zerkojac 09.03.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam, Mam problem na strychu w postaci skraplania się pary która kapie z blachy na strop betonowy i zaczynam mieć plamy na sufitach. Opis budynku:budynek z lat 80-tych (pustak keramzytowy) piętrowy.Strych nieużytkowy (ale standardowo zagracony)Strop z wylanymi belkami wys. 10cm na połowie powierzchni stropu upchana wata grubości 10 cm między te belki.Dach z blachy ocynkowanej zawijanej która jest przykręcona do desek nie jest to równomierne deskowanie tylko co 50 - 70 cm brak foli itp..Brak wentylacji na strychu (zamknięty na amen). Rozpocząłem czyszczenie strychy z gratów i muszę usunąć watę która jest bardzo ubita od chodzenia i od wody która się skrapla.Proszę o poradę szukałem na forum ale nie znalazłem przypadku który mogę wykorzystać w swojej sytuacji w 100%.Planuję zakup styropianu 10cm i ułożenie na stropie między belki wtedy wyrównam powierzchnie i będę mógł ułożyć jeszcze styropian 5 cm na całości. Może w przyszłości zrobię na tym wylewkę ale na razie chcę ograniczyć koszty. Proszę o radę czy mój pomysł z styropianem będzie dobry jeżeli chodzi o izolacje cieplną, co z ppoż., czy nie będzie się zbierała wilgoć pod styropianem ?Może przyklejać ten styropian i szpary wypełniać pianką poliuretanową?Co robić od strony dachu ? Jakaś folia tylko jak bo między blachę a deski nie da rady pozostaje tylko miejsce między krokwiami ale wtedy chyba będą mokły krokwie? Proszę bardzo o poradę wszystko jestem w stanie zrobić sam ale mam obawy czy nie popełnię błędu jeżeli chodzi o parowanie skraplanie itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.03.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 1. potrzebna jest wentylacjja poddasza min 0,3 m2 nawiewu na 100 m2 i wywiew w kalenicy. 2. ocieplenie stropu min. 20 cm stropu 1. szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerkojac 10.03.2010 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Tydzień temu otworzyłem okna na strychu i właz na dachu i udało się osuszyć. Planuje zrobić 4 nawiewniki w ścianach i w dwóch kominach wykorzystać kanał wentylacyjny jako wywiew. Mam tylko obawy co do montażu foli między krokwy ale nie ma innej możliwości blachy nie będę zrywał jedynie planuje zamontować w kalenicy 4 kominki do pokryć płaskich 110mm izolowane które powinny wietrzyć przestrzeń między blachą a folią tylko nie wiem czy folie powinienem wypuszczać za okap dachu ( w tej chwili nie ma żadnej szczeliny obmurowane pod samą blachę).Styropian 20 cm będzie chyba jednak lepszy wiec planuje 10 cm i drugą 10 na przemian tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest przyklejenie styropianu do stropu i uzupełnienie szczelin pianką poliuretanową czy rozłożenie luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.03.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Tydzień temu otworzyłem okna na strychu i właz na dachu i udało się osuszyć. Planuje zrobić 4 nawiewniki w ścianach i w dwóch kominach wykorzystać kanał wentylacyjny jako wywiew. Mam tylko obawy co do montażu foli między krokwy ale nie ma innej możliwości blachy nie będę zrywał jedynie planuje zamontować w kalenicy 4 kominki do pokryć płaskich 110mm izolowane które powinny wietrzyć przestrzeń między blachą a folią tylko nie wiem czy folie powinienem wypuszczać za okap dachu ( w tej chwili nie ma żadnej szczeliny obmurowane pod samą blachę). Tu zrób nawiew Styropian 20 cm będzie chyba jednak lepszy wiec planuje 10 cm i drugą 10 na przemian tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest przyklejenie styropianu do stropu i uzupełnienie szczelin pianką poliuretanową czy rozłożenie luzem. nawiew powinien być pod okapem dachu (małe wloty i dużo, wywiew może być w ścianach szczytowych, w kalenicy. Kanał wentylacyjny na wywiew będzie mały. Dołożenie teraz foli tylko bardziej zaszkodzi. Styro bez kleju byle dokładnie, a w szczeliny może być pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.03.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a zerknij czy nie masz czasem jakiegoś kanału went, wypuszczonego pod blachę zamiast na zewnątrz, taka ilość pary wskazuje na coś takiego lub na inne spore nieszczelnośći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerkojac 22.03.2010 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 kanału wentylacyjnego nie ma.Kłade styropian 10 + 10 i robie w ścianach szczytowych kratki wentylacyjne na przestrzał.Chyba jeszcze skuje cegły które są podmurowane do samej blachy przy okapie i zamontuje nową podbitke na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.03.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 to powinno pomóc, tylko taka ilość wilgoci mnie dziwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts