Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie powinno byc zakonczenie komina

pawilon79

Recommended Posts

czesc pytanie jak w temacie. otóż mam mały problem . komin -system ibf zakonczony plyta i kawalek rury wystaje. kominiarz sprawdzal kominy i ciag jest bez zarzutu wedlug niego. ale niedawno - wspomne ze pale w kominku z plaszczem wodnym zaczelo mi dymic do wewnatrz domu gdy chce podlozycz drwa. czy macie jakies sposoby na to.

komin-fi 160 ok 8m wysokosc.

moze jakies nasady wspomagajace ciag

Takie zjawisko może też wystąpić, gdy w szczelnym domu zatkasz wszystkie kratki wentylacyjne lub jak są w kratkach siatki (oczko 2 x 2 mm) mogą być zabrudzone tak szczelnie, że nie przepuszczają powietrza. Zrób prosty eksperyment: przed otwarciem kominka wpierw otwórz okno w tym pomieszczeniu. Zakładam że dopływ powietrza do kominka jest doprowadzony z zewnątrz osobną rurą i sprawny. Poza tym tak może się dziać przy sprawnej wentylacji, gdy: zimny i wilgotny komin + zniżka barometryczna i mocny wiatr na początku palenia w kominku - po ogrzaniu komina musi ciąg być.

dziękuje wam za odpowiedzi. otóż komin był rozgrzany, pogorszyło mi sie wczoraj wieczorem, dosłownie nie moglem podłożyć drwa.próbowałem wcześniej otwierać okno . była lekka poprawa ale znikoma.kratki założyłem i maja siatkę. natomiast kratki wentylacyjnej w salonie nie mam tylko w kuchni-połączona z salonem przez jadalnie.powietrze doprowadzone z zewnątrz. dzisiaj zdemontowałem rurę od kominka przeczyściłem i komin tez przeczyściłem. nie wiem czy nie mam zbyt wąskiej średnicy komina fi 150