Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - budujemy naszą Glicynkę :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Kasiu,

Ślicznie się buduje :)

Szkoda tylko, ze zima przyszła i to białe g...o z nieba pada :( i po co to komu? :(

Nam tez opóźnia to mocno prace w środku, właśnie c.o robimy :rotfl:

Co do GWC to ja zrobiłam przepust pod ławą fundamentową.. żadnych innych nie robiłam..

Pozdrawiam cieplutko :cool:

Oj. Przestoje na budowie mi nie służą:(

Musimy jak najszybciej skończyć stan 0, bo przy dłuższych dużych mrozach może być nieciekawie z naszymi fundamentami!

Buuu:(

Jak byś mogła i pamiętała Ganniu, to opisz mi proszę dokładniej ten Wasz przepust do GWC.

Z czego i jaka średnica?

A złośliwe białe g. tylko przeszkadza!

Jak na moim osiedlu w poniedziałek zasypało, to najpierw był problem z wyjechaniem z zasp - pan odśnieżający sypał śnieg oczywiście na zaparkowane samochody! - a potem, nie można było znaleźć miejsca, na którym dałoby się zaparkować.

Jutro wraca nasza ekipa i zobaczymy, czy coś uda się ruszyć...

Witam Kasiu. Doczytałam się,że Glicynia 2 posiada jakieś błędy w projekcie. Mozesz mi napisać na co zwrócić uwagę?? Mam nadzieję, że nasz architekt też je zauważy, ale na wszelki wypadek proszę o info....

Na szczęście nie znaleźliśmy błędów w kupionym projekcie.

Robiliśmy tyle zmian, że nasz architekt nie nanosił ich na oryginalny projekt,

tylko zrobił rysunki zamienne. To w nich się pomylił...

A jakie zmiany planujecie?

Witaj Kasiu (mam nadzieję,że się nie obrazisz za moją bezpośredniość). Chyba pisałam do Ciebie na prywa maila o zmianach., ale mogę napisać je jeszcze raz.

1) PARTER:

a) brak przejścia do garażu z sieni (zamiast garażu będzie pokój)

b) rezygnacja ze spiżarki na rzecz powiększenia kuchni

c) rezygnacja z półokrągłej ściany między salonem a kuchnią

d) brak pokoju w miejscu ozn. w projekcie jako "6"

e) kominek w rogu byłego pokoju nr "6" - czyli graniczy ze ścianą kotłowni

f) przeniesienie WC ("7") - patrz niżej

g) garaż podzielony będzie na pokój i pralnie i właśnie w pralni będzie wydzielona mała toaleta (sedes i umywalka)

h) zamiast okna w kotłowni - drzwi wyjściowe

i) spiżarka pod schodami (może z "ala'piwnicą")

Myślimy o tym,żeby strop był typu FILIGRAN, wtedy nie trzeba żadnych słupów w salonie...

2) PODDASZE:

a) rezygnacja z balkonu nad wykuszem i zmiana na dwa zwykłe okna ( być może, że podzielomy ten pokój na dwa, rezygnując z garderoby, ale jeszcze się zastanawiam), nad wykuszem daszek ( patrz. dom w brzoskwinii)

b) rezygnacja z drzwi balkonowych w łazience i pokoju nr 3 i wstawienie zwykłych okien.

c) prawdopodobnie rezygnacja z balkonu w pokoju "5" - pozostawienie tylko dużego okna

To tak na chwile obecną, zobaczymy co potem...

Pozdrawawim.

PS. U nas dziś +1 i odwilż :-)

Witaj Kasiu,

Jak tam? Ja bylam dziś na budowie, ale dojechać normalnie się nie da.. musimy od lasu podjeżdżać.. nie dość, ze śnieg i zaspy, to jeszcze wlaściwa droga jest tak rozjeżdżona, że no nie da się po prostu :(

Mam nadzieję, że Wasza ekipa jednak coś tam dziala, w końcu siarczystych mrozów nie ma.. mój mąż też weekendy cale poświęca na ocieplanie dachu.. a że jest sam i w sumie sporo tego to idzie mu to baardzo wolno :(

A ja jestem ta zagoniona, że nawet nie mam czasu, żeby do Ciebie zadzwonić ..z pracy wracam przed 19 i zaraz opada mnie moja szarańcza.. no po prostu doba za krótka się stala :p

Witam!

Gratuluję postępów, choć obawiam się, że musisz zapomnieć o budowie do wiosny.

