Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja z pomieszczeń poddasza i odbiór

Yarecky

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu z poddaszem użytkowym, w projekcie mam pomieszczenia użytkowe parteru i poddasza jednak teraz na etapie budowy chciałbym zrezygnować z zagospodarowywania poddasza ( ze względów finansowych i uzytkowych-na razie w zupełności mi parter). Czy jest możliwe oddanie do użytku mojego domu i jak by to musiało wyglądać formalnie?

Oddajesz normalnie budynek do użytku, określasz powierzchnie która oddajesz ujmując tylko parter bez poddasza

W czym jest problem??

PS. przeczytałem co napisała aglig i ... lekko się zdziwiłem punktem pierwszym, ponieważ u nas PINB nie robi problemów z wykończeniem góry narzucając terminy. nie wiem czy swobodna interpretacja prawa, czy właśnie brak nadinterpretacji w miejscowym nadzorze.

Z punktu widzenia prawa są dwa wyjścia w zależności od tego za jaki czas zamierzasz zagospodarować poddasze.

1. Zgłaszasz częściowe oddanie budynku do użytkowania. Wiąże się to z obowiązkową wizytą Nadzoru Budowlanego i wydaniem decyzji pozwalajacej na użytkowanie obiektu. W takiej decyzji Nadzór Budowlany wyznacza ci termin na skończenie wszystkich prac w obiekcie. ( zazwyczaj do dwóch lat).

2. Zmieniasz pozwolenie na budowę i nie robisz poddasza. Po np. 10 latach chcesz go zagospodarować i występujesz z wnioskiem o zmianę sposobu użytkowania.

Wersja nie formalna idziesz w minimalizm i zgłaszasz zakończenie całej budowy a szczególy robisz później. ( podatki płacisz od całości) Pamiętaj że do zgłoszenia oddania budynku muszą być wykonane grupsze prace. ( nie musi być wymalowane ani wykafelkowane, możesz mieszkać na betonie ale umywalkę i kibelek posiadać musisz. Ważne są tez barierki przy schodach) Tzw stan deweloperski.

Art. 59. 1. Właściwy organ wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a.

2. Właściwy organ może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych.

3. Jeżeli właściwy organ stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót.

4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska.

4a. Inwestor jest obowiązany zawiadomić właściwy organ o zakończeniu robót budowlanych prowadzonych, po przystąpieniu do użytkowania obiektu budowlanego, na podstawie pozwolenia na użytkowanie.

Owszem może a nie musi.

Ale ma to swoje uzasadnienienie w ważności pozwolenia na budowę, ( dlatego te dwa lata według starych zasad). Jeśli przez dwa lata nie zrobisz nic na swojej budowie to pozwolenie wygasa, a prace budowlane, które masz jeszcze do wykoniania są przedmiotem pozwolenia na budowę, które zrealizowałeś w części. Pozwolenia budowlane wydane według nowych zasad są ważne trzy lata.

Tym zapisem Nadzór budowlany trochę nas dyscyplinuje żebyśmy sobie sami nie zrobili kuku i nie zwlekali za długo z wypełnieniem par 59 ust 4a.

Gość Saxxxnt
Witam

Jestem w trakcie budowy domu z poddaszem użytkowym, w projekcie mam pomieszczenia użytkowe parteru i poddasza jednak teraz na etapie budowy chciałbym zrezygnować z zagospodarowywania poddasza ( ze względów finansowych i uzytkowych-na razie w zupełności mi parter). Czy jest możliwe oddanie do użytku mojego domu i jak by to musiało wyglądać formalnie?

Przecież wylewki i tynki chyba będziesz robił na poddaszu,bo robienie tego w póżniejszym czasie to bajzel na parterze masz na 100% a malować ścian nikt ci nie każe.

• 1 year później...

Nic się nie zmieniło.

Jedyna " zmiana" to było ogłoszenie tekstu jednolitego ustawy w grudniu 2010.

A tam nadal czytamy:

Art. 55. Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie, jeżeli:

3) przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych.

Chyba że kierownik miał co innego na myśli to niech ci to wyjaśni.

Tu jest aktualny świeżutki tekst:

Art. 59. 1. Właściwy organ wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a.

2. Właściwy organ może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych.

3. Jeżeli właściwy organ stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót.

4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska.

4a. Inwestor jest obowiązany zawiadomić właściwy organ o zakończeniu robót budowlanych prowadzonych, po przystąpieniu do użytkowania obiektu budowlanego, na podstawie pozwolenia na użytkowanie.

5. Właściwy organ, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, odmawia wydania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego w przypadku niespełnienia wymagań określonych w ust. 1 i w art. 57 ust. 1-4. Przepisy art. 51 stosuje się odpowiednio.

6. Decyzję o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego właściwy organ przesyła niezwłocznie organowi, który wydał decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub pozwolenie, o którym mowa w art. 23 i art. 23a ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej.

7. Stroną w postępowaniu w sprawie pozwolenia na użytkowanie jest wyłącznie inwestor.

Chyba że kierownik boi się tego punktu 5 tzn. narozrabialiście na budowie nie trzymając się projektu i może to wyjść podczas kontroli.

Edytowane przez aglig