłaty za gaz to był abonament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 26.01.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jam mam do wyboru kuchenkę na propan-butan (butla w szafce) lub elektryczną. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 26.01.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Gdybym miał ciągnąć gaz tylko do kuchenki albo wozić butle, zdecydowanie wybrałbym prąd. Ale i tak będzie gaz z sieci w kotłowni, a do tego słuchamy opowieści przyszłych sąsiadów o zdarzających się wielogodzinnych przerwach w dopływie prądu ... Więc na razie kuchnia gazowa (nie jestem szczególnym katastrofistą, ale wielkie awarie sieci elektrycznej zdarzają się i w bardzo cywilizowanych krajach, a grzanie wody na herbatę w kociołku na ognisku wolę zostawić w dalszej rezerwie ) i piekarnik elektryczny, do tego obowiązkowo czajnik elektryczny, ale i tak pociągnę 3 fazy do kuchni, na wypadek gdyby coś nam się odmieniło i zachciało się płyty ceramicznej czy czegoś podobnego (to w końcu wielka wygoda - np. ustawiasz sobie czas gotowania i idziesz do sąsiadów, albo gdzieś ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 26.01.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Mamy teraz gazową - niestety nigdy nie jestem jej w stanie naprawdę dobrze umyć, z elektryczną znacznie łatwiej. Bedzie elektryczna.Nie gotuję dużo, kosztów się nie boję.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 26.01.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 A co myślicie o połączeniu palników gazowych z płytą elektryczną ( tak pół na pół). Wygląda dosyć cudacznie, ale może się okazać przydatne kiedy nastąpi przerwa w dostawie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 26.01.2004 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dzieki za odpowiedzi. Powiem szczerze że dalej nie wiem co wybrać. Na pewno elektryczna jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości.Ale słyszałam też że jak wikipi np.mleko to tragedia ...., że trzeba przykręcać temperaturę jak się potrawa już zagotuje. Jedni znajomi to mają elektryczną na pokaz w kuchni ,a drugą do gotowania gazową w piwnicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 26.01.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 .....Czy iść za modą i w nowym domu zainstalować płytę elektryczną ...... To nie moda, to wygoda Ja mam ceramiczną MasterCook`a z Wrozamet-u, jest bardzo OK. A jeżeli już gazowa, to koniecznie piekarnik elektryczny, z wentylatorem. Podobno przy elektrycznej będą dłużej czyste sufity, ale jak masz kominek to dla Ciebie to żaden argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 26.01.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja dwa lata temu wybrałam kuchenkę z ceramiczną płytą grzewczą, dwa palniki na gaz i dwa na prąd. Miałam wtedy sytuację , że przerwy w dostawie prądu sie niestety zdarzały, a gaz miałam z butli . Tak więc byłam ubezpieczona na tkz. dwa fronty. Teraz w nowym domu mam gaz ziemny , także wymienię tylko dyszę i nadal będę ją użytkować. Piekarnik natomiast mam elektryczny, z termoobiegiem i sondą mierzącą temperaturę potrawy wewnątrz. Niezły bajer, musze przyznać. Wszystko to produkty Firmy Amica, polecam, pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 26.01.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jestem za gazem do gotowania - proste, tanie. W razie braku prądu ugotujesz i zjesz.Jestem za prądem do pieczenia - dokladne. Ciasta o wiele lepiej wychodzą. Ponadto, na upartego możesz zaprogramować piekarnik, jak wychodzisz, żeby się włączyl 30 min przed planowanym powrotem i podgrzal ci obiad.(Pamietaj, że do piekarnika na prąd musisz mieć o wiele "mocniejszą" instalację.)Ponadto - zastanow sie nad rozdzieleniem tych 2 tradycyjnie powiązanych urządzen - ja mam elektryczny piekarnik umieszczony w innym miejscu niż kuchenka, na wysokości 1,2 metra - zabudowany. Wiesz jak super, gdy sie nie trzeba schylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość erni 26.01.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 a ja mam w kuchni elektryczną płytę z piekarnikem Amica a w kotłowni gazową (tak na wszelki wypadek - przydała mi się jakieś 3 razy w ciągu trzech lat) - jak na razie kuchnia sprawdza się znakomicie. Dla mnie kuchnia elektryczna to była jedyna opcja ze względu na dzieci - nie muszę się martwić czy coś aby nie odkręci (do kotłowni nie mają dostępu) a do odcinaczy gazu w kuchenkach gazowych jakoś nie mogłem nabrać zaufania - poza tym uważam, że to faktyczna wygoda (timery) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 26.01.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja mam kuchenkę elektryczną Whirlpoola - jest ok, chociaż trudno mi ja 'doskrobac' z przypalonych plamek. Jednak gdybym miala gaz, wybrałabym płytę na gaz z piekarnikiem elektrycznym. Gotujac na gazie masz znacznie większą możliwość regulacji temperatury i nie potrzebujesz garnków i patelni i grubym i superpłaskim dnie. No i, jaki szanujący się kucharz (chociaz uzurpujący do miana) gotuje na płycie elektrycznej?? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.01.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Jaśka,przypalone plamki można zmyć jak w reklamie jednym ruchem ściereczki z Cifem. To działa! Musisz tego spróbować, nie radzę niczym skrobać po płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.01.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja mam teraz gaz ziemny ale tylko do pieca, kuchnię mam elektryczną i chyba jak wszyscy którzy tego spróbowali nie wrócę do gazowej. Z czasów budowy starego domku została mi mała butla, tzw. turystyczna mogę do niej dokręcić palnik (mam podwójny) lub lamkę gazową (nie mam). przez czery lata z niej nie korzystałem nie wiem nawet czy jest tam gaz i dla mnie to jest najlepsza opcja na wypadek braku prądu bo ugotuję sobie wodę, mam kaganek pod strzechę a kosztuje grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 No dobra,ale Wokiem ti sie nie naszaleje na plycie ceramicznej,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_a 26.01.2004 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ten dowcipnis na gorze to ja ale sie jakos tak wylogowalo... A nie lubie byc anonimowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.