Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

decyzja o warunkach zabudowy

rzuraff

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytanie - zamierzam kupić działkę od ANR - łąka klasy V - rzecz jasna działka rolna. Nie ma dla niej planu zagospodarowania przestrzennego.

Byłem oglądać działkę w terenie - zaledwie ok. 150-200m od frontu działki stoi dom jednorodzinny. Stoi on przy drodze powiedzmy (A). kawałek za działką na której już stoi dom w lewą stronę odchodzi następna droga gminna (B) - przy której jest omawiana działka. Odchodzi ona lekko pod kątem - tworzy się klin. Droga B ma około 200 metrów - jest tylko odgałęzieniem od A - dojazdem do działek. Moją działkę od działki na której jest zabudowanie oddziela zaledwie 15-20 metrowy klin na którym rosną krzaki. Jednak fizycznie granice działek nie stykają się. Czy ma ktoś podobne doświadczenia jeżeli chodzi o wydanie warunków zabudowy? jak może podejść do tego gmina? Nie mam już czasu na wystąpienie o warunki zabudowy.

Dodam że blisko działki jest wodociąg.

Drugi problem - na działce sąsiedniej dostępnej z tej samej drogi (B) jest już pozwolenie na budowę na dom jednorodzinny siedliskowy - ale umiejscowiony jest on ok. 200 metrów od frontu działki (działka ma ok. 300x50m) w głąb działki. Co z ustaleniem lini zabudowy? czy ja również będę musiał budować tak daleko od frontu? Nie ukrywam że chciałbym podzielić tą działkę na kilka mniejszych - czy nie będzie przeszkadzać że linia zabudowy jest 200metrów od frontu?

Dziękuję za odpowiedzi :)

trochę z innej beczki po pierwsze Agencji zazwyczaj przysługuje prawo pierwokupu na przy odsprzedaży nieruchomości przez nabywcę w okresie 5 lat od nabycia tej nieruchomości od Agencji

i prawo odkupu nieruchomości w okresie 5 lat

warto to przeczytać ze zrozumieniem

http://www.adwokat.com/artykuly/prawo_odkupu.shtml

masz wypis i wyrys? musisz przeanalizować art 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym tekst ujednolicony http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030800717

i rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1588.htm

moja rada sprawdź chociaż w gminie przed zakupem co jest w studium uwarunkowań (obszary chronione typu Natura 2000, pak krajobrazowy, obszar chronionego krajobrazu, lasy ..) i czy nie przewiduje się tam inwastycji celu publicznego lub takich co lecą specustawami

(linie wn, gazociągi, drogi, wiatraki..)

• 3 years później...

witam

mam pytanie. wnioskuje o kredyt hipoteczny do banku na dokonczenie budowy wiekszosc formalnosci juz zlozylem zostal mi tylko jeden problem, bank upomina sie o "decyzje o warunkach zabudowy i projekt zagospodarowania działki" a ja tego nie mam w dokumentach

(dom dostalem jako darowizne w stanie surowym

budowany od 1985 wszystkie wpisy w dzienniku na bierzaco decyzja na budowe prawomocna przeniesienie decyzji na mnie rowniez prawomocne )

stąd moje pytanie czy w tamtych latach takie dokumenty byly wydawane przed wydaniem pozwolenia na budowe jezeli tak to skad wziac duplikat

a jezeli nie byly wydawane to co zrobic w takiej sytuacji

prosze o pomoc