Besta77 09.03.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam! Pomóżcie bo oszaleję! Po pierwsze - przejrzałam na szybko wiele wątków, ale nie znalazłam rozwiązania (jeśli przeoczyłam to przepraszam). Tytułem wstępu: jestem rok po remoncie, mam małą łazienkę, w której obecnie jest supermadeinchina wielgachna wannokabina z wszelkimi bajerami (obyście nigdy się na coś takiego nie pokusili!) Ustrojstwo owe dokonuje już żywota i muszę znaleźć inne rozwiązanie. Warunki techniczne: baaardzo stara, trzęsąca się kamienica (w Bytomiu, w którym ostatnio znowu strasznie tąpie), generalnie wszystko pęka... Łazienka właściwie z każdej strony składa się z płyt kartongips na stelażu, z tego 3 ściany są na tym stelażu "w powietrzu". Podłoga to legary w wątpliwym stanie, na to podwójna OSB i płytki. Nie wchodzi w grę wzmacnianie podłogi. Chciałam kabinę... jak najprostszą, najlepiej murowaną z drzwiami albo typu walk in - niestety z tymi mrzonkami już się pożegnałam (ani podłoga ani ściany nie będą wystarczającym oparciem dla jakiejkolwiek kabiny przyściennej/narożnej, nie da się tego zabezpieczyć tak, żeby po kolejnych wstrząsach było szczelne (chyba, że się mylę)). Myślałam więc o kabinie wolnostojącej - niestety nie znalazłam żadnej fajnie wyglądającej (w nie-kosmicznej cenie) bez tych wszystkich zbędnych mi hydromasaży & co.. Może gdzieś jakiś ktoś widział taką kabinę? całkowicie zamkniętą (niekoniecznie z dachem, ale 4 ściany)?? Zaczęłam kombinować z wanną - miejsca mam niewiele, wolałabym jakąś prostokątną czy owalną, ale: i tu jest problem - jak obudować, zabezpieczyć wannę przy połączeniu ze ścianą, żeby nie wlatywała tam woda? Chodzi mi o coś naprawdę trwałego, sprytnego, bo przy wątpliwej stabilności podłogi, stropów, tradycyjne rozwiązania (typu silikony, fugi itd) nie dadzą rady.. Znalazłam zdjęcie łazienki Dagi31 (mam nadzieję, że mi wybaczy) http://foto3.m.onet.pl/_m/b756ee24f706daabd5d61853b38fa95f,6,19,0.jpg czy ktoś wie jak to jest obudowane? czy to drewno? czy tego typu rozwiązanie da mi pewność, że woda nie będzie spływać gdzieś poza wannę? Bo: podłoga, płytki, fugi, osb nie dają mi gwarancji, że po jakimś czasie (jakby coś się lało) nie zacznie to gnić, zalewać sąsiada, do tego pod nami mieszkanie jest puste, więc nawet jak coś się zacznie dziać to nikt nam nie powie.. a jednak wolałabym, żeby łazienka nie spała mi piętro niżej Będę wdzieczna za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts