Gość Gosc 26.01.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Na jakiej wysokości instalujecie wyłączniki oświetlenia. Podobno gdzieś dalekim w świecie instaluje się je znacznie niżej niż u nas. Zastanawiam się jaka wysokość jest najbardziej uzasadniona ze względów ergonomicznych. PS. Piszę jako GOsc[terrenia], bo od rana nie mogę się zalogować do forum, a wcale nie zapomniałam hasła, nie mam włączonego Caps-lock'a itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 27.01.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Cześć.Jeżeli do tej pory nie sprawia ci problemu zapalanie i gaszenie światła, to zainstaluj na takiej wysokości jak są (w miejscu gdzie obecnie mieszkasz). Jak masz małe dzieci to możesz rozważyć etapy w rozwoju:1. dziecko może samo otworzyć drzwi (dosięga klamki)2. może samo zapalić światło ( np.: w toalecie).Nie powiem, żeby było to męczące, ale musiałem z córką chodzić do toalety - zapalić i później zgasić światło. ( i pewnego dnia satyswakcja w oczach: tata nareszcie doskoczyłam i sama zapalam). Dla wygody dziecka możesz zainstalować niżej. Zawsze zrób tak, aby ci było wygodnie, czyba, że budujesz hotel dla ludzi "z dalekiego świata".RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ga 27.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 mozna sie pokusic o zestawienie wylacznikow po kilka w ramce- ladniej wyglada niz rozrzucone po pokoju- jesli ustawi sie je w pionie to wtedy najnizszy moze rzeczywiscie wypasc gdzies ponizej pasa ale efektowne to i korzystac sie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Sprawdzoną wysokością (przeze mnie i stosowaną np. w Austrii) montowania wyłączników światła jest wysokość klamki w drzwiach (ok. 1m od podłogi). Otwierając drzwi od razu na tej samej wysokości masz wyłączniki i nie musisz ich szukać na ścianie. Z inną wysokością montowania wyłączników z którą miałam okazję być konfrontowana była to wysokość 0k. 75 cm od podłogi, taka ze bez potrzeby zginania , podnoszenia ręki włączasz swiatło. Mnie to jednak nie przekonało, ale na pewno można sie przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 28.01.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Mysle ze najwazniejsze, aby wszstkie byly na tej samej wysokosci. A montowac specjalnie dla dziecka nizej nie ma sensu - dzieci tak szybko rosna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wglenn 01.02.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Montowałem na wysokościach 80 cm. aby nie zginać ręki 140cmi 120cm.ach ci projektańci mają taki wizje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 02.02.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 -czasami przydatny jest na wysokości czoła- gdy mam zajęte obie łapki bo niosę drewno do kominka często zapalam czółkiem ( tzw. główka pracuje ) . A tak poważnie to nigdy sie nad tym nie zastanawiałem i także elektrycy robiący u mnie elektryke nie zadali takiego pytania- ale wszystko jest OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts