Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty po raz 100.pomocy

matusiak4

Recommended Posts

Witam.planuje wybudowac domek gospodarczy 10x10m .zanim sie za to zabiore chcialabym dowiedziec sie jak najwiecej.Dom bedzie mial strop drewniany.Fundamenty to okolo 40 mb szerokosc no nie wiem jak jest w projektach 40-50cm i pewnie z metr głeboki.jakos mi nie idzie te liczenie nie moge tego wyliczyc.

Powiedzcie mi ile pojdzie na to metrow szesciennych betonu??a ile stali?

no własnie nie wie ma powinna byc?nie mam jeszcze projektu ale chce tak mniej wiecej podliczyc czy mnie na to stac rozumiecie?dodam ze od wiosny do jesieni bedzie to zamieszkałe pomieszczenie.

myslicie ze naprawde metrowy fundament to za głeboko?jedna sciana nosna wystarczy?

dodam ze wszystko bede robil sam.

czeka mnie podobne wyzwanie

stolarnia 6 x 10 mb z kilkoma pomieszczeniami

i postanowiłem zrobić tak

- podsypka z piasku - 30 cm

- wylewana płyta betonowa, za zbrojona tylko na obrzeżu (taki niby wieniec) - grubość z 15-20 cm

- ściany z... nie wiem jeszcze z czego

- dach jednospadowy krokwie + deski bądź OSB + gonty

o pracach przygotowawczych związanych z przygotowaniem terenu nie wspominam :)

Czy dobrze sobie myślę?

umknął mi temat. W sumie budynek będzie lekki, maszyna też w sumie ciężka nie jest. Ogrzewane? Hmmm... tak sobie myślę, że za kilka lat można by ten budynek zagospodarować inaczej więc myślę nad wstawieniem kozy - tylko nie wiem czy sa dostępne na każde paliwo - wiadomo, w stolarni wióry, odpady, kawałki drewna czy płyt.

I zastanawiam się, czy jak płyta będzie gruba, na wysokiej podsypce z piasku to czy zbrojenie ma sens?

Może po obwodzie, tam gdzie będzie stał mur walnąć mały wieniec?

• 4 weeks później...
no własnie nie wie ma powinna byc?nie mam jeszcze projektu ale chce tak mniej wiecej podliczyc czy mnie na to stac rozumiecie?dodam ze od wiosny do jesieni bedzie to zamieszkałe pomieszczenie.

myslicie ze naprawde metrowy fundament to za głeboko?jedna sciana nosna wystarczy?

dodam ze wszystko bede robil sam.

Jeżeli będzie w środku ściana nośna to i fundament pod nią musi być. Więc to sobie dolicz.