Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Walka z wiatrakami, czyli budujemy Krzysia - komentarze

Recommended Posts

1976pinacolada

odnośnie odpływu liniowego to ja mam ten http://allegro.pl/odplyw-liniowy-prysznicowy-odwodnienie-60-cm-i1539932578.html

Żeby rozwiać Twoje wątpliwości, to kabinę przysznicową mam szerokości 104 cm i w zupełności ta 60 wystarcza.

Pozdrawiam :)

Dzieki serdeczne !!! Miło , że pamiętałeś :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 303
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Napisz dokładniej o co kaman z tym kominkiem - jak to niedogrzewa? Do dobrze ocieplonego domu właśnie zalecają żeby nie przewymiarować kominka, zwłaszcza gdy nie ładuje jakiegoś sporego bufora. Mnie właśnie co poniektórzy, znający się na rzeczy przekonywali , że za duży sobie wybrałam (nawet przy nieco większej powierzchni niż w Krzysiu) - a podoba mi się Mila z Kratek. I tak się właśnie zastanawiałam, czy duży bufor ok 800l załatwi sprawę za dużego kominka, a tu się okazuje że wcale nie koniecznie będzie przewymiarowane te 24kw na ok 178m2 użytkowej powierzchni... Tym bardziej, że firma ta sama...

Już wyjaśniam co miałem na myśli, otóż przed zakupem kominka pytałem 100 raz mojego hydraulika czy aby napewno ten kominek który chcę kupić (czyli zuzia gilotyna 19kw z płaszczem wodnym) wystarczy na ogrzanie domu i nagrzanie 250l zasobnika. Oczywiście zapewnienie było w 100% więc kupiłem, teraz się okazuje że kominek nagrzewa wodę w zasobniku do max 33-35 st. Natomiast temperatura na sterowniku a tym samym w kaloryferach nie przekracza 49 st.

Milek jeśli mogę coś doradzić to zadzwoń sobie do firmy która się zwie CTM Głowno, fakt że Pan tam doradzi ich kominek ale mówi dosyć rzeczowo i na temat i można wywnioskować że się na tym zna. Ja ostatnio tam zadzwoniłem i powiedział mi że 24kw to jest minimum jakie powinienem mieć, tym bardziej że mam antresolę otwartą pod samą kalenicę i będą duże straty ciepła.

powiedział mi że 24kw to jest minimum jakie powinienem mieć, tym bardziej że mam antresolę otwartą pod samą kalenicę i będą duże straty ciepła.

a to nawet ja mogłam Ci powiedzieć :) u mnie z wyliczeń wyszło 25 kw ,a kubatura zbliżona do Twojej

a to nawet ja mogłam Ci powiedzieć :) u mnie z wyliczeń wyszło 25 kw ,a kubatura zbliżona do Twojej

no ja głupi, że nie zapytałem, a teraz mam problem...

Ale nie ma tego złego... jak to mówią, zastanawiam się nad dwoma kominkami i najpóźniej jutro musi paść decyzja na jeden z nich. Rano wrzucę nad którymi się zastanawiam, może coś doradzicie :)

malka a tak z ciekawości jaką macie powierzchnię?

98x2 - dziura :)

dobra po ludzku napiszę 196 m2 minus pustka nad salonem,której jeszcze nikt nie zmierzył, ale jest to gdzieś 1/3 salonu czyli ok 15 metrów.

Do kalenicy 8,20 m

Edytowane przez malka

Talgo, fajne schody! Pouzytkujesz troche i dasz znac, jak sie sprawuja. Bedziesz cos stawial pod schodami? Teraz coraz bardziej przychylam sie ku pelnym, bo strasznie leci z azurowych...

Mam nadzieje, ze kominek uda sie wymienic bez wiekszych klopotow. Uff, dobrze, ze u nas bedzie pelnil jedynie dekoracyjna funkcje :)

Już wyjaśniam co miałem na myśli, otóż przed zakupem kominka pytałem 100 raz mojego hydraulika czy aby napewno ten kominek który chcę kupić (czyli zuzia gilotyna 19kw z płaszczem wodnym) wystarczy na ogrzanie domu i nagrzanie 250l zasobnika. Oczywiście zapewnienie było w 100% więc kupiłem, teraz się okazuje że kominek nagrzewa wodę w zasobniku do max 33-35 st. Natomiast temperatura na sterowniku a tym samym w kaloryferach nie przekracza 49 st.

Milek jeśli mogę coś doradzić to zadzwoń sobie do firmy która się zwie CTM Głowno, fakt że Pan tam doradzi ich kominek ale mówi dosyć rzeczowo i na temat i można wywnioskować że się na tym zna. Ja ostatnio tam zadzwoniłem i powiedział mi że 24kw to jest minimum jakie powinienem mieć, tym bardziej że mam antresolę otwartą pod samą kalenicę i będą duże straty ciepła.

Tzn - jak kominek nagrzał dom (i to też z tego co piszesz średnio...), to nie starczało na cwu tak? Bo wiesz, trochę to dziwne.

Inna sprawa, że takie zjawisko może być spowodowane różnymi czynnikami nie związanymi z mocą kominka - np. za małą średnicą rury przyłączeniowej w stosunku do mocy kominka (ostatnio mi jeden z użytkowników kominka z pw pisał właśnie że miał taką sytuację), dużą odległością do zasobnika i stratami na rurach - ocieplone miałeś? Niech Ci jakiś naprawdę obeznany w kominkach z płaszczem fachman sprawdzi tą instalację, żeby się nie okazało, że zmiana kominka nic nie dała... tfu tfu i odpukać :roll:

Mnie po dłuugim czasie zbierania wieelu wycen wyłoniła się mniej więcej prawdopodobna kandydatura na naczelnego hydraulika - jesteśmy wstępnie umówieni na spotkanie w przyszłym tygodniu. Ciekawa jestem jak wypadnie rozmowa i jak podejdzie między innymi do kwestii mocy kominka :cool:

A odnośnie tych kominków - wybierz ten, który ma lepszą sprawność, bo faktycznie wyglądają i kosztują podobnie. Albo ten, którego serwis będzie bliżej ;)

Edytowane przez *milek*

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Tzn - jak kominek nagrzał dom (i to też z tego co piszesz średnio...), to nie starczało na cwu tak? Bo wiesz, trochę to dziwne.

Inna sprawa, że takie zjawisko może być spowodowane różnymi czynnikami nie związanymi z mocą kominka - np. za małą średnicą rury przyłączeniowej w stosunku do mocy kominka (ostatnio mi jeden z użytkowników kominka z pw pisał właśnie że miał taką sytuację), dużą odległością do zasobnika i stratami na rurach - ocieplone miałeś? Niech Ci jakiś naprawdę obeznany w kominkach z płaszczem fachman sprawdzi tą instalację, żeby się nie okazało, że zmiana kominka nic nie dała... tfu tfu i odpukać :roll:

Mnie po dłuugim czasie zbierania wieelu wycen wyłoniła się mniej więcej prawdopodobna kandydatura na naczelnego hydraulika - jesteśmy wstępnie umówieni na spotkanie w przyszłym tygodniu. Ciekawa jestem jak wypadnie rozmowa i jak podejdzie między innymi do kwestii mocy kominka :cool:

A odnośnie tych kominków - wybierz ten, który ma lepszą sprawność, bo faktycznie wyglądają i kosztują podobnie. Albo ten, którego serwis będzie bliżej ;)

Na szczęście wymiana kominka pomogła i noce jeszcze były na tyle chłodne że można było go przetestować. Wsio jest OK! :)

Powiem jeszcze tyle, że tamten kominek przy tym wydawał się tanią chińszczyzna zaczynając od wyglądu poprzez wykonanie i same rozwiązania techniczne.

Havena,

koleś od którego nabyłem cegłę powiedział żeby ją zagruntować... ja z kolei boje się, że po gruncie zacznie się błyszczeć.

A jeśli chodzi o pielęgnacje to zbyt wielkiego problemu nie ma... od czasu do czasu przejechać odkurzaczem oczywiście do granic swojej wysokości :) Cegłę również miałem we Wrocku (niczym nie impregnowałem) i nie zauważyłem żeby się specjalnie brudziła.

Witam.

Z niecierpliwościa czekałam na tą ścianę, i powiem że efekt niesamowity,bardzo mi się podoba, też muszę taka mieć!!!

Za jakiś czas spróbuje wrzucić na forum fotki naszego projektu, zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny na bazie KRZYSIA właśnie czekam na wizualizacje od projektanta.

Pozdr. Aga