Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma i styropian pod wylewkę - pilne!!!!!

Gość

Recommended Posts

Właśnie będę kładł instalacje i zastanawiam się czy folię budowlaną czarną dawać pod styropianem na parterze czy na piętrze również? Na piętrze w łazience na pewno dam, a czy w pozostałych pokojach również? Planuję na stropie dać 5 cm styropianu i 5 cm wylewki? Czy dawać pod to folie? Czy te 5+5 jest dobrym rozwiązaniem?

Proszę pomóżcie, bo się na tym nie znam, a instalator powiedział, że jedni robią tak a drudzy inaczej!!!!

Irek

I dobrze powiedział, że dają różnie. Na pewno folia musi być na parterze lub piwnicy jeśli taka jest żeby woda nie podchodziła. Na piętrze zależy od Ciebie. Musisz wziąć pod uwagę ewentualne ryzyko zalania i czy woda może wtedy przelecieć niżej. Chociaż przy całym koszcie domu cena folii jest niewielka. Ja mam dom z użytkowym poddaszem i na piętrze folii nie dałem. Natomiast styropianu dałem na parterze 5cm a na piętrze 3cm. Wylewka 4-5cm wszędzie.

Pozdrawiam.

Widzisz Bronek opinie są różne. Mój fachowiec remontował niedawno swój dom, budowany prawdopodobnie krótko przed wojną. Po odkopaniu fundamentu okazało się, że między fundamentem a ścianą parteru była papa, ale kiedyś, bo teraz została z niej tylko wilgotna tektura.

Ja bardziej wierzę w tworzywa sztuczne, bo to one mają okresy rozpadu kilkaset lat. Doświadczenie mojego fachowca tylko tą wiarę umacnia.

U mnie będzie tak: fachowiec zatrze chudy beton na gładko, na to dam dwie warstwy dysperbitu - pierwsza jako grunt, druga właściwa, i na to folia - może nawet dwie warstwy. Dysperbit po pierwsze izoluje, po drugie zabezpieczy folię przed uszkodzeniem.

Możliwość uszkodzenia w czasie układania to - moim zdaniem - jedyny minus folii w stosunku do papy.

Pozdrowionka