mada 26.01.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Pomieszczenie wc jest u nas nieogrzewane. Wiadomo było, że będzie tam chłodniej niż w innych pomieszczeniach, ale nie aż tak!!! Z kratki wentylacyjnej dmucha mrożne powietrze. Czy mam na deskę założyć futrzak, żeby sobie nie odmrozić, czy jest jakiś inny ratunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 26.01.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 mada, jak założysz coś na kratkę to w ogóle nie będziesz miała wentylacji, twój problem wynika z tego, ze wentylacja (która powinna być wywiewna) zaczęła działać jak nawiew. Problem jest gdzie indziej, jakie masz okna? może całkowicie szczelne, może piec gazowy nie ma zetki i zabiera powietrze z domu i z tej wentylacji zrobił ci się nawiew. opisz dokładniej dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 26.01.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 A otwórz gdzieś w pobliżu okno.Jeśli działa teraz prawidłowo to masz szczelny dom, w którym wentylacja nie ma skąd wziąć powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 27.01.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 No nie wiem czy dobrze opisujecie powody nawiewu. Ja mam kwie kratki. Pierwsza na wysokości ok. 30 cm a druga pod sufitem. Fakt, że na tej samej ścianie. Okna w kotłowni mam nieszczelne jak cholera (dom czeka na remont i wymiane okien). Z obydwu kratek wieje zimne powietrze. Nie mam pojęcia o co chodzi. Szukam wiec wujka dobra rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 27.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 No nie wiem czy dobrze opisujecie powody nawiewu. Ja mam kwie kratki. Pierwsza na wysokości ok. 30 cm a druga pod sufitem. Fakt, że na tej samej ścianie. Okna w kotłowni mam nieszczelne jak cholera (dom czeka na remont i wymiane okien). Z obydwu kratek wieje zimne powietrze. Nie mam pojęcia o co chodzi. Szukam wiec wujka dobra rada Odpowiedzi na te pytania pomogą może coś Ci doradzić: Czy kratka (w zamyśle) wywiewna wychodzi przez ścianę na zewnątrz, czy jest włączona do komina? Jak wysoki jest komin? Jaki jest przekrój kratki nawiewnej i "wywiewnej"? Jaka jest moc pieca? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 27.01.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 1. Kratki wychodzą przez ścianę na zewnatrz - tylko ta ścana sasiaduje z czystym powietrzem2. Komin na tylko jeden kanał (bez wentylacji), wysokość ok. 7-8 metrów3. Moc pieca 14kw (dom ok. 60m2)4. kratki to standartowe 14Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 27.01.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 1. Kratki wychodzą przez ścianę na zewnatrz - tylko ta ściana sasiaduje z czystym powietrzem 2. Komin na tylko jeden kanał (bez wentylacji), wysokość ok. 7-8 metrów 3. Moc pieca 14kw (dom ok. 60m2) 4. kratki to standartowe 14 Chyba raczej nic Ci tu nie doradzę. Widać, że komin (jest dość wysoki) wytwarza taki ciąg, że zaciąga powietrze z obu kratek. Wentylacja wywiewna grawitacyjna wykonana jako kanał poziomy w ścianie to niestety rozwiązanie nie za dobre i stosowane w ostateczności - gdy nie ma możliwości wykonania kanału wentylacyjnego pionowego. A przecież nie będziesz budował komina - chyba, że masz możliwość pociągnięcia w górę jakiegoś spira czy czegoś podobnego i wyrzucenia powietrza przez dach. Spróbuj poeksperymentować i poprzymykać kratki - tak, żeby nie przygasł Ci piec. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 27.01.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 1. Kratki wychodzą przez ścianę na zewnatrz - tylko ta ścana sasiaduje z czystym powietrzem 2. Komin na tylko jeden kanał (bez wentylacji), wysokość ok. 7-8 metrów 3. Moc pieca 14kw (dom ok. 60m2) 4. kratki to standartowe 14 Pozdrawiam Skoro kratka wychodzi przez ścianę, to nie ma tu żadnej wentylacji grawitacyjnej. Wentylacja grawitacyjna wymaga pionowego kanału lub komina wentylacyjnego, bo tylko wtedy może się wytworzyć jakiś ciąg. Kratka w ścianie to typowy nawiew, na tyle paskudny, że wystarczy mały wiaterek, żeby wiało jak diabli. Dlatego przy nawiewach daje się tzw. "zetkę", żeby stamtąd nie dmuchało bez potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 27.01.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A jak zrobię zetke na wyzszej kratce to pomoże? W tej chwili z wysokiej kratki pociagnięta mam rurę PCV 100 nad piec i skierowana poprzez kolanko w dół. W zamyśle miała mi wyciagać dym podczas otwierania wrzutu pieca - zawsze sie coś wydostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 27.01.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Aby na to sobie odpowiedzieć, musisz zrozumieć jak działa taka wentylacja. Masz powietrze o określonej temperaturze - to jest otoczenie. W to wsadzasz pionową rurę z powietrzem o wyższej temperaturze - to komin wentylacyjny. W takim układzie w rurze powietrze przemieszcza się ku górze, gdyż ma mniejszy ciężar właściwy, niż to na zewnątrz. Powstaje "ciąg", który jest tym większy, im większa różnica temperatur i im dłuższa rura. Jeśli np. ta rura jest wewnątrz budynku, temperatura jest wyższa, ale jeśli zrobisz metalową rurę na zewątrz, temperatura będzie (prawie) równa temperaturze otoczenia i ciągu nie ma. Dlatego wszelkie kominy wentylacyjne czy dymowe muszą być ocieplone. Jeśli zrobisz ocieploną "zetkę" o odpowiedniej długości, to może zacznie pełnić rolę komina i pojawi się w niej ciąg. Pamiętaj o dwóch warunkach: długość i różnica temperatur.Zwykle zetka jest nieocieplana, bo pełni rolę nawiewu np. do kotłowni. Przy tym kształcie chroni jedynie przed niekontrolowanym dopływem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts