kask_a 09.03.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Czy może ktoś mi podpowie jak "wyfugoawać" żywicą epoksydową taka mozaikę na pionowych powierzchniach. Czy to jest wykonalne? http://images47.fotosik.pl/270/5315fe848884e5cam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek fr 09.03.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jeżeli chodzi o fugowanie fugami epoksydowymi na powierzchniach pionowych to nie ma większego problemu choć nie ukrywam ,że za pierwszym razem nie wtajemniczonym może nie wyjść i jeszcze gorzej niż zwykłą fugą będzie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 09.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 EEEE tam pierdoły. Ja fugowałem całą łazienkę fugą Mapei Kerapoxy. We wnęce prysznicowej na podłodze używałem fugi Sopro, oczywiście też epoksyd. Przy fugowaniu ścian łazienki trochę dałem ciała ponieważ bałem się żeby nie narobić dużo fugi i urabiałem malutkimi porcjami. Jak ma się 5kg wiadro + buteleczkę ciągnącej się żywicy to bardzo ciężko rozporcjować tak żeby każda porcja była idealnie równa. Dopiero przy urabianiu fugi pod mozaikę kamienną w prysznicu przejrzałem na oczy. Większa ilość fugi np. połowa opakowania, do tego połowa żywicy i malutkie mieszadełko do wiertarki. Po kilku sekundach masa zrobiła się super plastyczna a i formowanie jej było przyjemnością.Na początku kupiłem gąbkę do zbierania nadmiaru i do epoksydu się nie nadawała. Za delikatna i za chłonna. Dopiero ostra stara gąbka łazienkowa zdała egzamin. Za jednym pociągnięciem zbierasz więcej namiaru fugi ale nie wybierasz jej ze szczelin. Formowanie mozaiki wyglądało tak że najpierw nawciskałem w szczeliny ile się da, potem ostrą gąbką zebrałem nadmiar i całą dłonią zmoczoną w wodzie profilowałem szczeliny. Na koniec kawałek stylonowego materiału którym nie naciskając zbierałem z kostek mozaiki pozostałości.Flanela, bawełna jest do kitu bo za bardzo chłonie i zaciąga fugę. P.S.Dla mnie fugi z epoksydu są 3 razy ładniejsze jak z fugi wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek fr 09.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 nie wiem co ładniejszego jest w fugach epoksydowych .specjalnie nie różnią się od zwykłych jeśli chodzi o wygląd a ich zaletą jest jedynie mała chłonność no a co za tym idzie mniej się brudzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kask_a 10.03.2010 03:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 chciałabym osiągnąć efekt "głębi" - mozaiki "pływającej" myślę o bezbarwnej żywicy epoksydowej, czy ona po prostu nie spłynie ze ściany przed zaschnięciem? A może jest inny materiał pozwalający uzyskać taki efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts