rzuraff 10.03.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam, Mam takie pytanie - zamierzam kupić działkę od ANR - łąka klasy V - rzecz jasna działka rolna. Nie ma dla niej planu zagospodarowania przestrzennego. Byłem oglądać działkę w terenie - zaledwie ok. 150-200m od frontu działki stoi dom jednorodzinny. Stoi on przy drodze powiedzmy (A). kawałek za działką na której już stoi dom w lewą stronę odchodzi następna droga gminna (B) - przy której jest omawiana działka. Odchodzi ona lekko pod kątem - tworzy się klin. Droga B ma około 200 metrów - jest tylko odgałęzieniem od A - dojazdem do działek. Moją działkę od działki na której jest zabudowanie oddziela zaledwie 15-20 metrowy klin na którym rosną krzaki. Jednak fizycznie granice działek nie stykają się. Czy ma ktoś podobne doświadczenia jeżeli chodzi o wydanie warunków zabudowy? jak może podejść do tego gmina? Nie mam już czasu na wystąpienie o warunki zabudowy. Dodam że blisko działki jest wodociąg. Drugi problem - na działce sąsiedniej dostępnej z tej samej drogi (B) jest już pozwolenie na budowę na dom jednorodzinny siedliskowy - ale umiejscowiony jest on ok. 200 metrów od frontu działki (działka ma ok. 300x50m) w głąb działki. Co z ustaleniem lini zabudowy? czy ja również będę musiał budować tak daleko od frontu? Nie ukrywam że chciałbym podzielić tą działkę na kilka mniejszych - czy nie będzie przeszkadzać że linia zabudowy jest 200metrów od frontu? Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 szukasz jasnowidza, nie porady prawnejwystąp o warunki, jedyny sposób dowiedzenia się o co kaman, co do kupna, wpłać zaliczkę, spiszcie jakąś promesę, czy umowę przyrzeczeniai czekaj na warunki, potem dalsze decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzuraff 11.03.2010 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 zrobiłbym tak gdyby nie to że działka jest licytowana przez ANR w przyszłym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.03.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 trochę z innej beczki po pierwsze Agencji zazwyczaj przysługuje prawo pierwokupu na przy odsprzedaży nieruchomości przez nabywcę w okresie 5 lat od nabycia tej nieruchomości od Agencji i prawo odkupu nieruchomości w okresie 5 latwarto to przeczytać ze zrozumieniemhttp://www.adwokat.com/artykuly/prawo_odkupu.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzuraff 11.03.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 tak, wiem, jednak myślę że Agencja korzysta z tego prawa sporadycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 masz wypis i wyrys? musisz przeanalizować art 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym tekst ujednolicony http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030800717i rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/1588.htm moja rada sprawdź chociaż w gminie przed zakupem co jest w studium uwarunkowań (obszary chronione typu Natura 2000, pak krajobrazowy, obszar chronionego krajobrazu, lasy ..) i czy nie przewiduje się tam inwastycji celu publicznego lub takich co lecą specustawami(linie wn, gazociągi, drogi, wiatraki..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro075 22.07.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 witammam pytanie. wnioskuje o kredyt hipoteczny do banku na dokonczenie budowy wiekszosc formalnosci juz zlozylem zostal mi tylko jeden problem, bank upomina sie o "decyzje o warunkach zabudowy i projekt zagospodarowania działki" a ja tego nie mam w dokumentach (dom dostalem jako darowizne w stanie surowym budowany od 1985 wszystkie wpisy w dzienniku na bierzaco decyzja na budowe prawomocna przeniesienie decyzji na mnie rowniez prawomocne ) stąd moje pytanie czy w tamtych latach takie dokumenty byly wydawane przed wydaniem pozwolenia na budowe jezeli tak to skad wziac duplikat a jezeli nie byly wydawane to co zrobic w takiej sytuacjiprosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts