Yarecky 10.03.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 WitamJestem w trakcie budowy domu z poddaszem użytkowym, w projekcie mam pomieszczenia użytkowe parteru i poddasza jednak teraz na etapie budowy chciałbym zrezygnować z zagospodarowywania poddasza ( ze względów finansowych i uzytkowych-na razie w zupełności mi parter). Czy jest możliwe oddanie do użytku mojego domu i jak by to musiało wyglądać formalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 10.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Oddajesz normalnie budynek do użytku, określasz powierzchnie która oddajesz ujmując tylko parter bez poddaszaW czym jest problem?? PS. przeczytałem co napisała aglig i ... lekko się zdziwiłem punktem pierwszym, ponieważ u nas PINB nie robi problemów z wykończeniem góry narzucając terminy. nie wiem czy swobodna interpretacja prawa, czy właśnie brak nadinterpretacji w miejscowym nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Z punktu widzenia prawa są dwa wyjścia w zależności od tego za jaki czas zamierzasz zagospodarować poddasze. 1. Zgłaszasz częściowe oddanie budynku do użytkowania. Wiąże się to z obowiązkową wizytą Nadzoru Budowlanego i wydaniem decyzji pozwalajacej na użytkowanie obiektu. W takiej decyzji Nadzór Budowlany wyznacza ci termin na skończenie wszystkich prac w obiekcie. ( zazwyczaj do dwóch lat).2. Zmieniasz pozwolenie na budowę i nie robisz poddasza. Po np. 10 latach chcesz go zagospodarować i występujesz z wnioskiem o zmianę sposobu użytkowania.Wersja nie formalna idziesz w minimalizm i zgłaszasz zakończenie całej budowy a szczególy robisz później. ( podatki płacisz od całości) Pamiętaj że do zgłoszenia oddania budynku muszą być wykonane grupsze prace. ( nie musi być wymalowane ani wykafelkowane, możesz mieszkać na betonie ale umywalkę i kibelek posiadać musisz. Ważne są tez barierki przy schodach) Tzw stan deweloperski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 To niby nie formalne, moim zdaniem jest 3 - też zgodnym z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.03.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Art. 59. 1. Właściwy organ wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. 2. Właściwy organ może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych. 3. Jeżeli właściwy organ stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót. 4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska. 4a. Inwestor jest obowiązany zawiadomić właściwy organ o zakończeniu robót budowlanych prowadzonych, po przystąpieniu do użytkowania obiektu budowlanego, na podstawie pozwolenia na użytkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 10.03.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 I teraz jasne - organ MOŻE określić termin wykonania robót. Czyli jeżeli parter jest wykończony i gotów do użytkowania to wcale nie musi być określony termin wykończenia poddasza. Czy zależy od upierdliwości organu. aglig - zgadza się?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.03.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Owszem może a nie musi. Ale ma to swoje uzasadnienienie w ważności pozwolenia na budowę, ( dlatego te dwa lata według starych zasad). Jeśli przez dwa lata nie zrobisz nic na swojej budowie to pozwolenie wygasa, a prace budowlane, które masz jeszcze do wykoniania są przedmiotem pozwolenia na budowę, które zrealizowałeś w części. Pozwolenia budowlane wydane według nowych zasad są ważne trzy lata.Tym zapisem Nadzór budowlany trochę nas dyscyplinuje żebyśmy sobie sami nie zrobili kuku i nie zwlekali za długo z wypełnieniem par 59 ust 4a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 10.03.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam Jestem w trakcie budowy domu z poddaszem użytkowym, w projekcie mam pomieszczenia użytkowe parteru i poddasza jednak teraz na etapie budowy chciałbym zrezygnować z zagospodarowywania poddasza ( ze względów finansowych i uzytkowych-na razie w zupełności mi parter). Czy jest możliwe oddanie do użytku mojego domu i jak by to musiało wyglądać formalnie? Przecież wylewki i tynki chyba będziesz robił na poddaszu,bo robienie tego w póżniejszym czasie to bajzel na parterze masz na 100% a malować ścian nikt ci nie każe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek_bolo 13.04.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Odkopuję temat, ponieważ mam dokładnie taką samą potrzebę jak założyciel wątku. Nie mniej minął rok od ostatniego wpisu, a od swojego kierownika budowy otrzymałem info, że coś się zmieniło w temacie "częściowych odbiorów", że ponoć to już nie możliwe. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.04.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) Nic się nie zmieniło. Jedyna " zmiana" to było ogłoszenie tekstu jednolitego ustawy w grudniu 2010. A tam nadal czytamy: Art. 55. Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie, jeżeli: 3) przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych. Chyba że kierownik miał co innego na myśli to niech ci to wyjaśni. Tu jest aktualny świeżutki tekst: Art. 59. 1. Właściwy organ wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. 2. Właściwy organ może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych. 3. Jeżeli właściwy organ stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót. 4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska. 4a. Inwestor jest obowiązany zawiadomić właściwy organ o zakończeniu robót budowlanych prowadzonych, po przystąpieniu do użytkowania obiektu budowlanego, na podstawie pozwolenia na użytkowanie. 5. Właściwy organ, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, odmawia wydania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego w przypadku niespełnienia wymagań określonych w ust. 1 i w art. 57 ust. 1-4. Przepisy art. 51 stosuje się odpowiednio. 6. Decyzję o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego właściwy organ przesyła niezwłocznie organowi, który wydał decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub pozwolenie, o którym mowa w art. 23 i art. 23a ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej. 7. Stroną w postępowaniu w sprawie pozwolenia na użytkowanie jest wyłącznie inwestor. Chyba że kierownik boi się tego punktu 5 tzn. narozrabialiście na budowie nie trzymając się projektu i może to wyjść podczas kontroli. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts