Szpulka 26.01.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Widziałam u znajomych fajne meble (w stylu stara karczma lub średniowieczne zamczysko). Meble jak meble (drogie!!!), ale powierzchnia drewna mnie zafascynowała. Nie wiem czy ma to jakąś specjalną nazwę. Wygląda to tak jakby tysiące rąk i rękawów przez 100 lat codziennie tarło krawędzie i wierzch. Wyobraźcie sobie jak są słoje naprzemian ciemny pasek i jasny pasek to wygląda to tak jakby jeden był wklęsły a drugi wypukły. Czuje się wyraźnie pod palcami fakturę słojów. Oczywiście wszystkie krawędzie są wyoblone jak przez setki lat wycierania.Czy ktoś może wie jak uzyskać taką powierzchnie?Mam pomysł na wykończenie ścian i bardzo by mi to się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ga 27.01.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Jasne ze mam pomysl- tyle ze nie jestem pewna czy na to samo Pewnie to byly meble sosnowe patynowane ciemna bejca, olejowane i "szczotkowane" wzdluz wlokien stalowa szczotka! Sprobuj na kawalku sosnowej deseczki, czy toi ocs w ten desen! Rownie ladnie wygladaja meble bejcowane przedtem na bialo- efekt nadmorskiej altanki!Pozdrawiam Szpulko serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 27.01.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ga zainteresowało mnie to bejcowane na biało- czy to też ma być olejowane?? i w jakiej kolejności: bejca, olejowanie a potem szczotka? Szczotka nie zdrapie czasem nakładanych warstw??Za mną "chodzi" nieco inny efekt- tzn. okładzina ściany -drewniana boazeria płycinowa, kóra wygląda jakby ją dawno temu pomalowano na biało, a teraz po latach widać drewno- zwłaszcza na kantach poprzecierania, a na całości - fakturę. Klimaty trochę jak w Fabryce Wnętrz lub Almi Decor- Bardzo mi się to podoba, tylko nie za ceny, które tam proponująPozdrawiamGośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 27.01.2004 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Chciałabym się upewnić: najpierw olej a potem szczotkowanie a kolor to jak kto chce. To dzięki olejowi można wyszczotkować drewno tak aby słoje były odczuwalne palcami czy ważny jest rodzaj drewna? Czy któraś z warstw słojów jest miększa (jaśniejsza czy ciemniejsza)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ga 27.01.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Jasna czesc jest miekka, ciemna twarda - sloje najlepsze w sosnie, troche jasniejsze w swierku, ale jak kto lubi. Na pewno lepiej szczotkowac miekkie drewno iglaste. Olej przed szczotkowaniem , potem lekko przeszmatkowac i druga warstwa- po przeschnieciu szczota- tylko najlepiej zeby miala zaokraglone konce, nie taki tepe , bo moze pozadzierac. Jesli pociagniesz olejem po szczotce, to wglebienia moga "wstac". Wtedy szczota jeszcze raz. I szczotkowac delikatnie jak konia- w jedna strone, wzdluz slojów. Olej wnika w drewno, wiec od szczotki caly nie zlezie Ten efekt bialej patyny to albo biala bejca z przecierkami, albo wrecz wcierany suchy pigment- polecam zwlaszcza do starych mebli! Jesli zrobisz w dwu kolorach z przecierkami- efekt moze byc ciekawy. Nie lacz bejcy z proszkiem- moze nie zlapac koloru. I suchego pigmentu ja osobiscie nie lakieruje- chyba ze ktos ma na to jakis sposob. Zawsze zmoczenie drewna niedoszlifowanego albo polakierowanie podniesie sloje- i to da taki lekki rysunek drewna. Ciekawe moga byc te plycinki, Magoska! No to kobiety- do drewna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 27.01.2004 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ciekawa jestem czy dam radę - mam zamiar tak wyszczotkować ze 12m dechy szerokości 20cm czeka mnie ciężka praca. Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 27.01.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja też dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 04.02.2004 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Mam jeszcze 2 pytanka o barwienie drewna: 1. Czy ten suchy pigment jest przeznaczony tylko do drzewa? Jeśli tak, to jakie firmy mają w ofertach ten suchy pigment? Słyszałam jeszcze o jednym sposobie- farba akrylowa, która głębiej wnika w "wiosenne"- miękkie słoje, potem się to szczotkuje, na to lakier- no to najpierw zakupy, potem testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 22.10.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Widziałam u znajomych fajne meble (w stylu stara karczma lub średniowieczne zamczysko). Meble jak meble (drogie!!!), ale powierzchnia drewna mnie zafascynowała. Nie wiem czy ma to jakąś specjalną nazwę. Wygląda to tak jakby tysiące rąk i rękawów przez 100 lat codziennie tarło krawędzie i wierzch. Wyobraźcie sobie jak są słoje naprzemian ciemny pasek i jasny pasek to wygląda to tak jakby jeden był wklęsły a drugi wypukły. Czuje się wyraźnie pod palcami fakturę słojów. Oczywiście wszystkie krawędzie są wyoblone jak przez setki lat wycierania. Czy ktoś może wie jak uzyskać taką powierzchnie? Mam pomysł na wykończenie ścian i bardzo by mi to się przydało. Taki efekt można uzyskać za pomocą piaskarki,ale używajac tego narzędzia z wielkim wyczuciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 Widziałam takie specjalne woski i preparaty w castoramie.Myślę, ze te maebelki były szczotkowane.Też mi się to podoba, zwłaszcza potem bielone woskiem.Rzeczywiście dobre określenie do nadmorskiej altanki.Tak mi się nawet nasunął pomysł aranżacji z wykorzystaniem bielonej woskiem i szczotkowanej sosny z dodatkami i komlorkami morskimi - np. do wc czy małej łazienki - dziękuję dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts