Rysiu 12.08.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Mialem gazowa, teraz mam plyte ceramiczna. Żona gotuje, a ja sprzatam (zmywam) po jej wyczynach. I czyszczenie plyty ceramicznej to koszmar, nie wiem skad tyle zachwytów nad tym ze latwo to utrzymac w czystosci. Problem w tym, ze zawsze cos wykipi. A jak wykipi, to sie przypala i to przypalone bardzo trudno zmyc. Musze to namaczac z jakies 10 minut i pucowac CIF-em, zeby zeszlo. Schodzi, owszem,ale ile sie musze narobic. I wkurza mnie to. Ni eprawda, ze schodzi za jednym przetarciem. A gazowa mimo ze ma wiecej zakamarkow, to to co wykipi nie jest przypalone i suma sumarum wlasnie to mozna wymyc jednym przetaciem gabki z CIF-em. Takie sa moje przemyslenia. Mniejszego brudzenia na plycie ceramicznej nie zauwazylem, do tego na plycie trudniej jest regulowac temperature. Jak zaczyna kipiec, to gaz przykecisz raz raz i po klopocie, a na ceramicznej trzeba odstwiac, bo bezwlad duzy. Takie so moje doswiadczenia. Jesli mialbym gaz, to chyba jednak wybralbym kuchenke gazowa z piekarnikiem elektrycznym. Gazu nie ma - ceramiczna na prad, zadnych butli czy jakis takich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renev 12.08.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Widzialem ostatnio w takiej ksiazce o problemach powietrza wewnetrznego z Politechniki Warszawskiej"Gaz do spalania w mieszkaniach nie powinien nigdy tam się znaleźć, nie tylko dlatego, że stwarza zagrożenie wybuchem ale przede wszystkim gdyż powoduje konieczność dostarczania kolosalnych ilości powietrza wentylacyjnego dla usuwania produktów spalania gazu i zapewnienia ochrony zdrowia mieszkańców.Wystarczy przytoczyć tutaj badania wpływu otwartego spalania gazu w mieszkaniach na skład powietrza wewnętrznego opisane w (4) i (5)Aby obniżyć poziom stężenia CO2 w powietrzu, w którym odbywa się otwarte spalanie gazu trzeba wymieniać w pomieszczeniu więcej niż 200 m3 powietrza na godzinę, a do skutecznego wyeliminowania tlenku węgla potrzeba jeszcze więcej bo aż 400 m3/h.Powstające także w trakcie spalania tlenki azotu NOx są prawie nieusuwalne z pomieszczenia przy pomocy tradycyjnej wentylacji."No wlasnie ciekawe jak spalanie gazu w domu wplywa na nasze zdrowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.08.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Strrrrrrasznie Po 40 latach gotowania na gazie 50% Polaków już nie żyje, 20% dogorywa na podłodze w kuchni, a pozostałe 30% tylko dlatego chodzi o własnych siłach bo nie gotowało na gazie. A już bez żartów - każda technologia jest tak czy inaczej szkodliwa. Kuchnia opalana drewnem też emituje szkodliwe substancje. Wszystko jest kompromisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 13.08.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Pisząc czyściej nie myślałem o czyszczeniu samej kuchenki.Moim subiektywnym zdaniem przy kuchence elektrycznej w mojej kuchni mniej osadza się brudu na szafkach i ścianach. Potwierdzam że trudniej na początku gotuje się na płycie ceramicznej - ale gdy nauczy się przewidywać i obniżać moc płytki nim zacznie kipieć z kartofli czy makaronu to czyszczenia nie ma tak dużo, a płaską płytę wyciera się łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 16.08.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Rysiu, trochę zdziwiła mnie Twoja wypowiedź - jak to "zawsze wykipi"???Jak mnie coś czasami wykipi, to wycieram spód garnka (stawiam na ręczniku papierowym) i przestawiam na inny palnik. Unikam smrodu związanego z przypaleniem, a i czyszczenie potem łatwiejsze...A jak już coś się przypali, to używam takiej specjalnej "skrobaczki" i też schodzi bez problemu.Do czyszczenia używam specjalnego mleczka do płyt ceramicznych (jest drogie, ale starcza na bardzo długo), nigdy swojej płyty nie czyściłam CIF-em, zawsze Być może oba specyfiki są porównywalne, ale jakoś nie przyszło mi do głowy "eksperymentowanie" w tym zakresie. I choć od kilku lat używam płyty ceramicznej, to ciągle mam w pamięci czyszczenie "żeber" (te czarne pręty, na których stawiamy garnki) kuchenki gazowej, zwłaszcza, jak coś wykipi i PRZYPALI SIĘ na nich.... Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna27 29.02.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 ostatni wpis z przed niespełna 4 lat teraz są nowe stawki za prąd, gaz, butle. Co polecacie teraz? gazowa czy elektryczna? w miejscu gdzie się będę budować nie ma sieci gazowej, więc wybór mam albo elekryczna albo gazowa jak teraz wyglądają koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 29.02.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 ostatni wpis z przed niespełna 4 lat teraz są nowe stawki za prąd, gaz, butle. Co polecacie teraz? gazowa czy elektryczna? w miejscu gdzie się będę budować nie ma sieci gazowej, więc wybór mam albo elekryczna albo gazowa jak teraz wyglądają koszty? Nie kumam mówisz że nie ma sieci gazowej a chcesz kupować gazową? No chyba ze chodzi o LPG. To wybór jest prosty - elektryczna. Jakies jeżdżenei z butlami, wymiany, noszenie tego wszystkie opisane wyżej wady gazówki przy porównywalnych albo i niższych kosztach(niższych dla elektryki) przemawiają za elektryką. Zastanawiam się nad sprawnościa bo jezeli weźmiemy pod uwagę np czajnik bezprzewodowy (co można porównac do elektrycznej + dobre garnki) i gazową to równiez przemawia na korzyśc czajnika. Przy gazie sporo ciepła jednak leci obok garnka do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna27 29.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 I.W. sory zapomniałam dodać, ze mam jeszcze ew właśnie butle gazową przeoczenie. Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 07.03.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Elektryczna, zostalam przekonana. Fakt, ze nie mam gazu, ale teraz już mnie to nie martwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciesiel 12.03.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Wydaje mi się, że we wszystkich programach kulinarnych mistrzowie od garnka i patelni gotują na gazie. Może coś w tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Mam do wyboru gazowa na gaz z butli (nie opłaca mi się ciągnąc gazu tylko do kuchenki), oraz elektryczną....wybrałam gazową . Może dlatego, że całe życie na takiej gotuję i nie wiem czy potrafiłabym się przestawic na elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 12.03.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 O czym dyskusja.1.Jeśli ktoś non sto gotuje bo ma 10 dzieci to może rzeczywiście gaz bo wyjdzie trochę taniej.Nowoczesne płyty ( np.indukcyjne )już są nieco oszczędniejsze i upichcenie obiadu nie powoduje dzsiury w budżecie.2.Przede wszystkim syf jaki zostaje po gazie - jak mieszkałem w bloku na poczatku był gaz a potem płyta.Podczas wymiany szorowałem szafki z żółtobrudnego nalotu - po płycie zero zanieczyszczeń.3.Jak wykipi - cif albo skrobak i w 20 sekund po kłopocie.4.Jak przez tydzień zasmakujesz płyty to nie wspomnisz nawet o gazie.A płomyki to najlepiej w kominku oglądać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 12.03.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Ja wybrałabym gaz do gotowania, ponieważ wydaje mi się, że tak jest taniej. Płyta elektryczna musi sie nagrzać a potem stygnie i stygnie, no chyba, że kupisz jakąś nowoczesną. Natomiast piekarnik polecam tylko i wyłącznie elektryczny. Wydaje mi się, że łatwiej sie w takim piecze i ma kilka funkcji.Obecnie buduje dom i niestety w tej miejscowości nie ma gazu, ale mimo wszystko mam zamiar kupić kuchnie na gaz i trzymać butle w szafce. Kuchenki gazowe nawet bardziej mi sie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.