Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustaki zasypowe

Limagraf

Recommended Posts

Zwracam sie z prosba o opinie na temat pustakow zasypowych. Nasz architekt zaprojektowal sciany fundamentowe z bloczkow zasypowych, ktore w czesci podpiwniczonej maja byc dodatkowo uzbrojone. Uwazalismy to za dobry pomysl, gdyz nie musimy sie martwic o deski na szalunki, ale...

I tu jedno - ale, co do jakosci i latwosco tego rozwiazania. W betoniarni z ktorej planujemy wziac beton do ich zasypania powiedziano nam, ze sa problemy z pustakami tzn. ze pekaja wczasie zalewanie betonem. Czy ktos spotkal sie z tego typu fundamentami i czy byly tego rodzaju problemy, lub jakiekolwiek inne.

Pozdr

R&M

Gość Saxxxnt

Szalunek tracony. Takie pustaki faktycznie zdarza się że pękają podczas zalewania, ale zależy to od ich jakości wykonania i od operatora pompy.

Co do łatwości wykonania dzięki nim ścian to zgadza się łatwiej, ale nie zawsze musi tak być ponieważ to nie klocki lego.Cenowo na pewno to nie wyjdzie najtaniej.Jeśli nie chcesz desek kupować to można wykonać fundament z bloczków betonowych murowany.

Co do desek to pewne ilości i tak są praktycznie niezbędne na budowie.

Gość Saxxxnt
Przy murowaniu z bloczków zawsze powinno się na końcu wykonać wieniec np. opuszczany razem z deką.Jeśli chcesz się zdecydować na bloczki niech architekt dostosuje projekt, dla niego to nie problem a wykonawca bez problemu będzie wiedział jak wykonać zbrojenie.

Przy murowaniu z bloczków zawsze powinno się na końcu wykonać wieniec np. opuszczany razem z deką.Jeśli chcesz się zdecydować na bloczki niech architekt dostosuje projekt, dla niego to nie problem a wykonawca bez problemu będzie wiedział jak wykonać zbrojenie.

Odpowiadasz nie na temat.

Pytający ma wykonać piwnicę, zbrojenie takich ścian to pionowe pręty od ławy do stropu, a Ty doradzasz wykonanie wieńca. Wieniec bedzie w stropie.

Jeżeli piwnica w gruncie w dużej cześci to odradzam murownie z bloczków.

Gość Saxxxnt

Najlepszy doradco najpierw czytaj potem pisz.

Kolega pisze o prętach poziomych więc ciężko określić na "gębę" o czym pisze.

Wnioskowałem że o wieńcu.

A to że wieniec razem ze stropem to już pisałem w poście wyżej.

Czytaj ze zrozumieniem 8)

Panowie spokojnie, nie robmy sobie uszczypliwych uwag, potrzebuje rady ludzi ktorzy mieli stycznosc z ta technologia i na tym sie skoncentrujmy.

Moze niejasno sie wyrazilem.

Pustaki zasypowe maja byc kladzione na lawe, pomiedzy kazdym pustakiem w poziomie maja pojsc 2 prety, i dodatkowo po 4 prety w srodku kazdego pustaka w pionie.

Dziekuje

Gość Saxxxnt

Kolego nie wiem w jakim się budujesz terenie ale 4 pręty w każdym pustaku to nie spotkałem takiego rozwiązania.Wyjdzie z tego za zbrojona ściana oporowa.

Masz jakieś wyliczenia ile potrzebujesz stali na to ??

• 4 weeks później...
My mamy ściany fundamentowe z pustaków zasypowych. Porównywałam koszty (7lat temu) fundamenty tego typu, pełne betonowe, oraz murowane z bloczków fundamentowych. Dla nas najtańszym rozwiązaniem były pustaki zasypowe dlatego, że układaliśmy je sami. Tylko wieniec był szalowany i zbrojony. Nic nie pękało przy zalewaniu. Jeżeli masz zatrudnioną firmę lub murarzy a część podpiwniczona jest tak mocno zbrojona, to można także przekalkulować inne rozwiązanie.

• 2 months później...

Z mojego doświadczenia w Skandynawii powiem że wszyscy tam budują z bloczków zasypowych, rzadko można spotkać takie "bloczki" jak u nas.

Pręty dają co 1 metr. Nie zamawiaj gruszki bo nie zdążysz układać - prędzej beton w gruszce zwiąże.

2-3 ludzi; jeden przy betoniarce, jeden do taczki i jeden co układa bloczki.

Pisze to co widziałem na własne oczy. Osobiście chcieliśmy zrobić też ściany piwnic z tych bloczków ale zadecydowaliśmy wykonać piwnice monolityczną i wypożyczyliśmy szalunki stalowe. Zerknij na na mój dziennik budowy i zobacz zdjęcia. Piwnica jest super. Nigdy nie zrobisz lepszej z bloczków. Żadnych szczelin. nacisk na papę jest tak duży przy zalaniu że nic nie przemaka chociaż woda stała po drugiej stronie muru przez tygodnie i to jeszcze przed zabezpieczeniem hydroizolacyjnym.