Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka na poddaszu

misiekxxx

Recommended Posts

Przesledziłem już wszystkie polecane rozwiązania i nie wiem które jest poprawne. Chodzi o miejsce ułożenia paroizolacji przy dwuwarstwowym sposobie ocieplenia poddasza. Jedna firma zaleca kłaść paroizolację pomiędzy warstwami wełny (np Knauff) a inna tylko na ostatnią warstwę pod płyty g-k. Wiadomo że w łazience wilgoci jest sporo więc jeśli położę folię pomiędzy I a II warstwę wełny to warstwa II bezpośrednio stykająca się z płytami może złapać wilgoć. Z kolei jeśli położę folię na II warstwe bezpośrednio pod płyty to czy po przejściu wilgoci przez płyty g-k nie zacznie się ona skraplać na folii i płyty nie będą wiecznie wilgotne?

Proszę o poradę bo nie wiem które rozwiązanie jest poprawne a już miałem wilgoć w łazience więc wiem co to znaczy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

O.K. Wielkie dzięki. Zatem paroizolację położę na ostatnią warstwę ocieplenia. Widać knauf ma swoje własne sposoby ogólnie niepraktykowane przez resztę.

Dołączając się do tego wątku zapytam jeszcze czy na ścianach szczytowych też na ocieplenie dawać paroizolacje? Budynek jest co prawda ocieplony z zewnątrz ale wewntrz też je ocieplę i wydaję mi się że folia paroizolacyjna też przydałaby się.

• 2 weeks później...