pawellski 10.03.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam wszystkich. Czy ktoś posiada sprawnie działającą instalację C.O. łączącą obiegi grawitacyjny i pompowy? A może komuś udało się wykonać instalację pompową, która potrafi dostatecznie działać rownież "bez prądu"? Jak to nalezy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 11.03.2010 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam wszystkich. Czy ktoś posiada sprawnie działającą instalację C.O. łączącą obiegi grawitacyjny i pompowy? A może komuś udało się wykonać instalację pompową, która potrafi dostatecznie działać rownież "bez prądu"? Jak to nalezy zrobić? Widzisz jest to wiedza tajemna w dziesiejszych czasach znana tylko albo wiekowym fachowcom z branży ogrzewania lub takim co u nich praktykowali za ucznia nie chciałbym generalizować ale w dużej mierze nowoczesne pokolenie instalatorów z reguły nie posiada tej wiedzy poza nielicznymi przypadkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Ale po co pompa w instalacji, która może działać bez niej? Wiadomo, że z pompą zwykle będzie trochę szybciej, ale czy to aż tak zaboli napalić w kotle 15minut wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.03.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Jeśli instalacja pracuje w sposób grawitacyjny ze 100% mocy to zupełnie nie ma sensu dodawać do niej pompy. Bo nic oprócz zużycia prądu ona nie wnosi. Taki przypadek jest jednak dziś rzadkością. Z uwagi na koszt rur o dużym przekroju klienci zazwyczaj decydują się na instalację pompową, która grawitacyjnie potrafi pracować np. na 20% maksymalnej mocy. Jeśli ktoś nie przewymiaruje kotła, to wystarcza to do stabilnej pracy podczas awarii zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellski 11.03.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Dzieki za odpowiedzi. William - dotknąłeś właśnie tej strony zagadnienia, która mnie nurtuje. Oczywiście zdaję sobie sprawę z zalet instalacji pompowej. Chciałbym jednak, choć w małym stopniu, odciąć się od jej głównej wady jaką jest niezdolność do pracy przy braku zasilania ( w większości znanych mi istniejących przypadków ). A to co sobie wymyśliłem: wykonać instalację, której część grawitacyjna przejmie większość energii w przypadku, gdy zabraknie prądu. Mogę włączyć w nią zasobnik wody użytkowej i kilka kaloryferów. Tak się składa że wykonanie jednego pionu grawitacyjnego (prawdopodobnie rury stalowe) nie będzie u mnie stanowiło wielkiego problemu. Wykonanie całego C.O. w wersji grawitacyjnej nie wchodzi w rachubę. Chodzi głównie o względy estetyczne, a poza tym koszty, podłogówka...Oczywiście najlepszym rozwiązanie byłoby C.O. pompowe zdolne pracować bez prądu, ale w to trudno mi jakość uwierzyć. (mając na względzie wspomniane już znane mi przypadki). Niestety projekt mojego C.O. jest krótko mówiąc normalny jak na te czasu...i stąd te kombinacje. Ze wszystkich poznanych mi fachmenów oczywiście każdy ma inne na ten temat zdanie. Nie warto przytaczać bo wiadomo... ile ludzi tyle teorii. I każda najlepsza i jedynie słuszna. Aż strach pomyśleć, że moje centralne zrobi ktoś kto z niego korzystać nie będzie . A ja znam się na tym jak ciele na malowanych wrotach więc proszę o pomoc...by chociaż wiedzieć czy ktoś mnie w konia nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellski 11.03.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 I z gory dziekuje za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.03.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 A to co sobie wymyśliłem: wykonać instalację, której część grawitacyjna przejmie większość energii w przypadku, gdy zabraknie prądu. Mogę włączyć w nią zasobnik wody użytkowej i kilka kaloryferów. Tak się składa że wykonanie jednego pionu grawitacyjnego (prawdopodobnie rury stalowe) nie będzie u mnie stanowiło wielkiego problemu. W grawitacji kluczowa jest różnica poziomów kocioł - grzejniki. Na 2 piętrze można ją uzyskać nawet 1/2 calowymi rurkami, na pierwszym są to już 3/4 - 1", dla parteru potrzebne są nawet i 2" (zakładając kocioł w piwnicy). Pewne decyzje muszą być konsekwentne - zasobnik z małymi oporami hydraulicznymi wymiennika (rura 1,5" albo płaszczowy), grzejniki członowe z wejściami 1", armaturą 3/4 lub 1". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe46 17.03.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Bardzo prosze o pomoc fachowca od CO. Mam dom drewniany gdzie najwieksze pomieszczenie ma ok.20m kw.Chce zamontowac w nim 2 komorowy grzejnik panelowy o dlugosci 160 cm ! oraz w innym pokoju o pow.ok.15 m kwadratowych o tej samej dl. lecz pojedynczy.Czy tej dlugosci grzejniki sa wystarczajace wzgledem podanych wymiarow tych pomieszczen? Pozostale pomieszczenia chce zrobic analogicznie do tych ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.03.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Bardzo prosze o pomoc fachowca od CO. Mam dom drewniany gdzie najwieksze pomieszczenie ma ok.20m kw.Chce zamontowac w nim 2 komorowy grzejnik panelowy o dlugosci 160 cm ! oraz w innym pokoju o pow.ok.15 m kwadratowych o tej samej dl. lecz pojedynczy.Czy tej dlugosci grzejniki sa wystarczajace wzgledem podanych wymiarow tych pomieszczen? Pozostale pomieszczenia chce zrobic analogicznie do tych ! Co by nie oznaczał grzejnik dwukomorowy to moc grzejnika dobiera się do zapotrzebowania, gdzie powierzchnia pomieszczenia jest tylko jedną z danych pomocnych przy określeniu tego zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts