Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie.

W listopadzie 2001 r. wpłaciłam zaliczkę na kupno mieszkania od developera i podpisałam umowę przedwstępną. Tym samym załapałam się na starą ulgę budowlaną.

Na koniec 2002 r. zaczęłam kupować materiały do wykończenia mieszkania, bo odbiór miał być w styczniu 2003 r.

W deklaracji PIT za 2002 r. odliczyłam sobie wydatki na wykończenie plus dalsze zaliczki które wpłacałam developerowi.

Urząd Skarbowy sprawdził moje deklaracje za 2001 i 2002 rok i uznał je za poprawne.

Ale w tym roku nabralam obaw czy slusznie odliczylam wydatki na wykonczenie skoro ponioslam je dopiero w 2002 roku? Czy aby mozna sie bylo zalapac na duza ulge budowlana wystarczylo wplacic zaliczke na mieszkanie czy kupic tez cos na wykonczenie mieszkania?

Z drugiej strony jezeli US to zweryfikowal to czy powinnam sie martwic czyms co zostalo juz niejako przyklepane?

https://forum.murator.pl/topic/13973-dua-ulga-budowlana/

ja rozumiem, że to nie była kontrola, leczy weryfikacja przez skarbowy, tak? to na końcu protokołu, który mam nadzieję otrzymałaś, jest napisane, że :

"przeprowadznie czynnosci sprawdzjącyh nie wyklucza mozliwości wszczęscia post. podatkowego za rok..."

ale nigdy nie słyszałam, by kogos ponownie wzywali :wink:

https://forum.murator.pl/topic/13973-dua-ulga-budowlana/#findComment-222141