Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na "fugowanie"

kask_a

Recommended Posts

EEEE tam pierdoły. Ja fugowałem całą łazienkę fugą Mapei Kerapoxy. We wnęce prysznicowej na podłodze używałem fugi Sopro, oczywiście też epoksyd. Przy fugowaniu ścian łazienki trochę dałem ciała ponieważ bałem się żeby nie narobić dużo fugi i urabiałem malutkimi porcjami. Jak ma się 5kg wiadro + buteleczkę ciągnącej się żywicy to bardzo ciężko rozporcjować tak żeby każda porcja była idealnie równa. Dopiero przy urabianiu fugi pod mozaikę kamienną w prysznicu przejrzałem na oczy. Większa ilość fugi np. połowa opakowania, do tego połowa żywicy i malutkie mieszadełko do wiertarki. Po kilku sekundach masa zrobiła się super plastyczna a i formowanie jej było przyjemnością.

Na początku kupiłem gąbkę do zbierania nadmiaru i do epoksydu się nie nadawała. Za delikatna i za chłonna. Dopiero ostra stara gąbka łazienkowa zdała egzamin. Za jednym pociągnięciem zbierasz więcej namiaru fugi ale nie wybierasz jej ze szczelin. Formowanie mozaiki wyglądało tak że najpierw nawciskałem w szczeliny ile się da, potem ostrą gąbką zebrałem nadmiar i całą dłonią zmoczoną w wodzie profilowałem szczeliny. Na koniec kawałek stylonowego materiału którym nie naciskając zbierałem z kostek mozaiki pozostałości.

Flanela, bawełna jest do kitu bo za bardzo chłonie i zaciąga fugę.

P.S.

Dla mnie fugi z epoksydu są 3 razy ładniejsze jak z fugi wodnej.