Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PONDEROZA S-GL197 studio ATRIUM

Recommended Posts

Ja sie do niego tez przymierzam, mam nadzieje zaczac budowac tego lata.

Tez mam w glowie swoje przerobki: likwidacja podcienia z tylu, a pomieszczenie nad garazem bedzie zwyklym strychem (zaoszczedzi sie na oknach dachowych i jednak lukarna/jaskolka w tym pokoju naprzeciwko lazienki. Mam jeszcze w glowie troche drobiazgow dotyczacych wnetrza, ale jeszcze nie na 100% zdecydowanych.

Jeszcze nie kupilem projektu (jestem z trakcie WZiZT), a w trakcie adaptacji pewnie wyjda rozne rzeczy.

W jakiej to okolicy planujesz swoj dom?

:D :D :D

O jak się cieszę, że ktoś jeszcze buduje ten domek.

Mój stanie w okolicach Lublina! Planuję zacząć na wiosnę, złożyłem już papiery do starostwa i pozostaje czekać.

Też zmieniam, zwłaszcza tę ilość okien połaciowych na poddaszu, no i w związku ze zmniejszeniem garażu powierzchnia nad garażem będzie mniejsza i też planuję tam stryszek z jednym oknem połaciowym od strony frontowej. Likwiduję również okna połaciowe w pokojach z balkonem.

Na dole wszystkie zmiany dotyczą tylko wielkości okien i wyjścia na taras, no i brakuje mi spiżarki, ale coś tam wykombinuję. Zastanawiałem się nad tą przestrzenią pod schodami między kuchnią - niewiele miejsca, ale może coś da się tam upchnąć.

Pozdrawiam

Szkoda ze nie blizej Krakowa, moznaby sobie obejrzec...

Tych okien polaciowych jest zdecydowanie za duzo, biorac pod uwage

ze jedno wyjdzie ok 1000zl to niezla suma sie uzbiera. Poniewaz nad

garazem ma byc strych to jedno polaciowe mi tez wystarczy. Co do

polaciowych w tych pokojach z balkonem to obawiam sie, czy nie bedzie

w nich troche ciemno - moj plan jest taki, zeby tam gdzie sa dwa, dac jedno okno, a tam gdzie jest jedno szerokie (94x140) dac wezsze 74x140.

Dodajac wspomniana jaskolke, to wszystkie zmiany na gorze.

Na dole bede mial wyjscie na taraz obok wykusza (ze wzgledu na likwidacje podcienia).

Mysle ze spizarka pod schody wejdzie spokojnie. Coz najlepiej byloby zafundowac sobie jakies 10m2 piwniczki pod kuchnia, gdyby nie taki drobiazg jak pieniadze :-)

Z tego co mi sie nie spodobalo na klatce schodowej, to ze wneka w ktorej narysowana jest szafa ma 50cm glebokosci - na szafe w ktorej wiesza sie kurtki itp to za wasko - przydaloby sie 60cm.

Aha, jeszcze jedno - samochod mam jeden, ale garaz planuje na 2 samochody bo jak sie mieszka w domu to zazwyczaj ma sie duzo roznych gratow, kosiarke do trawy, rowery dzieci itd. itp. wiec bedzie gdzie to trzymac, roznica cenowa nie powinna byc az taka duza - garaz to w zasadzie tylko sciany (tanie) plus dach (fakt ze drogi), wiec to nie to samo

co powiekszyc powierzchnie mieszkalna o tyle metrow.

Jak kiedys mialem czas, to rysowalem rozne wersje elewacji/okien jakie

bym chcial miec, moge podeslac na maila.

Orientujesz sie cos w kosztach budowy, zaczynam sie wlasnie rozgladac za budowlancami, ale z nikim jeszcze nie rozmawialem.

JK

:D :D :D

O jak się cieszę, że ktoś jeszcze buduje ten domek.

Mój stanie w okolicach Lublina! Planuję zacząć na wiosnę, złożyłem już papiery do starostwa i pozostaje czekać.

Też zmieniam, zwłaszcza tę ilość okien połaciowych na poddaszu, no i w związku ze zmniejszeniem garażu powierzchnia nad garażem będzie mniejsza i też planuję tam stryszek z jednym oknem połaciowym od strony frontowej. Likwiduję również okna połaciowe w pokojach z balkonem.

Na dole wszystkie zmiany dotyczą tylko wielkości okien i wyjścia na taras, no i brakuje mi spiżarki, ale coś tam wykombinuję. Zastanawiałem się nad tą przestrzenią pod schodami między kuchnią - niewiele miejsca, ale może coś da się tam upchnąć.

Pozdrawiam

Odnośnie okien połaciowych: jeśli martwisz się o to, że będziesz miał ciemno to raczej nie możliwe. Sam się nad tym zastanawiałem i zacząłem mierzyć okna w moim obecnym mieszkaniu. Okazało się, że szerokość okna z drzwiami balkonowymi w projekcie jest taka sama jak szerokość okien w mieszkaniu . różnica jest następująca: jeden z pokoi ( obecnych) jest o metr mniejszy od zaznaczonego na projekcie jako nr 5, ale z kolei na projekcie są drzwi balkonowe więc więcej światła wpadnie przez takowe. Pokój nr 4 jest jeszcze troszkę większy ale bardziej długi więc myślę, że światła będzie wystarczająco. Poza tym jeśli wstawię tam te połaciówki to nie tylko zwiększę koszty, ale popsuję ustawność tych pokoi, no i czytałem na forum, że mycie tych okien sprawia trochę kłopotów. zastanów się jeszcze nad położeniem okien jeśli będą od strony południowej to uważaj z przegrzaniem ( podobno najlepsze na to rolety, ale to dotatkowy koszt).

Co do kosztów to sam jeszcze niewiele wiem. Wiem jedynie, że będę budował sposobem jak najbardziej gospodarczym.

Podjąłem decyzję, że ściany nośne będą z BK 30 + styropian tylko jeszcze nie wiem czy 12 czy 10 cm.

Prawdopodobnie dachówka cementowa

Teraz mam wielki dylemat co do ogrzewania, początkowo myślałem o gazie, ale czytając forum co raz bardziej przekonuję się do prądu tzn jako główne źródło ogrzewania zrobiłbym kominek z DGP a do tego podłogówkę elektryczną ( zyskałbym na pomieszczeniu przeznaczonym na kotłownię i zrobiłbym tam spiżarkę).

Wszelkie wyceny rób na podstawie kosztorysu jaki masz w projekcie jeśli jeszcze nie masz projektu w domu to kosztorys jest na stronach internetowych.

Odnośnie tej wnęki na szafę, też mi się wydaje, że troszkę ona za wąska jesti myśląc nad najlepszym rozwiązaniem problemu doszedłem do wniosku, że:

albo możesz trochę przesunąć ścianę nośną zmniejszając szerokość wejścia do salonu, albo coś pokombinować ze schodami np zmniejszyć szerokość stopni schodów w ten sposób będziesz miał więcej miejsca w holu i możesz poszerzyć szafę.

Poniżej napisałem Ci jaką wycenę dostałem z hurtowni odnośnie porothermu i Ytonga - może to Ci trochę rozjaśni ( to jedyne wyceny jakie mam).

ściana z ceramiki poryzowanej Porotherm 30 p+w w klasie 150

- przy zaprawie cem.-wap. wsp.U 0,68 potrzebne docieplenie gr. ok. 8 cm U=

0,29

Cena bruto 1szt. 3,58 zł. zużycie 16 szt./m2 = 57,28 zł.

ściana z ceramiki poryzowanej Porotherm 38 p+w w klasie 100

- przy zaprawie cem.-wap. wsp.U 0,41 potrzebne docieplenie gr. ok. 5 cm U=

0,29

- przy zaprawie cem.-wap. wsp.U 0,35

Cena bruto 1szt. 4,76 zł. zużycie 16 szt./m2 = 76,16 zł.

ściana z ceramiki poryzowanej Porotherm 44 p+w w klasie 100

- przy zaprawie cem.-wap. wsp.U 0,36

- przy zaprawie cem.-wap. wsp.U 0,31

Cena bruto 1szt. 5,56 zł. zużycie 16 szt./m2 = 88,96 zł.

Koszt zaprawy termiozolacyjnej 25,14 zł.brutto za opk. - 1 opk. 50 l. (40

litrów mokrej zaprawy)

YTONG gr. ściany 36,5 p+w z zaprawą klejącą 1 m2 = 105,00zł. brutto

wsp.U 0,29

Dodatkowo proponuję tynk ciepłochronny do YTONGA 0,61 zł.bruto 1 kg.

zużycie zaprawy tynkarskiej 1,2 kg / 1m2

15 mm na zewnątrz 10,98 zł/1m2

10 mm do środka 7,32 zł/1m2

I gdybys mógł przysłać mi te wersje elewacji, byłbym wdzięczny. Mój adres [email protected]

Pozdrawiam.

• 1 month później...