Nie wiem, czy już sobie poradziłaś z przepustami, ale Ja zrobiłem takie:

1. 3 rury fi 50 karbowane niebieskie wyprowadzone na 3 strony świata do przewodów elektrycznych (zasilający, do bramy, do videodomofonu, do ogrodu i inne jeśli trzeba będzie też się tam zmieszczą. Te przepusty kończą się pod tablicą rozdzielczą (oczywiście jeśli są potrzebne można więcej takich zrobić) (POD ŁAWĄ)

2. 3 rury fv 50 do wody (1 do studni, 1 do ogrodu, 1 zapasowa) (POD ŁAWĄ)

3. Przepust do powietrza do kominka (Ja mam fi 200 z rury pomarańczowej kanalizacyjnej) (W ŚCIANCE FUNDAMENTOWEJ)

4. Nie wiem jakie przewidujesz ogrzewanie, ale w przypadku pompy ciepła Ja mam dodatkowo 2 przepusty fi 160) (POD ŁAWĄ)

5. Przepust do kanalizacji, czy szamba zrobić powinien Ci hydraulik przy rozkładaniu kanalizacji przed zalaniem chudziaka. (W ŚCIANCE FUNDAMENTOWEJ)

Więcej chyba nie trzeba przepustów.

Jeśli planujesz instalację odgromową to musisz przeprowadzić do wnętrza bednarkę tak, aby doszła do kotłowni (OD UZIOMU OTOKOWEGO)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Witaj Kasiu (mam nadzieję,że się nie obrazisz za moją bezpośredniość). Chyba pisałam do Ciebie na prywa maila o zmianach., ale mogę napisać je jeszcze raz.

(...)

PS. U nas dziś +1 i odwilż :-)

Ależ oczywiście, że się nie obrażę. Bardzo mi miło:)

Cały zeszły tydzień spędziłam na budowie - szkoda, że odwilż już się skończyła.

Czekamy na następną.

Byle nie w Swięta!

Dużo tych zmian. A ja myślalam, że to u nas dużo zmienialiśmy!

Ale to miło, tak dostosowywać domek do swoich potrzeb:)

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez KasioMar

• 2 weeks później...

Niech te Święta, tak wspaniałe,

będą całe jakby z bajek,

niechaj gwiazdka z nieba leci,

niech Mikołaj tuli dzieci,

biały puch niech z góry spada,

niechaj piesek w nocy gada,

niech choinka pchnie pięknie,

no i radość będzie wszędzie!

życzy lidszu z rodziną

http://www.ekartki.pl/cards_files/0/605_miasteczko.jpg

http://smyki.pl/domeny/smyki.pl/filipek2006r/upload/stajenka.jpg

Niech te radosne Święta będą dla Ciebie szczęśliwe,

niech przyniosą miłość, wiarę i nadzieję

oraz dużo, dużo dobrego, dla całej rodziny, w Nowym Roku,

życzy Zbigniew

http://www.emotka.pl/emotikony/swieta/88.gif

Bardzo, bardzo Wam wszystkim dziękuję za piękne życzenia świąteczne i noworoczne!!!

Ostatnio, niestety nie miałam kiedy zaglądać na forum i zrobiły mi się duże zaległości.

Narabiam, nadrabiam:)

I jeszcze dla Was wszystkich:

http://images40.fotosik.pl/488/521192e842fec15dmed.jpg

:D

Witam!

Gratuluję postępów, choć obawiam się, że musisz zapomnieć o budowie do wiosny.

Nie wiem, czy już sobie poradziłaś z przepustami, ale Ja zrobiłem takie:

1. 3 rury fi 50 karbowane niebieskie wyprowadzone na 3 strony świata do przewodów elektrycznych (zasilający, do bramy, do videodomofonu, do ogrodu i inne jeśli trzeba będzie też się tam zmieszczą. Te przepusty kończą się pod tablicą rozdzielczą (oczywiście jeśli są potrzebne można więcej takich zrobić) (POD ŁAWĄ)

2. 3 rury fv 50 do wody (1 do studni, 1 do ogrodu, 1 zapasowa) (POD ŁAWĄ)

3. Przepust do powietrza do kominka (Ja mam fi 200 z rury pomarańczowej kanalizacyjnej) (W ŚCIANCE FUNDAMENTOWEJ)

4. Nie wiem jakie przewidujesz ogrzewanie, ale w przypadku pompy ciepła Ja mam dodatkowo 2 przepusty fi 160) (POD ŁAWĄ)

5. Przepust do kanalizacji, czy szamba zrobić powinien Ci hydraulik przy rozkładaniu kanalizacji przed zalaniem chudziaka. (W ŚCIANCE FUNDAMENTOWEJ)

Więcej chyba nie trzeba przepustów.

Jeśli planujesz instalację odgromową to musisz przeprowadzić do wnętrza bednarkę tak, aby doszła do kotłowni (OD UZIOMU OTOKOWEGO)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

JurekM.

Bardzo dziękuję za te informacje!

Co prawda już po sprawie, ale kto wie, czy jeszcze coś nie "wyjdzie"...

Pozdrawiam:)