Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie wełną stykające się z kominem dymnym ?!

Recommended Posts

Witam

Ocieplam strop drewniany wełną mineralną, czy mogę położyć wełnę przy samym kominie dymnym ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie izolacja lub oddalenie wełny o 5 cm ?

Pozdrawiam

o jakiej izolacji myślisz?

no i sprawdź temperaturę, w jakiej powstaje wełna

co prawda nieco niższa potrafi ją zniszczyć, ale wtedy to i tak nie będzie Twój największy problem

Witam

Ocieplam strop drewniany wełną mineralną, czy mogę położyć wełnę przy samym kominie dymnym ? Czy lepszym rozwiązaniem będzie izolacja lub oddalenie wełny o 5 cm ?

Pozdrawiam

o jakiej izolacji myślisz?

no i sprawdź temperaturę, w jakiej powstaje wełna

co prawda nieco niższa potrafi ją zniszczyć, ale wtedy to i tak nie będzie Twój największy problem

Pytam jako laik w tym temacie. Jako izolacja może być tynk na kominie , myślałem również o foli aluminiowej (kiedyś pomyłkowo dodali mi do membrany)

Tynk izoluje pomieszczenie przed iskrami czyli jest izolacją przeciwpożarową :wink: . Wełnę na styk do komina i tak jak pisał "FlashBack" w przypadku nieużytkowego poddasza ocieplić komin i to cały. Nie będzie wówczas korków zimnego powietrza w kanałach wentylacyjnych. Pozdrawiam.

• 8 months później...
Tynk izoluje pomieszczenie przed iskrami czyli jest izolacją przeciwpożarową :wink: . Wełnę na styk do komina i tak jak pisał "FlashBack" w przypadku nieużytkowego poddasza ocieplić komin i to cały. Nie będzie wówczas korków zimnego powietrza w kanałach wentylacyjnych. Pozdrawiam.

Tylko jaką wełną i czy nie ma innych, lepszych materiałów na izolację komina? Z poniższego wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166918-kratka-nawiewna-w-kominku-z-płaszczem&p=4396103#post4396103

wynika, że jeśli już izolować czymkolwiek (zamiast pozostawić pustkę powietrzną) to nie zwykłą wełną.