haineken 11.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam Ocieplam strop drewniany wełną mineralną, czy mogę położyć wełnę przy samym kominie dymnym ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie izolacja lub oddalenie wełny o 5 cm ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haineken 11.03.2010 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 tak czy inaczej na styk. jezeli komin to rura? sa do tego specjalne izolacje z welny i otuliny al. izolowac raczej jak przejscie p.poz. komin murowany z cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam Ocieplam strop drewniany wełną mineralną, czy mogę położyć wełnę przy samym kominie dymnym ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie izolacja lub oddalenie wełny o 5 cm ? Pozdrawiam o jakiej izolacji myślisz? no i sprawdź temperaturę, w jakiej powstaje wełna co prawda nieco niższa potrafi ją zniszczyć, ale wtedy to i tak nie będzie Twój największy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haineken 11.03.2010 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam Ocieplam strop drewniany wełną mineralną, czy mogę położyć wełnę przy samym kominie dymnym ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie izolacja lub oddalenie wełny o 5 cm ? Pozdrawiam o jakiej izolacji myślisz? no i sprawdź temperaturę, w jakiej powstaje wełna co prawda nieco niższa potrafi ją zniszczyć, ale wtedy to i tak nie będzie Twój największy problemPytam jako laik w tym temacie. Jako izolacja może być tynk na kominie , myślałem również o foli aluminiowej (kiedyś pomyłkowo dodali mi do membrany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tynk izoluje pomieszczenie przed iskrami czyli jest izolacją przeciwpożarową . Wełnę na styk do komina i tak jak pisał "FlashBack" w przypadku nieużytkowego poddasza ocieplić komin i to cały. Nie będzie wówczas korków zimnego powietrza w kanałach wentylacyjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neko 26.11.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Tynk izoluje pomieszczenie przed iskrami czyli jest izolacją przeciwpożarową . Wełnę na styk do komina i tak jak pisał "FlashBack" w przypadku nieużytkowego poddasza ocieplić komin i to cały. Nie będzie wówczas korków zimnego powietrza w kanałach wentylacyjnych. Pozdrawiam. Tylko jaką wełną i czy nie ma innych, lepszych materiałów na izolację komina? Z poniższego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166918-kratka-nawiewna-w-kominku-z-płaszczem&p=4396103#post4396103 wynika, że jeśli już izolować czymkolwiek (zamiast pozostawić pustkę powietrzną) to nie zwykłą wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts