ArtMedia 12.02.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 I jeszcze odnośnie spalania...W wątku "Ogrzewanie gazem ziemnym" ktoś pisał o zużyciu gazu przez drogi kocioł kondensacyjny w jego domku o bardzo zbliżonej powierzchni przy także bardzo zbliżonych parametrach instalacji do naszych. Okazało się, że nasz tani kocioł zużywa tyle samo gazu, w tym samym okresie... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 12.02.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 SebastianAle, czy sa jakieś niebezpieczeństwa jeśli podłogówka stanowi jedyne źródło ogrzewania-parter (na górze grzejniki)? I jaka jest mniej więcej obecna cena tego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 12.02.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Czy są jakieś niebezpieczeństwa... nie wiem. Na pewno bezwładność jest duuużo większa, a przecież ciągle dążymy do jej zmniejszenia... W takim systemie musisz albo mieć niską temp. zasilania albo mieszacz na zasilaniu podłogówki. No i nie wiem czy nie będzie różnicy w komforcie cieplnym na dole i na górze? Niech się raczej wypowiedzą Ci którzy mają takie rozwiązanie...Teoretycznie przy niskiej temperaturze zasilania lepiej powinien sprawdzać się kocioł kondensacyjny, jednak czy to się opłaci? Nie wiem. Różnice będa na pewno na tyle małe, że opłacalność tej inwestycji w perspektywie trwałośi takiego sprzętu stoi pod wielkim znakiem zapytania. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.02.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Ja mam teraz w mieszkaniu zwykły kociol dwufunkcyjny, ktory pracuje na najnizszej temperaturze - 40C. Grzejnik i woda jest wtedy ledwie ciepła. Przy takim ustawieniu temperatury, zwiekszony wydatek na kociol kondensacyjny w praktyce nie zwroci sie nigdy. dlatego tez wybralem zwykly kociol Termet, ktory bedzie pracowal na niskiej temperaturze, a oszczednosci zapewni mi tez odpowiednie sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 12.02.2004 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Coraz bardziej mi się podoba ten Termet.Dzięki Becik za namiary. Zadzownię tam w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 W innych wątkach pytanie o kondensata Termetu bez odpowiedzi. Może tutaj? Użytkownicy podzielcie się wiedzą. A może ktoś z forumowiczów wymienił kociołek zwykły na niezwykły (kondensacyjny) i zna faktyczne różnice finansowe obu rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 12.02.2004 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 gdy kupowałem kocioł Vaillant myślałem, że będzie to prawdziwe cacko - super oszczędny, nie drogi, przygotowany do inteligentnej, jeśli tak mogę powiedzieć, pracy... Cóż, przeliczyłem się Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.02.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Ja cały czas z uporem maniaka powtarzam że kocioł to nie samochód i kupno droższego nie oznacza mniejszego spalania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Z tym niezupełnie można się zgodzić jeśli chodzi o samochody. Np Fiat 125 P ma przy pojemnosći 1500 cm "ledwie" 75 KM mocy albo dużo mniej natomiast Toyota Yaris przy odpowiednim sterowaniu zaworów i zastosowaniu elektroniki do sterowania silnikiem przy pojemnosći 1000 cm ma 68 KM. Widać różnicę w klasie ? No i oczywiscie w ilosći spalanego paliwa / 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 12.02.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Gościu w kotłach podawana jest jeszcze sprawność i ta wynosi 92% +-2% więc na czym zyskujemy,a porównanie do samochodów prosze przemyśleć jeszce raz pod kątem mojej wypowiedzi bo tym Pan potwierdził moja teorię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Piszesz cacko - przecież to jest bubel który powinni wycofać ze sprzedaży. Skoro piszesz ,że bubel to pdaj jakies przykłady! Bo chcę wiedzieć na czym stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Adamos48 - ale mam nadzieje ze zgodzisz sie, ze gdy wiecej wydasz na kociol,kupujac kondensacyjny, to jednak zaoszczedzisz na zuzyciu gazu, nie ? Twój krajan, bo z Brzeszcz - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 To co w końcu z tym minimaxem plus??? Wywalić na złom czy używać? Proszę tylko o poważne opinie a nie jakiś nieprzemyślany bełkot. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 16.02.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 widze ze piec Termetu ma wielu zwolenników - pytałem o o kilku instalatorów - ŻADEN nie polecał tej firmy - coś w tym musi byc - ja postawilem na renomowanego producenta światowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 16.02.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Moj Termet został uruchomiony w sobote przez autoryzowanego instalatora. Chodzi cicho i elegancko. Nawet konkurencyjny instalator autoryzowany Viessmanna i Buderusa, ktory na moje wyraznie zlecenie instalowal wlasnie ten kociol i rowniez był obecny przy uruchomieniu, wyrazal sie z uznaniem na temat tego kotla. Za wymiane dysz z GZ 50 na gaz płynny zapłacilem 30 zł za dysze i 50 zł za robocizne, łącznie z regulacją kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 16.02.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 widze ze piec Termetu ma wielu zwolenników - pytałem o o kilku instalatorów - ŻADEN nie polecał tej firmy - coś w tym musi byc - ja postawilem na renomowanego producenta światowego Jest. Dużo się nie da zedrzeć z klienta jeśli instaluje się kocioł za 1800PLN... Co innego gdy instaluje kocioł za 8000PLN albo 18000PLN. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 16.02.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Dużo się nie da zedrzeć z klienta jeśli instaluje się kocioł za 1800PLN... Sebastian Święta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 16.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Też sie zgadzam - ale co tanie to drogie - niestety sam tez sie o tym przekonałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 16.02.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Też sie zgadzam - ale co tanie to drogie - niestety sam tez sie o tym przekonałem Daru rozwiń temat jak możesz, czy chodzi o piec Termetu ? Miałeś z nim jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 myślałem o piecu Termetu, prawda kondensacyjnym, aż tu nagle ACV tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts