emil26 09.03.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam wszystkich. Wielu ludzi tak jak ja by zarobić na swój dom wyjechało z polski, i chodż pieniądze nie stanowią już tak dużego problemu to jak przebrnąc przez sprawy urzedowe i uzyskanie wszystkich pozwolen. Dodam ze mam w polsce rodziców i mogliby oni tym się zająć. Czy mogę ich upoważnic do tego naprzykład notarialnie. Mam juz działkę i chciałbym w tym roku zacząć a mam tylko 21 dni urlopu. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McBat 09.03.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Pełnomocnictwo to w zasadzie bardzo dobry pomysł. Z racji tego, że rodzice to na pewno wiarygodne osoby, to można wystawić pełnomocnictwo ogólne do reprezentowania oraz podejmowania wszelkich czynności, a jeszcze dla pewności dodać, że także do tych przed sądami i urzędami. Aby nie martwić się, że pełnomocnictwo się komuś nie spodoba warto byłoby udać się do notariusza i notarialnie potwierdzić podpis. Opłata będzie niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 09.03.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Największy problem z oświadczeniiem o posiadanym prawie do nieruchomości (działki). Oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej (chyba art. 233). Kilka lat temu mimo posiadanego pełnomocnictwa musiałem właścicielkę ściągnąc z Holandii albowiem podpis pod oświadczeniem trzeba było złożyć w obecności urzędnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 10.03.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Największy problem z oświadczeniiem o posiadanym prawie do nieruchomości (działki). Oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej (chyba art. 233). Kilka lat temu mimo posiadanego pełnomocnictwa musiałem właścicielkę ściągnąc z Holandii albowiem podpis pod oświadczeniem trzeba było złożyć w obecności urzędnika. Oświadczenie można zawsze przesłać pocztą, poza tym 21 dni starczy na złożenia podpisu podczas urlopu. A ten wymóg składania podpisu w obecności urzędnika to jakaś paranoja - przecież całość dokumentacji mogę złożyć pocztą a nie osobiście - i co, tez będą mnie wzywać?? Poza tym zawsze z oświadczeniem można przedłożyć kopię aktu notarialnego który potwierdzi własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.03.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 do tego są też wypisy z ewidencji, gdzie stoi kto jest właścicielem,składanie podpisu przy urzędniku - hmm, niezły wkręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 10.03.2010 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Hej Dzięki za szybką podpowiedz a sprawy mają sie tak: Mam juz umowioną działkę własnie rodzice ją sprawdzają w polsce czy prawnie wszystko jest ok. działeczka ogrodzona 10 arów na osiedlu domków jednorodzinnych. W tym tygodniu mają umówić notariusza na kwiecień i jednoczesnie chciałbym takie upoważnienie rodzicom wypisać. Nie byłem pewny czy tak można ale myślę ze i on mi podpowie i wytłumaczy Dzięki śpię spokojniej od dzisiaj. Jeśli chciałby sie ktoś wypowiedzieć zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil26 10.03.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Dodam że w kwietniu u notariusza będę osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan0kol 12.03.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 hej, ja tez właśnie mam takie małe pytanko z tym związane, właścicielka działki jest za granica a ja występuje w jej imie o pozwolenie na budowe i chciałbym wiedzieć czy wystarczy zwykłe pełnomocnictwo czy musi byc od notariusza? A jak jest z tym oświadczenie o posiadaniu prawa do nieruchomości na cele budowlane czy musi być podpisane przez właściciela czy może byc przez pełnomocnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 22.03.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Mi wszystko zalatwil architekt na podstawie zwyklego (nie notarialnego) upowaznienia. Nie bylam w zadnym urzedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts