mat-ek 09.03.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam wszystkich. Bardzo podobają mi się kominy wykończone piaskowcem, ale czytałem w necie że piaskowiec jest nasiąkliwy.Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuje znaleźć opinię czy piaskowiec jest dobrym materiałem na wykończenie komina czy nie. Nie mam szans na wykorzystanie klinkieru, bo nie będzie mi pasował do reszty. Bardzo proszę o opinię na temat piaskowca na kominieZ góry dziękuję za odpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.03.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 na komin znajjdz ladna betonowa imitację, unikniesz problemów Witam wszystkich. Bardzo podobają mi się kominy wykończone piaskowcem, ale czytałem w necie że piaskowiec jest nasiąkliwy. Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuje znaleźć opinię czy piaskowiec jest dobrym materiałem na wykończenie komina czy nie. Nie mam szans na wykorzystanie klinkieru, bo nie będzie mi pasował do reszty. Bardzo proszę o opinię na temat piaskowca na kominie Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 09.03.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Piaskowiec jest nasiąkliwy i podatny na zabrudzenia. Trzeba by było go jakąś viagrą zaimpregnować. Oczywiście ważna jest tu długoletnia trwałość takiego impregnatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2010 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Komin da się wykończyć wiele taniej! Wystarczy go z kiepskiej dziurawki na niestaranną fugę postawić - i wykończony! Ma być ładny czy działać? O kominach było tu sporo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 10.03.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 w necie można wyszperać ciekawe sposoby wykończeń komina. Piaskowiec faktycznie nie jest szczęśliwym pomysłem Ma być ładny czy działać? ciekawy tok myślenia czyli musi być brzydki aby działał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Spróbuję łopatą.... Komin ma działać!Poprawnie działający komin buduje się tak samo od bardzo dawna i najlepiej z dawno sprawdzonych materiałów. W efekcie - wygląda jak komin!Mawiają, że piękno mieści się w oku patrzącego...To się ludziska napatrzyły na różniste powierzchnie i zaczęły wymyślactwo!Klinkiery, piaskowce, mozaiki itp.A, że darmo nie dają - to reszta, co jej nie widać - z najtańszej dziurawki! Obejrzałbyś se jaki film wojenny!Tam jedyne co w rozwalonych chałupach zostaje - to KOMINY!!!Zastanawiałeś się - CZEMU? Tu, na forum, jest bardzo dużo "kominowych" wątków.Że leją, że nie ciągną, że pękają, że zarastają sadzą w tydzień i trzeba z kominiarzem mieszkać lub zdobywać nowy fach...A Ty tu o jakichś piaskowcach i estetyce.... PIERWSZE co trzeba - to postawić komin zgodnie ze sztuką.POTEM można te cegły NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ okładać bursztynem, złocić, oblepiać klinkierem czy owijać watą... Komin po postawieniu tynkuje się bardzo starannie - i tyle. Poczekaj na pierwszy pożar sadzy (jak dasz dupy w sprawach kominkowo-piecowych) i módl się potem, żeby tylko na nowym kominie się skończyło a nie na nowej całej chałupie! Ludziska bredzą jak na mękach o wpływie pola elektomagnetycznego, ciekach wodnych, pokopaniu prądem, wybuchach gazu i innych atrakcjach, których trzeba się strzec - a o kominie w tych kategoriach wcale nie myślą!Po co myśleć? CO komu zrobi kupa kamieni? Młotek jest jeszcze prostszy w budowie od komina - a skrzywdzić się nim , i to mocno, można! Wprowadzenie ognia do wnętrza domu - aby służył a nie zapanował, to wielka sztuka - i są tacy, co ją dobrze poznali!Taki magik od ognia w domu to zdun.Tyle, że kto by tam słuchał zduna? Zrób sobie kominek ze styropianu... Da się go przecież ślicznie modelować!No - i jest tani! To zapytałem - ma wyglądać czy działać? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 11.03.2010 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Nie wiem w ogóle co to za bezsensowne wywody???Komin będzie wymurowany z pełnej cegły i otynkowany.Pytanie dotyczy oklejenia go elementami z piaskowca. komin ma działać i wyglądać bo moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Zajrzyj do Sarzyny lub Nowej Sarzyny.Mają różnistą chemię.Kup odpowiednią, nasącz sobie ten piaskowiec i przyklej gdzie chcesz.Wszystko da się zrobić, a jak Ci się podoba akurat tak - to czemu nie?Dobrze, że wiesz co to jest komin.To cieszy, bo wielu nie wie (ciągle nie wie...) chociaż tu co i raz są nowe wątki o tym samym: Komin i w jaki sposób...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.03.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Nie wiem w ogóle co to za bezsensowne wywody??? quote] To, co pisze Adam zawsze warto przeczytać ze zrozumieniem, raz dla formy, dwa dla treści A co do piaskowca. Ma według mnie kilka wad. Po pierwsze nasiąka wodą. Sam w sobie jest ciężki ale jak nasiąknie robi się bardzo ciezki. Czy impregnacja go zabezpieczy - wątpię, sądząc po moich ścieżkach. Po drugie porsta glonami i innym mchem, ale tu co kto lubi. Po trzecie brudzi się i znowu impregnacja konieczna a nie zawsze w pełni skuteczna. Poza tym jak go chcesz zamocować? Na ruszcie? Bo na klej to chyba za cięzki. I ostatnie pytanie - czy bedzie szczelny, bo wokół obróbke trzeba zrobić a jak płytki nie będą szczelnie spasowane, to woda będzie przeciekać po kominie do domu.no i blachę trzeb w niego wciąć a jak? Pozytywów nie widzę, bo szybko przestanie być ładny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 12.03.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 mamy z piaskowca od 2lat, został 2razy zaimpregnowany środkiem.....i tutaj nie pamiętam jakim, ale właśnie takim przeciw wnikaniu wody i brudu, impregnacja całości na kominie po położeniu i wyschnięciu fug! a piaskowiec na ścieżkach to podciąga stale wodę z gruntu i wydaje mi się że dlatego jest b. narażony na glony, brud i ogólnie szybsze zużycie,...choć też mi się podoba na ścieżkach i myślałam o tym zastosowaniu, ale właśnie najgorsze to to zielenienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 12.03.2010 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 To, co pisze Adam zawsze warto przeczytać ze zrozumieniem, raz dla formy, dwa dla treści Czytam i to bardzo często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 12.03.2010 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Poza tym jak go chcesz zamocować? Na ruszcie? Bo na klej to chyba za cięzki. I tu rodzi się właśnie kolejne pytanie, którego nie zadawałem wcześniej z uwagi na wątpliwości co do samego pomysłu. Wielkie dzięki dla wszystkich za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 12.03.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Mam jednak poważne wątpliwości i w związku z tym szukam nowych rozwiązań. Kolejny mój pomysł to klinkier ręcznie formowany. Wygląda obiecująco tylko czy nadaje się na komin????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 12.03.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 wiesz, od 3 lat jestem na forum i swego czasu przerabiałam kominy. Zawsze było bardzo dużo skarg na odklejające się okładziny. Wszelkie, ale przodowały płytki klinkierowe Chyba właśnie dlatego mam komin systemowy, styropian i tynk żywiczny (jak na cokole). Sprawdzas się bardzo dobrze a wygląda ładniej niż klinkierowy komin sąsiada. Co do cegły klinkierowej to oczywiście pomysł przedni (byle pełna, nie dziurawka) a że ręcznie formowana - a co za róznica? Byle by równa była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Klinkierowa końcówka komina to pomysł tak chory jak chory wychodzi z tego komin... Tyle - że ładny jest... Adam M. Uprawiasz wymyślactwo! Wyraźnie widać, że to Twój PIERWSZY stawiany dom... No to ten stawiasz ... ŁADNY! JESZCZE jesteś głuchy i ślepy na spostrzeżenia i doświadczenia innych, co ten problem przerobili... W następnym domu postawisz komin, który działa, jak sobie pomieszkasz z tym, który jest śliczny... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 13.03.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Właśnie, skupiamy się na tym, żeby komin był ładny a zapominamy o jego funkcji. Komin powinien być wykonany z jednorodnego materiału od dołu do góry. Zaprzeczeniem tej zasady jest użycie do budowy komina pełnej cegły palonej od fundamentu do dachu oraz cegły klinkierowej ponad dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 13.03.2010 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Właśnie, skupiamy się na tym, żeby komin był ładny a zapominamy o jego funkcji. Komin powinien być wykonany z jednorodnego materiału od dołu do góry. Zaprzeczeniem tej zasady jest użycie do budowy komina pełnej cegły palonej od fundamentu do dachu oraz cegły klinkierowej ponad dach. wiec powiedz mi jak wygląda twój komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 13.03.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 czyli jeśli ktoś chce mieć nad dachem kawałek z klinkieru to zgodnie ze sztuką trzeba komin od fundamentów ponad dach murować z pełnej cegły klinkierowej.... tak ???? a kolor można zmienić czy też niebardzo???? widzę, że niektórzy wpadają w paranoję. ps W takim razie u mnie już za późno i komin nie będzie działał a zapewne się rozpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat-ek 13.03.2010 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Uprawiasz wymyślactwo! Wyraźnie widać, że to Twój PIERWSZY stawiany dom... No to ten stawiasz ... ŁADNY! JESZCZE jesteś głuchy i ślepy na spostrzeżenia i doświadczenia innych, co ten problem przerobili... W następnym domu postawisz komin, który działa, jak sobie pomieszkasz z tym, który jest śliczny... A.M. To jest mój pierwszy dom i następnego nie mam w planach. Uprawiam "wymyślactwo" bo szukam najlepszego rozwiązania! Stawiam "ładny" dom, bo przecież chyba każdy stara się wybudować to co mu się podoba. Ja staram się jednak pogodzić funkcjonalność z estetyką i między innymi dlatego odwiedzam dość często to forum. Jeżeli klinkier to chory pomysł to już nic nie wiem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 No! Nareszcie zaczynasz z jakim takim sensem! Tak trzymać! To teraz zadaj szukajce (lepiej wujkowi google) dobre pytania... ZAPOMNIJ w cholerę o tym czego Ty chcesz! Poczytaj o tym JAK to ma być zrobione. (możesz poszukać też - DLACZEGO) Potem sobie to zrób zgodnie ze sztuką i pomaluj na dowolny kolorek... Dla jasności : NIE SZUKASZ! Odrzucasz te dobre rozwiązania, bo ich estetyka do Ciebie nie przemawia i próbujesz "lepszych", choć już całe stulecia strawiono na próbach i (głownie) błędach zanim powstały te, które odrzucasz... Nie planujesz innego domu... Zrób jeszcze kilka takich podejść i realizacji to w pewnym momencie dojrzejesz do tego następnego domu... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts