Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w projekcie, na który jest już pozwolenie na budowę

Recommended Posts

Co zrobić w sytuacji, kiedy mam już pozwolenie na budowę, a chciałabym zrobić następującą zmianę: jest podcień, który tworzy taras. Chcę przesunąć ścianę o 50 cm. na zewnątrz, ta operacja powodowałaby zmniejszenie tarasu o 50 cm. na dłogości ok. 4m. Spowodowałaby także, że drzwi na taras musiałyby być nie dwuskrzydłowe 90 cm, lecz jednoskrzydło ale np. 1,1 m.

Czy taka zmiana jest istotnym odstępstwem, bo aż podejrzane, ale Pani z gminy powiedziała, że nie bo nie zmienia się obrys budynku i wystarczy wpis w dzienniku budowy. Powiedziała też, że jak chcę to moge zadzwonić do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego i tam ich zapytać. Jakoś mnie to nie przekonuje. Co radzicie zrobić. Aha, budynek bez ww. zmiany jest już wyznaczony przez geodetę, na jakiej podstawie, a raczej jakich dokumentów potrzebowałby geodeta, aby wyznaczyć nowe umiejscowienie jednego rogu budynku po zmianie. :-?

https://forum.murator.pl/topic/13970-zmiana-w-projekcie-na-kt%C3%B3ry-jest-ju%C5%BC-pozwolenie-na-budow%C4%99/

Przeslac pisemne zapytanie do PINB wraz z rysunkiem . Jak nie odpowiedza do 14 dni zgodnie z ustawa to wpis dokonuje kierownik budowy w dzienniku budowy . W przeciwnym przypadku w decyzji - pismie bedzie opis co nalezy zrobic aby bylo dobrze.
Ja też mam juz pozwolenie ale chciałbym przesunać cały budynek ok. 1-2 m w głab działki. Czy wystarczy ze geodeta ktoóy będzie robił wytyczenie budynku zrobi odpowiedni wpis w dzienniku, czy trzeba cos gdzieś zgłaszać ?
Ja też mam juz pozwolenie ale chciałbym przesunać cały budynek ok. 1-2 m w głab działki. Czy wystarczy ze geodeta ktoóy będzie robił wytyczenie budynku zrobi odpowiedni wpis w dzienniku, czy trzeba cos gdzieś zgłaszać ?

To powazna zmiana posadowienia calej budowli , geodeta nie ma prawa ustawowego na taka decyzje on tylko moze wyznaczyc budowle w terenie tam gdzie jest pozwolenie na budowe dlatego tez nalezy wystapic o zmiane pierwotnego pozwolenia na budowe.