Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa figurki przydrożnej

Recommended Posts

Mój kolega pobudował cos podobnego

w srodku postawił św. Floriana [patron strażaków ]

ale to zrobił tylko dlatego że w czasie akcji ratowniczej [pracował jako zawodowy stażak] opatrznosc uratowała jego życie

Kolega który rozpoczął ten post moze też ma jakies zobowiązania

[wiec moze bez kąsliwych cytatów ]

Edwards muszę Ci przyznać rację na tym forum pisze się na o wszystkim innym, ale nie o tym o co ktoś pyta. Kłótnie i pisanie nie na temat to porządek dzienny.

Sorry że nie na temat ale nie mam pojęcia, ile może kosztować wybudowanie takiej kapliczki, najlepiej dorwij jakiegoś murarza i z nim pogadaj bo ceny za takie cudo mogą być zróżnicowane. I na pewno nikt tu nie będzie wiedział ile w twojej okolicy ktoś sobie zaśpiewa za jej postawienie.

Wszystko zależy od tego czy ma być opcja fulwypas czy coś bardziej skromnego. Interesuje się bardziej renowacjami zabytkowych kapliczek niż budową nowych ale obstawiam, że to na zdjęciu w całości łącznie z ogrodzeniem i kostką to koszt do 10 tysięcy złotych.

Interesuje mnie koszt wybudowania takiej figurki, ma ktoś wiedzę na ten temat?

http://i39.tinypic.com/2ch5b12.jpg

Zakładam, że masz uczciwe intencje

dlatego krzyknę BRAWO EDWARS

To właśnie (też) takie "elementy architektury"

(pomińmy na chwilę podstawy o których pisze kombi - dlatego "elementy")

tworzą atmosferę miejsc do których tęsknimy, jeździmy w czasie wakacji, które są po prostu piękne.

Zachwycamy się Grecją i włoskimi wioskami a urok tamtych okolic polega wlaśnie na tym (między innymi), że takie lub podobne elementy stoją obok siebie.

"Budowla" (przepraszam) o którą pyta edwars jest mało tego polska w klimacie. Jeśli będzie jeszcze postawiona w odpowiednim miejscu, równie gustownie jak wykonanie na zdjęciu - super.

Cóż pozostałoby ze wsi, którą wspominamy, do której uciekamy gdyby nie było gdzieś tam takiej właśnie kapliczki, gdyby nie było na skrzyżowaniu dróg przechylonego krzyża? Kuta brama ? Klinkierowe cokoły ? Wybrukowane betonem podjazdy ? Też mogą być piękne i są ważne, ale ... ?

Brawo edwars - życzę powodzenia.

A kto wie czy właśnie ten gość nie chce zburzyć takiej kapliczki aby postawić np swój dom i oddać kasę jako zwrot za poniesione koszty.

Dlatego wcześniej napisałem: "Zakładam, że masz uczciwe intencje"

A po Twojej wypowiedzi, na miejscu autora postu, czułbym się wywołany do tablicy.

A kto wie czy właśnie ten gość nie chce zburzyć takiej kapliczki aby postawić np swój dom i oddać kasę jako zwrot za poniesione koszty.

Dlatego wcześniej napisałem: "Zakładam, że masz uczciwe intencje"

To też byłyby uczciwe intencje. Ale jakoś autora o to nie podejrzewam. Już szybciej o obywatelską czujność, jaką sumę wyłożono z gminnej kasy na kapliczkę. Taka mikro świątynia bożej opatrzności.

i jak widać ktoś kto ma pytanie zadaje je w sposób konkretny i prosty...

i jak widać...... nie dostaje odpowiedzi, zostaje wręcz wyśmiany, podejrzany o zamiar wyburzenia celem postawienia sobie na tym miejscu domu... ludzie opanujcie się ... po co wchodzicie na wątek w którym nie macie nic do powiedzenia, przeczytajcie i nie komentujcie w sposób obraźliwy... Ja myślałam że jesteśmy tu po to żeby sobie pomagać, doradzać, dzielić się doświadczeniami, nieraz kogoś pocieszyć czy wirtualnie przytulić, co by się lepiej w swej niedoli poczuł.... a ty tymczasem jad wam po twarzach spływa....

i ieszcze jedno ... jeśli ktoś skomentuje mój post ... nie odpowiem, nie będę piłeczki odbijać!!!!