Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY skrapla się para!!! Ocieplenie stropu na strychu i da

zerkojac

Recommended Posts

Witam,

Mam problem na strychu w postaci skraplania się pary która kapie z blachy na strop betonowy i zaczynam mieć plamy na sufitach.

Opis budynku:

budynek z lat 80-tych (pustak keramzytowy) piętrowy.

Strych nieużytkowy (ale standardowo zagracony)

Strop z wylanymi belkami wys. 10cm na połowie powierzchni stropu upchana wata grubości 10 cm między te belki.

Dach z blachy ocynkowanej zawijanej która jest przykręcona do desek nie jest to równomierne deskowanie tylko co 50 - 70 cm brak foli itp..

Brak wentylacji na strychu (zamknięty na amen).

Rozpocząłem czyszczenie strychy z gratów i muszę usunąć watę która jest bardzo ubita od chodzenia i od wody która się skrapla.

Proszę o poradę szukałem na forum ale nie znalazłem przypadku który mogę wykorzystać w swojej sytuacji w 100%.

Planuję zakup styropianu 10cm i ułożenie na stropie między belki wtedy wyrównam powierzchnie i będę mógł ułożyć jeszcze styropian 5 cm na całości. Może w przyszłości zrobię na tym wylewkę ale na razie chcę ograniczyć koszty.

Proszę o radę czy mój pomysł z styropianem będzie dobry jeżeli chodzi o izolacje cieplną, co z ppoż., czy nie będzie się zbierała wilgoć pod styropianem ?

Może przyklejać ten styropian i szpary wypełniać pianką poliuretanową?

Co robić od strony dachu ? Jakaś folia tylko jak bo między blachę a deski nie da rady pozostaje tylko miejsce między krokwiami ale wtedy chyba będą mokły krokwie?

Proszę bardzo o poradę wszystko jestem w stanie zrobić sam ale mam obawy czy nie popełnię błędu jeżeli chodzi o parowanie skraplanie itp..

Tydzień temu otworzyłem okna na strychu i właz na dachu i udało się osuszyć. Planuje zrobić 4 nawiewniki w ścianach i w dwóch kominach wykorzystać kanał wentylacyjny jako wywiew. Mam tylko obawy co do montażu foli między krokwy ale nie ma innej możliwości blachy nie będę zrywał jedynie planuje zamontować w kalenicy 4 kominki do pokryć płaskich 110mm izolowane które powinny wietrzyć przestrzeń między blachą a folią tylko nie wiem czy folie powinienem wypuszczać za okap dachu ( w tej chwili nie ma żadnej szczeliny obmurowane pod samą blachę).

Styropian 20 cm będzie chyba jednak lepszy wiec planuje 10 cm i drugą 10 na przemian tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest przyklejenie styropianu do stropu i uzupełnienie szczelin pianką poliuretanową czy rozłożenie luzem.

Tydzień temu otworzyłem okna na strychu i właz na dachu i udało się osuszyć. Planuje zrobić 4 nawiewniki w ścianach i w dwóch kominach wykorzystać kanał wentylacyjny jako wywiew. Mam tylko obawy co do montażu foli między krokwy ale nie ma innej możliwości blachy nie będę zrywał jedynie planuje zamontować w kalenicy 4 kominki do pokryć płaskich 110mm izolowane które powinny wietrzyć przestrzeń między blachą a folią tylko nie wiem czy folie powinienem wypuszczać za okap dachu ( w tej chwili nie ma żadnej szczeliny obmurowane pod samą blachę).

Tu zrób nawiew

Styropian 20 cm będzie chyba jednak lepszy wiec planuje 10 cm i drugą 10 na przemian tylko nie wiem czy dobrym pomysłem jest przyklejenie styropianu do stropu i uzupełnienie szczelin pianką poliuretanową czy rozłożenie luzem.

nawiew powinien być pod okapem dachu (małe wloty i dużo, wywiew może być w ścianach szczytowych, w kalenicy. Kanał wentylacyjny na wywiew będzie mały.

Dołożenie teraz foli tylko bardziej zaszkodzi. Styro bez kleju byle dokładnie, a w szczeliny może być pianka.

• 2 weeks później...

kanału wentylacyjnego nie ma.

Kłade styropian 10 + 10 i robie w ścianach szczytowych kratki wentylacyjne na przestrzał.

Chyba jeszcze skuje cegły które są podmurowane do samej blachy przy okapie i zamontuje nową podbitke na zewnątrz.