Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec Termetu?

Moira

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Termet jest polskim producentem o niskim w sumie budżecie marketingowym (mało znana jest ta firma wśród inwestorów, a wręcz przeciwnie ma duże grono zwolenników pośród instalatorów), poza tym piec bardzo prosty, więc tani w produkcji.

Mam kilku znajomych użytkujących urządzenia grzewcze tego producenta i na prawdę są ok.

:wink:

Pytanie do użytkowników pieca unico22 z Termetu - .... ?

Mam taki piec + zasobnik 120litrów wszystko jest OK, działa już 3 sezon bez najmniejszych problemów. A jakby co to tanie części i dostępny serwis. Polecam.

Instalatorzy i tak twierdzą, że każdy piec niezależnie od marki trzeba wymienić po 12 - 15 latach.

• 2 weeks później...

Witam

Jeszcze jedna informacja z serwisu : jak padnie elektronika pieca to są firmy w Polsce które to naprawiają po gwarancji (bo produkują te moduły).

Mój znajomy, który tak jak ja ma piec UniCO jest też bardzo z niego zadowolony.

Koszty:

Zakup pieca z zasobnikiem (ok. 3000PLN) + rachunek za ogrzewanie przez 1 pełny sezon (ok. 3500PLN) = cena pieca innej marki ok. 6500PLN

Polecam TERMET.

Mogę podać dwa podobne przykłady:

1. Piec Junkersa 2-funkcyjny ze świeczką: uszkodzona elektronika (piorun).

Wymiana 5 lat temu 700PLN- wg. serwisu elektroniki się nie naprawia!!!.

2. Piec Termet Duo 2-funkcyjny: uszkodzona elektronika (chyba wada produkcyjna) po 3 latach pracy.

Wymiana 2 lata temu, na moduł naprawiony (regenerowany) 100PLN, uszkodzony zabrany.

Uszkodzoną płytę do Junkersa naprawiłem sam (uszkodzone: dioda zennera i stabilizator) niewielkim kosztem i pracuje ona w piecu. Nowa jest na zapas- ma większe możliwości- dodatkowo umożliwia podłączenie zasobnika CWU.

Marek.

Tez sie zdecydowalem na zestaw UniCo 6,6 - 22 Kw z zasobnikiem 120l. Zostanie on uruchomiony pod koniec miesiąca, tuz przed wporwadzeniem sie do nowego domu.

Drogi kociol, to rowniez drogi serwis, drogie czesci, wiec kosztowna eksploatacja (doswiadczenia moich rodzicow z eksploatacji zeliwnego kotla stojącego Junkers kupionego za ponad 12.000 zl. przed trzema laty). Efekt pracy kotla taniego w zakupie jak i drogiego jest ten sam - ciepła woda.

A ja słyszałem, że termet to prawie taki "international". Rok temu bardziej włoski, obecenie belgijski... jak to w Polsce: powiadają, ze wszytko da się sprzedać, ważne by wiedzieć z kim i jak rozmawiać...