Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin wykończony piaskowcem

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Bardzo podobają mi się kominy wykończone piaskowcem, ale czytałem w necie że piaskowiec jest nasiąkliwy.

Od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuje znaleźć opinię czy piaskowiec jest dobrym materiałem na wykończenie komina czy nie.

Nie mam szans na wykorzystanie klinkieru, bo nie będzie mi pasował do reszty.

Bardzo proszę o opinię na temat piaskowca na kominie

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

U mnie komin wymurowany z cegły, obłożony piaskowcem i zaimpregnowany - jest ok. :)

http://images35.fotosik.pl/88/efd947ef71075606m.jpg

U mnie komin wymurowany z cegły, obłożony piaskowcem i zaimpregnowany - jest ok. :)

To jest właśnie to czego szukam. Po prostu super.

Czym był impregnowany ten piaskowiec???

Mam jeszcze jedno pytanko, jeżeli można, to jestem zainteresowany producentem i kolorem dachówki.

Pozdrawiam serdecznie

Właśnie, skupiamy się na tym, żeby komin był ładny a zapominamy o jego funkcji.

Komin powinien być wykonany z jednorodnego materiału od dołu do góry. Zaprzeczeniem tej zasady jest użycie do budowy komina pełnej cegły palonej od fundamentu do dachu oraz cegły klinkierowej ponad dach.

wiec powiedz mi jak wygląda twój komin?

Mam dwa kominy wymurowane tradycyjnie, bez wkładu. Obecnie są one w całości wymurowane z cegły pełnej palonej. Na kominach jest wylana zbrojona czapka betonowa i obłożona blachą płaską w kolorze blachodachówki. Otwory wentylacyjne są wyprowadzone do góry i zakończone nasadami. Kominy od stropu poddasza zostały ocieplone. Jeden styropianem gr 5cm, drugi wełną skalną gr 5 cm. Ocieplenie jest zaciągnięte klejem + podwójna siatka do ociepleń. Całość została pomalowana farbą silikatową w kolorze cegły.

To jest właśnie to czego szukam. Po prostu super.

Czym był impregnowany ten piaskowiec???

Mam jeszcze jedno pytanko, jeżeli można, to jestem zainteresowany producentem i kolorem dachówki.

Pozdrawiam serdecznie

Komin został "malnięty" impregnatem hydrofobizującym FUNCOSIL SL firmy REMMERS.

A co do dachówki, to jest to antracyt Creatona - niestety z antracytem ma niewiele wspólnego - wszystko zależy od pogody :wink: :lol:

Pozdrawiam