Gość 25.04.2002 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Właśnie będę kładł instalacje i zastanawiam się czy folię budowlaną czarną dawać pod styropianem na parterze czy na piętrze również? Na piętrze w łazience na pewno dam, a czy w pozostałych pokojach również? Planuję na stropie dać 5 cm styropianu i 5 cm wylewki? Czy dawać pod to folie? Czy te 5+5 jest dobrym rozwiązaniem? Proszę pomóżcie, bo się na tym nie znam, a instalator powiedział, że jedni robią tak a drudzy inaczej!!!! Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesio 25.04.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 I dobrze powiedział, że dają różnie. Na pewno folia musi być na parterze lub piwnicy jeśli taka jest żeby woda nie podchodziła. Na piętrze zależy od Ciebie. Musisz wziąć pod uwagę ewentualne ryzyko zalania i czy woda może wtedy przelecieć niżej. Chociaż przy całym koszcie domu cena folii jest niewielka. Ja mam dom z użytkowym poddaszem i na piętrze folii nie dałem. Natomiast styropianu dałem na parterze 5cm a na piętrze 3cm. Wylewka 4-5cm wszędzie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.04.2002 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Grzesio! Dzięki! Trochę mnie uspokoiłeś!Jeśli ktoś jeszcze mi pomoże będę bardzo wdzięczny!!!! Pozdrawiam gorąco!Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.04.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Czy 5 cm styropianu pod wylewkę na podłogę na gruncie to aby nie za mało?! My daliśmy 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesio 25.04.2002 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Zapomniałem dopisać, że ja mam piwnicę i dlatego dałem 5cm na parterze. Jeśli dom nie jest podpiwniczony to nie jestem pewien ale osobiście prawdopodobnie dałbym więcej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 25.04.2002 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 A mój architekt upiera się, żeby dać 15 cm styropianu, 10 cm uważam za konieczne, ale czy 15 cm to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 25.04.2002 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 folia czarna jest kładziona na styropian po to aby woda z betonu nie dostała sie pomiędzy warstwy styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stada 25.04.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Buber: ja ma w projekcie folie pod styropian - po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 25.04.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 po to aby styropian nie miał kontakty z wilgotnym podłożem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stada 25.04.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 wniosek: falia na i pod styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 25.04.2002 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 ja tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 30.04.2002 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Z (nieco) innej beczki: robie podłogę na gruncie; doradca techniczny w sklepiku z rozmaitymi materiałami radził zastosowac na chudy beton pape zamiast foli.Podobno trwalsze.Opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 30.04.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2002 Widzisz Bronek opinie są różne. Mój fachowiec remontował niedawno swój dom, budowany prawdopodobnie krótko przed wojną. Po odkopaniu fundamentu okazało się, że między fundamentem a ścianą parteru była papa, ale kiedyś, bo teraz została z niej tylko wilgotna tektura.Ja bardziej wierzę w tworzywa sztuczne, bo to one mają okresy rozpadu kilkaset lat. Doświadczenie mojego fachowca tylko tą wiarę umacnia.U mnie będzie tak: fachowiec zatrze chudy beton na gładko, na to dam dwie warstwy dysperbitu - pierwsza jako grunt, druga właściwa, i na to folia - może nawet dwie warstwy. Dysperbit po pierwsze izoluje, po drugie zabezpieczy folię przed uszkodzeniem.Możliwość uszkodzenia w czasie układania to - moim zdaniem - jedyny minus folii w stosunku do papy. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts