Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec Termetu?

Moira

Recommended Posts

I jeszcze odnośnie spalania...

W wątku "Ogrzewanie gazem ziemnym" ktoś pisał o zużyciu gazu przez drogi kocioł kondensacyjny w jego domku o bardzo zbliżonej powierzchni przy także bardzo zbliżonych parametrach instalacji do naszych. Okazało się, że nasz tani kocioł zużywa tyle samo gazu, w tym samym okresie...

Sebastian

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy są jakieś niebezpieczeństwa... nie wiem. Na pewno bezwładność jest duuużo większa, a przecież ciągle dążymy do jej zmniejszenia... W takim systemie musisz albo mieć niską temp. zasilania albo mieszacz na zasilaniu podłogówki. No i nie wiem czy nie będzie różnicy w komforcie cieplnym na dole i na górze? Niech się raczej wypowiedzą Ci którzy mają takie rozwiązanie...

Teoretycznie przy niskiej temperaturze zasilania lepiej powinien sprawdzać się kocioł kondensacyjny, jednak czy to się opłaci? Nie wiem. Różnice będa na pewno na tyle małe, że opłacalność tej inwestycji w perspektywie trwałośi takiego sprzętu stoi pod wielkim znakiem zapytania.

Sebastian

Ja mam teraz w mieszkaniu zwykły kociol dwufunkcyjny, ktory pracuje na najnizszej temperaturze - 40C. Grzejnik i woda jest wtedy ledwie ciepła. Przy takim ustawieniu temperatury, zwiekszony wydatek na kociol kondensacyjny w praktyce nie zwroci sie nigdy.

dlatego tez wybralem zwykly kociol Termet, ktory bedzie pracowal na niskiej temperaturze, a oszczednosci zapewni mi tez odpowiednie sterowanie.

W innych wątkach pytanie o kondensata Termetu bez odpowiedzi.

Może tutaj?

Użytkownicy podzielcie się wiedzą.

A może ktoś z forumowiczów wymienił kociołek zwykły na niezwykły (kondensacyjny) i zna faktyczne różnice finansowe obu rozwiązań?

Z tym niezupełnie można się zgodzić jeśli chodzi o samochody. Np Fiat 125 P ma przy pojemnosći 1500 cm "ledwie" 75 KM mocy albo dużo mniej natomiast Toyota Yaris przy odpowiednim sterowaniu zaworów i zastosowaniu elektroniki do sterowania silnikiem przy pojemnosći 1000 cm ma 68 KM. Widać różnicę w klasie ? No i oczywiscie w ilosći spalanego paliwa / 100 km.

Moj Termet został uruchomiony w sobote przez autoryzowanego instalatora. Chodzi cicho i elegancko.

Nawet konkurencyjny instalator autoryzowany Viessmanna i Buderusa, ktory na moje wyraznie zlecenie instalowal wlasnie ten kociol i rowniez był obecny przy uruchomieniu, wyrazal sie z uznaniem na temat tego kotla.

Za wymiane dysz z GZ 50 na gaz płynny zapłacilem 30 zł za dysze i 50 zł za robocizne, łącznie z regulacją kotla.

widze ze piec Termetu ma wielu zwolenników - pytałem o o kilku instalatorów - ŻADEN nie polecał tej firmy - coś w tym musi byc - ja postawilem na renomowanego producenta światowego

Jest. Dużo się nie da zedrzeć z klienta jeśli instaluje się kocioł za 1800PLN... Co innego gdy instaluje kocioł za 8000PLN albo 18000PLN.

Sebastian