Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta k-g na starych panelach ściennych?

Recommended Posts

Witam. Mam do remontu pomieszczenie, w którym nie ma tynków. Na gołe ściany położone są panele na ruszcie drewnianym. Ponieważ panele stanowią równą powierzchnię i trzymają pion, wymyśliłem sobie, że można do nich przypręcić płyty k-g, wyszpachlować i wymalować. Czy to jest dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę, żeby płyty nie pękały? Czy lepiej zerwać panele z konstrukcją i kłaść płyty na stelażach metalowych. Szczerze mówiąc nie chciałbym tego rwać, bo ściany pod panelami są kosmicznie krzywe.( odchyłka od pionu nawet do 10 cm). Proszę o porady.

Gość rob***
Witam. Mam do remontu pomieszczenie, w którym nie ma tynków. Na gołe ściany położone są panele na ruszcie drewnianym. Ponieważ panele stanowią równą powierzchnię i trzymają pion, wymyśliłem sobie, że można do nich przypręcić płyty k-g, wyszpachlować i wymalować. Czy to jest dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę, żeby płyty nie pękały? Czy lepiej zerwać panele z konstrukcją i kłaść płyty na stelażach metalowych. Szczerze mówiąc nie chciałbym tego rwać, bo ściany pod panelami są kosmicznie krzywe.( odchyłka od pionu nawet do 10 cm). Proszę o porady.

Przybij płyty GK do paneli, warunek, muszą być bardzo gęsto wkręty ( wcześniej te panele wzmocnij dodatkowo do stelażu. Aha zastosuj płyty 9 mm, a nie te sztywne 12 mm. Dziewiątki są bardziej elastyczne i się lepiej ułożą.

pozdr. rob

Nie bardzo rozumiem. Miłem na myśli przykręcenie płyt bezpośrednio do paneli bez żadnej konstrukcji. Czy to jest dobry pomysł?

Bardzo wątpie aby to był dobry pomysł, zalecam wykonanie stelażu zaraz za panelami i do niego kręcic płyty, w razie braku miejsca proponuje zdemontowac panele i płyty przykleic bezposrednio na nieotynkowaną ściane.

Pozdrawiam

Witam

Nie wiem co za pomieszczenie ale proponuję zerwać panele , na ścianie zewnętrznej dać może wełnę i folię i płyty GK.

Panele pewnie są przybijane na blaszka bo pracują , płyty się przykręca .

Gdyby przypadkiem panele dostały wilgoci mogą powstać wybrzyszenia.