Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin wykończony piaskowcem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Bardzo podobają mi się kominy wykończone piaskowcem, ale czytałem w necie że piaskowiec jest nasiąkliwy.

Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuje znaleźć opinię czy piaskowiec jest dobrym materiałem na wykończenie komina czy nie.

Nie mam szans na wykorzystanie klinkieru, bo nie będzie mi pasował do reszty.

Bardzo proszę o opinię na temat piaskowca na kominie

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

na komin znajjdz ladna betonowa imitację, unikniesz problemów

Witam wszystkich.

Bardzo podobają mi się kominy wykończone piaskowcem, ale czytałem w necie że piaskowiec jest nasiąkliwy.

Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuje znaleźć opinię czy piaskowiec jest dobrym materiałem na wykończenie komina czy nie.

Nie mam szans na wykorzystanie klinkieru, bo nie będzie mi pasował do reszty.

Bardzo proszę o opinię na temat piaskowca na kominie

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Spróbuję łopatą....

Komin ma działać!

Poprawnie działający komin buduje się tak samo od bardzo dawna i najlepiej z dawno sprawdzonych materiałów. W efekcie - wygląda jak komin!

Mawiają, że piękno mieści się w oku patrzącego...

To się ludziska napatrzyły na różniste powierzchnie i zaczęły wymyślactwo!

Klinkiery, piaskowce, mozaiki itp.

A, że darmo nie dają - to reszta, co jej nie widać - z najtańszej dziurawki!

Obejrzałbyś se jaki film wojenny!

Tam jedyne co w rozwalonych chałupach zostaje - to KOMINY!!!

Zastanawiałeś się - CZEMU?

Tu, na forum, jest bardzo dużo "kominowych" wątków.

Że leją, że nie ciągną, że pękają, że zarastają sadzą w tydzień i trzeba z kominiarzem mieszkać lub zdobywać nowy fach...

A Ty tu o jakichś piaskowcach i estetyce....

PIERWSZE co trzeba - to postawić komin zgodnie ze sztuką.

POTEM można te cegły NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ okładać bursztynem, złocić, oblepiać klinkierem czy owijać watą...

Komin po postawieniu tynkuje się bardzo starannie - i tyle.

Poczekaj na pierwszy pożar sadzy (jak dasz dupy w sprawach kominkowo-piecowych) i módl się potem, żeby tylko na nowym kominie się skończyło a nie na nowej całej chałupie!

Ludziska bredzą jak na mękach o wpływie pola elektomagnetycznego, ciekach wodnych, pokopaniu prądem, wybuchach gazu i innych atrakcjach, których trzeba się strzec - a o kominie w tych kategoriach wcale nie myślą!

Po co myśleć? CO komu zrobi kupa kamieni?

Młotek jest jeszcze prostszy w budowie od komina - a skrzywdzić się nim , i to mocno, można!

Wprowadzenie ognia do wnętrza domu - aby służył a nie zapanował, to wielka sztuka - i są tacy, co ją dobrze poznali!

Taki magik od ognia w domu to zdun.

Tyle, że kto by tam słuchał zduna?

Zrób sobie kominek ze styropianu... Da się go przecież ślicznie modelować!

No - i jest tani!

To zapytałem - ma wyglądać czy działać?

Adam M.

Zajrzyj do Sarzyny lub Nowej Sarzyny.

Mają różnistą chemię.

Kup odpowiednią, nasącz sobie ten piaskowiec i przyklej gdzie chcesz.

Wszystko da się zrobić, a jak Ci się podoba akurat tak - to czemu nie?

Dobrze, że wiesz co to jest komin.

To cieszy, bo wielu nie wie (ciągle nie wie...) chociaż tu co i raz są nowe wątki o tym samym: Komin i w jaki sposób...

Adam M.

Nie wiem w ogóle co to za bezsensowne wywody???

quote]

To, co pisze Adam zawsze warto przeczytać ze zrozumieniem, raz dla formy, dwa dla treści :lol:

A co do piaskowca. Ma według mnie kilka wad. Po pierwsze nasiąka wodą. Sam w sobie jest ciężki ale jak nasiąknie robi się bardzo ciezki. Czy impregnacja go zabezpieczy - wątpię, sądząc po moich ścieżkach. Po drugie porsta glonami i innym mchem, ale tu co kto lubi. Po trzecie brudzi się i znowu impregnacja konieczna a nie zawsze w pełni skuteczna. Poza tym jak go chcesz zamocować? Na ruszcie? Bo na klej to chyba za cięzki. I ostatnie pytanie - czy bedzie szczelny, bo wokół obróbke trzeba zrobić a jak płytki nie będą szczelnie spasowane, to woda będzie przeciekać po kominie do domu.no i blachę trzeb w niego wciąć a jak?

Pozytywów nie widzę, bo szybko przestanie być ładny...

mamy z piaskowca od 2lat,

został 2razy zaimpregnowany środkiem.....i tutaj nie pamiętam jakim, ale właśnie takim przeciw wnikaniu wody i brudu, impregnacja całości na kominie po położeniu i wyschnięciu fug!

a piaskowiec na ścieżkach to podciąga stale wodę z gruntu i wydaje mi się że dlatego jest b. narażony na glony, brud i ogólnie szybsze zużycie,...choć też mi się podoba na ścieżkach i myślałam o tym zastosowaniu, ale właśnie najgorsze to to zielenienie...

wiesz, od 3 lat jestem na forum i swego czasu przerabiałam kominy. Zawsze było bardzo dużo skarg na odklejające się okładziny. Wszelkie, ale przodowały płytki klinkierowe :-?

Chyba właśnie dlatego mam komin systemowy, styropian i tynk żywiczny (jak na cokole). Sprawdzas się bardzo dobrze a wygląda ładniej niż klinkierowy komin sąsiada.

Co do cegły klinkierowej to oczywiście pomysł przedni (byle pełna, nie dziurawka) a że ręcznie formowana - a co za róznica? Byle by równa była...

Klinkierowa końcówka komina to pomysł tak chory jak chory wychodzi z tego komin...

Tyle - że ładny jest... :roll:

Adam M.

Uprawiasz wymyślactwo!

Wyraźnie widać, że to Twój PIERWSZY stawiany dom...

No to ten stawiasz ... ŁADNY!

JESZCZE jesteś głuchy i ślepy na spostrzeżenia i doświadczenia innych, co ten problem przerobili...

W następnym domu postawisz komin, który działa, jak sobie pomieszkasz z tym, który jest śliczny...

A.M.

Właśnie, skupiamy się na tym, żeby komin był ładny a zapominamy o jego funkcji.

Komin powinien być wykonany z jednorodnego materiału od dołu do góry. Zaprzeczeniem tej zasady jest użycie do budowy komina pełnej cegły palonej od fundamentu do dachu oraz cegły klinkierowej ponad dach.

Właśnie, skupiamy się na tym, żeby komin był ładny a zapominamy o jego funkcji.

Komin powinien być wykonany z jednorodnego materiału od dołu do góry. Zaprzeczeniem tej zasady jest użycie do budowy komina pełnej cegły palonej od fundamentu do dachu oraz cegły klinkierowej ponad dach.

wiec powiedz mi jak wygląda twój komin?

czyli jeśli ktoś chce mieć nad dachem kawałek z klinkieru to zgodnie ze sztuką trzeba komin od fundamentów ponad dach murować z pełnej cegły klinkierowej.... tak ???? a kolor można zmienić czy też niebardzo???? :lol: :lol:

widzę, że niektórzy wpadają w paranoję.

ps

W takim razie u mnie już za późno i komin nie będzie działał a zapewne się rozpadnie

Uprawiasz wymyślactwo!

Wyraźnie widać, że to Twój PIERWSZY stawiany dom...

No to ten stawiasz ... ŁADNY!

JESZCZE jesteś głuchy i ślepy na spostrzeżenia i doświadczenia innych, co ten problem przerobili...

W następnym domu postawisz komin, który działa, jak sobie pomieszkasz z tym, który jest śliczny...

A.M.

To jest mój pierwszy dom i następnego nie mam w planach.

Uprawiam "wymyślactwo" bo szukam najlepszego rozwiązania!

Stawiam "ładny" dom, bo przecież chyba każdy stara się wybudować to co mu się podoba. Ja staram się jednak pogodzić funkcjonalność z estetyką i między innymi dlatego odwiedzam dość często to forum.

Jeżeli klinkier to chory pomysł to już nic nie wiem!!!

No!

Nareszcie zaczynasz z jakim takim sensem! :lol:

Tak trzymać!

To teraz zadaj szukajce (lepiej wujkowi google) dobre pytania...

ZAPOMNIJ w cholerę o tym czego Ty chcesz!

Poczytaj o tym JAK to ma być zrobione. (możesz poszukać też - DLACZEGO)

Potem sobie to zrób zgodnie ze sztuką i pomaluj na dowolny kolorek...

Dla jasności : NIE SZUKASZ!

Odrzucasz te dobre rozwiązania, bo ich estetyka do Ciebie nie przemawia i próbujesz "lepszych", choć już całe stulecia strawiono na próbach i (głownie) błędach zanim powstały te, które odrzucasz...

Nie planujesz innego domu...

Zrób jeszcze kilka takich podejść i realizacji to w pewnym momencie dojrzejesz do tego następnego domu...

:lol: :lol: :lol:

Adam M.