Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawa powierzchnia drewna

Szpulka

Recommended Posts

Widziałam u znajomych fajne meble (w stylu stara karczma lub średniowieczne zamczysko). Meble jak meble (drogie!!!), ale powierzchnia drewna mnie zafascynowała. Nie wiem czy ma to jakąś specjalną nazwę. Wygląda to tak jakby tysiące rąk i rękawów przez 100 lat codziennie tarło krawędzie i wierzch. Wyobraźcie sobie jak są słoje naprzemian ciemny pasek i jasny pasek to wygląda to tak jakby jeden był wklęsły a drugi wypukły. Czuje się wyraźnie pod palcami fakturę słojów. Oczywiście wszystkie krawędzie są wyoblone jak przez setki lat wycierania.

Czy ktoś może wie jak uzyskać taką powierzchnie?

Mam pomysł na wykończenie ścian i bardzo by mi to się przydało.

Jasne ze mam pomysl- tyle ze nie jestem pewna czy na to samo :wink: Pewnie to byly meble sosnowe patynowane ciemna bejca, olejowane i "szczotkowane" wzdluz wlokien stalowa szczotka! Sprobuj na kawalku sosnowej deseczki, czy toi ocs w ten desen!:) Rownie ladnie wygladaja meble bejcowane przedtem na bialo- efekt nadmorskiej altanki!Pozdrawiam Szpulko serdecznie!

Ga zainteresowało mnie to bejcowane na biało- czy to też ma być olejowane?? i w jakiej kolejności: bejca, olejowanie a potem szczotka? Szczotka nie zdrapie czasem nakładanych warstw??

Za mną "chodzi" nieco inny efekt- tzn. okładzina ściany -drewniana boazeria płycinowa, kóra wygląda jakby ją dawno temu pomalowano na biało, a teraz po latach widać drewno- zwłaszcza na kantach poprzecierania, a na całości - fakturę. Klimaty trochę jak w Fabryce Wnętrz lub Almi Decor- Bardzo mi się to podoba, tylko nie za ceny, które tam proponują

Pozdrawiam

Gośka

Jasna czesc jest miekka, ciemna twarda - sloje najlepsze w sosnie, troche jasniejsze w swierku, ale jak kto lubi. Na pewno lepiej szczotkowac miekkie drewno iglaste. Olej przed szczotkowaniem , potem lekko przeszmatkowac i druga warstwa- po przeschnieciu szczota- tylko najlepiej zeby miala zaokraglone konce, nie taki tepe , bo moze pozadzierac. Jesli pociagniesz olejem po szczotce, to wglebienia moga "wstac". Wtedy szczota jeszcze raz. I szczotkowac delikatnie jak konia- w jedna strone, wzdluz slojów. Olej wnika w drewno, wiec od szczotki caly nie zlezie :p Ten efekt bialej patyny to albo biala bejca z przecierkami, albo wrecz wcierany suchy pigment- polecam zwlaszcza do starych mebli! Jesli zrobisz w dwu kolorach z przecierkami- efekt moze byc ciekawy. Nie lacz bejcy z proszkiem- moze nie zlapac koloru. I suchego pigmentu ja osobiscie nie lakieruje- chyba ze ktos ma na to jakis sposob. Zawsze zmoczenie drewna niedoszlifowanego albo polakierowanie podniesie sloje- i to da taki lekki rysunek drewna. Ciekawe moga byc te plycinki, Magoska! No to kobiety- do drewna!

Mam jeszcze 2 pytanka o barwienie drewna:

1. Czy ten suchy pigment jest przeznaczony tylko do drzewa? Jeśli tak, to jakie firmy mają w ofertach ten suchy pigment?

Słyszałam jeszcze o jednym sposobie- farba akrylowa, która głębiej wnika w "wiosenne"- miękkie słoje, potem się to szczotkuje, na to lakier- no to najpierw zakupy, potem testy :lol:

• 8 months później...
Widziałam u znajomych fajne meble (w stylu stara karczma lub średniowieczne zamczysko). Meble jak meble (drogie!!!), ale powierzchnia drewna mnie zafascynowała. Nie wiem czy ma to jakąś specjalną nazwę. Wygląda to tak jakby tysiące rąk i rękawów przez 100 lat codziennie tarło krawędzie i wierzch. Wyobraźcie sobie jak są słoje naprzemian ciemny pasek i jasny pasek to wygląda to tak jakby jeden był wklęsły a drugi wypukły. Czuje się wyraźnie pod palcami fakturę słojów. Oczywiście wszystkie krawędzie są wyoblone jak przez setki lat wycierania.

Czy ktoś może wie jak uzyskać taką powierzchnie?

Mam pomysł na wykończenie ścian i bardzo by mi to się przydało.

Taki efekt można uzyskać za pomocą piaskarki,ale używajac tego narzędzia z wielkim wyczuciem.

Widziałam takie specjalne woski i preparaty w castoramie.Myślę, ze te maebelki były szczotkowane.Też mi się to podoba, zwłaszcza potem bielone woskiem.Rzeczywiście dobre określenie do nadmorskiej altanki.Tak mi się nawet nasunął pomysł aranżacji z wykorzystaniem bielonej woskiem i szczotkowanej sosny z dodatkami i komlorkami morskimi - np. do wc czy małej łazienki - dziękuję dziewczyny