Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzyskac pozwolenia na budowe nie bedac w polsce

emil26

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wielu ludzi tak jak ja by zarobić na swój dom wyjechało z polski, i chodż pieniądze nie stanowią już tak dużego problemu to jak przebrnąc przez sprawy urzedowe i uzyskanie wszystkich pozwolen. Dodam ze mam w polsce rodziców i mogliby oni tym się zająć. Czy mogę ich upoważnic do tego naprzykład notarialnie.

Mam juz działkę i chciałbym w tym roku zacząć a mam tylko 21 dni urlopu. Z góry dzięki.

Pełnomocnictwo to w zasadzie bardzo dobry pomysł. Z racji tego, że rodzice to na pewno wiarygodne osoby, to można wystawić pełnomocnictwo ogólne do reprezentowania oraz podejmowania wszelkich czynności, a jeszcze dla pewności dodać, że także do tych przed sądami i urzędami.

Aby nie martwić się, że pełnomocnictwo się komuś nie spodoba warto byłoby udać się do notariusza i notarialnie potwierdzić podpis. Opłata będzie niewielka.

Największy problem z oświadczeniiem o posiadanym prawie do nieruchomości (działki). Oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej (chyba art. 233). Kilka lat temu mimo posiadanego pełnomocnictwa musiałem właścicielkę ściągnąc z Holandii albowiem podpis pod oświadczeniem trzeba było złożyć w obecności urzędnika.

Największy problem z oświadczeniiem o posiadanym prawie do nieruchomości (działki). Oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej (chyba art. 233). Kilka lat temu mimo posiadanego pełnomocnictwa musiałem właścicielkę ściągnąc z Holandii albowiem podpis pod oświadczeniem trzeba było złożyć w obecności urzędnika.

Oświadczenie można zawsze przesłać pocztą, poza tym 21 dni starczy na złożenia podpisu podczas urlopu. A ten wymóg składania podpisu w obecności urzędnika to jakaś paranoja - przecież całość dokumentacji mogę złożyć pocztą a nie osobiście - i co, tez będą mnie wzywać?? Poza tym zawsze z oświadczeniem można przedłożyć kopię aktu notarialnego który potwierdzi własność.

Hej Dzięki za szybką podpowiedz a sprawy mają sie tak: Mam juz umowioną działkę własnie rodzice ją sprawdzają w polsce czy prawnie wszystko jest ok. działeczka ogrodzona 10 arów na osiedlu domków jednorodzinnych. W tym tygodniu mają umówić notariusza na kwiecień i jednoczesnie chciałbym takie upoważnienie rodzicom wypisać. Nie byłem pewny czy tak można ale myślę ze i on mi podpowie i wytłumaczy Dzięki śpię spokojniej od dzisiaj. Jeśli chciałby sie ktoś wypowiedzieć zapraszam.

hej, ja tez właśnie mam takie małe pytanko z tym związane, właścicielka działki jest za granica a ja występuje w jej imie o pozwolenie na budowe i chciałbym wiedzieć czy wystarczy zwykłe pełnomocnictwo czy musi byc od notariusza? A jak jest z tym oświadczenie o posiadaniu prawa do nieruchomości na cele budowlane czy musi być podpisane przez właściciela czy może byc przez pełnomocnika?

• 2 weeks później...