dr_au 25.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 talgo - jak coś mogę pomóc co do sauny, to daj znać. W rodzinnych domach zawsze sauna była, w dodatku robiona metodą gospodarczą, więc trochę szczegółów konstrukcyjnych i uwarunkowań pamiętam. Generalnie sauna to nie filozofia. Z drewna na ściany polecam osikę. Bardzo przyjemnie się zachowuje w warunkach saunowania (nie parzy) i jest do dostania nieco taniej niż cedr na allegro. Inna sprawa, że z tego co widzę świerk skandynawski jest jeszcze tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 25.11.2011 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 dr_au Wielkie dzięki, z pewnością będę pytał To prawda że świerk jest tańszy, ale jeśli masz doświadczenie w tym temacie to może zastanowię się nad osiką do środka, a z zewnątrz może być świerk żeby w koszty większe nie wpadać. Z moich wyliczeń wychodzi że sauna będzie miała 7m3 więc piec potrzebuję 8kw? Podobno bieże się większy o 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 25.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Mam nadzieje Talgo że szczegółowa relacja znajdzie się w dzienniku - przyda się jak już będziemy się brali za naszą wolnostojącą (będzie w altanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 25.11.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 talgo - istotne jest drewno w środku. Na zewnątrz możesz dać nawet KG i pomalować albo obłożyć płytkami (przy zachowaniu szczeliny wentylacyjnej pomiędzy ścianą a ociepleniem). Drewno od środka powinno być przede wszystkim odżywiczone inaczej przez pierwszy rok może i ładnie w saunie pachnie, ale gorzej z użytkowaniem. Pooglądałem świerk skandynawski i wygląda dobrze. Osika ma jedną przewagę - nie ma sęków, więc nie będzie punktów, które sprawiają wrażenie gorętszych. Jest też jaśniejsza i lepiej komponuje się z abachi na ławy i jakoś bardziej odpowiada mi estetycznie. Ma też wadę - lubi się "brzydziej" brudzić (dlatego można pomyśleć o abachi na ławy - ponoć lepiej się zachowuje). Poszukaj w sieci zdjęć realizacji - można porównać. Przeliczyłem sobie z grubsza wielkość Twojej kabiny i wyszło mi, że masz kilkanaście m2 od środka drewna do zrobienia. To daje różnicę poniżej 1000 zł. Przy takiej różnicy w cenie pewnie bym się skusił na osikę, ale wielkiej różnicy w walorach użytkowych bym się nie spodziewał. Z doborem pieca - tu mam za mało doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 30.11.2011 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 No więc będzie osika znalazłem boazerię za 750 zł całość!!! Jutro zamawiam legary i ruszam z budową. *milek* oczywiście będzie relacja wraz z fotkami dr_au dzięki za wszystkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 02.12.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Kantówki i wełna przyjadą jutro W poniedziałek zaczynam bój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 05.12.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Witam, jaka ładna ta łupkowa łązienka i taras i antresola fajnie, wpisuję do ulubionych i będę zaglądała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 17.12.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 widać, że podłoga na błysk posprzątana Ale szczerze mówiąc smutno wygląda Wasza choinka. Domyślam się, że miała wyjść elegancko, ale coś nie tak. Może to kwestia światła, ciężko zgadnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 18.12.2011 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 widać, że podłoga na błysk posprzątana Niestety to "najgorsze" jeszcze przed Nami... czyli sprzątanie. Ale szczerze mówiąc smutno wygląda Wasza choinka. Domyślam się, że miała wyjść elegancko, ale coś nie tak. Może to kwestia światła, ciężko zgadnąć. W rzeczywistości choinka wygląda przepięknie, a na zdjęciach faktycznie wygląda ...tak se... robiłem z różnych ujęć ale nic to niedało. Może dlatego, że jest cała na srebrno...? Nie wiem. Najważniejsze, że jest i w realu prezentuje się świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.12.2011 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 25.12.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Dziękuję za życzenia Ode mnie także http://img97.imageshack.us/img97/1264/banerbozenarodzenie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.12.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 chapeau bas czy jak to mawiają. Sauna wymiata. i dziękuję bardzo za życzenia świąteczne nie zdążyłam niestety w święta odpowiedzieć, zatem teraz - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 29.12.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Talgo - jestem pod ogromnym wrażeniem - super sauna Ci wyszła! Żałuję trochę, że nie mogę obejść się bez pralni... ps.Poproszę o info na priv na temat Twoich płyt betonowych - kto, jak, za ile... Edytowane 29 Grudnia 2011 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 29.12.2011 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 W saunie są już dwie ławeczki, zdjęcia będą jutro bo dziś brak chęci na wstawienie Madeleine Dzięki za życzonka i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku. *milek* ani się obejrzysz i ta altana z sauną powstanie w ogrodzie A sami będziecie ją budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 29.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) no to lecę pooglądać to cudo dla zmarzluchów edit nooooo Panie Talgo, miodzioooo ta drewutnia Jak mnie by się przydały takie ręce w domu Edytowane 29 Grudnia 2011 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo 30.12.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 milek poszło na priva malka , ale jak grzeje ta drewutnia!!! A ręce jak ręce takie normalne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 31.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Witam sylwestrowo! Troche mnie ganialo po swiecie. W moim mieszkaniu w Finlandii byla sauna i przekonalam sie, jaka to wspaniala rzecz! Tylko w swoim Krzysiu nie mam gdzie jej upchnac.... Zazdroszcze, Talgo Czy tez tak masz, ze przychodza do Ciebie goscie i mowia, ze to maly domek? Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Havena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 01.01.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 ten dziennik poprawia humor... napisany jest w taki sposób ze ,,czarny humor,, który tu wystepuje po prostu miazga! Jeden z najlepiej i najciekawiej pisanych dzienników w sieci:) masz talent. Współczuje nerwów z wykonawca,ale co tam zdarza sie:) pozdrawiam i wszystkiego naj w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 06.01.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 zadzwoń do innego kominiarza polecam kominiarzy z Twardogóry - stawki sporo niższe niż z Floriana. 506 313 960 oraz kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 malka , ale jak grzeje ta drewutnia!!! o ile fanką wysokich temperatur i dużej wilgotności nie jestem (och.. ta starość ) o tyle dziś bym sie przytuliła do takiej grzejącej drewutni i co zrobiłeś z oknem - okiennica, czy inne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts