Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Walka z wiatrakami, czyli budujemy Krzysia - komentarze

Recommended Posts

http://lh6.ggpht.com/_E0CRzVXnyak/TR4gs5gQX9I/AAAAAAAAEPE/fQe4OtQdbW0/kartka%20noworoczna-1.jpg

Choć patrząc na to co budowlanie osiągnęliście w minionym wcale chyba nie był taki zły :)

ale mimo to, nadchodzący może być lepszy - czego życzę :)

Dzięki wielkie malka, Tobie również wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku :-)

• Odpowiedzi 303
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Niestety jeszcze nie szukałem impregnatu, bo dopiero dziś ten"ciężar" przyjechał. Ale będę dzwonić do kobity od której zakupiłem owy łupek i może ona coś mi podpowie.

Będę miał ogromną prośbę do Ciebie, wrzucisz ze 2 zdjęcia jak wygląda ten łupek na ścianach :-) Z góry dzięki

Przygód macie sporo i jeszcze więcej cierpliwości. Trzeba przyznać, że błędy poprawiali z sensem, w czym chyba spora zasługa kierbuda, bo konstrukcja nie taka prosta. Uśmiałem się w paru miejscach nieźle. Gratuluję lekkości opisów! Ciekawy budynek. Na pewno zajrzę w trakcie wykończeniówki. Pozdrawiam

Cześć

Czas się przywitać - bo czytam regularnie... (lektura przednia :yes:)

Buduję wg projektu opartego na Krzysiu - rozkład mam bardzo podobny, zwłaszcza na dole - ale bez antresoli.

Mam pytanie odnośnie kominka, a właściwie instalacji, bo też planuję kominek z pw (przeniosłam go na drugą stronę - przy schodach - będzie miał kotłownię za ścianą i cała aparatura tam się znajdzie).

Czytałam, że będziesz miał w układzie oprócz kominka kocioł gazowy. Ja planuję podobnie - tylko zamiast kotła gazowego na początku piec na prąd, a docelowo pompę ciepła. Czy ten Twój spec, który Ci pomógł ogarnąć temat orientuje się też w tego typu połączeniach?

Szukam kogoś kompetentnego...

Czy zasobnik będzie pełnił rolę bufora? Jaką ma pojemność?

Cześć Havena!

Na razie mam rzuty tylko, bo jestem na etapie fundamentów póki co. Tylko chwilowo nie mam do nich dostępu.

U mnie będzie troszkę inaczej, bo nie mam słupów przy schodach (podciągi są i słup w ścianie zewnętrznej), schody będą betonowe, a przestrzeń pod nimi włączona do tych pomieszczeń za nimi. Dzięki temu kominek będzie w centralnej części domu i będzie graniczył przez ścianę z kotłownią. Taki układ jest korzystny, gdy kominek ma być niejako kotłem ;)

Jeśli chodzi o funkcjonalność wnętrza - wiem że średnio - bo na szlaku komunikacyjnym, a także prawie na wprost tv.

Choć tu zastanawiam się, czy nie zmieściłaby się na granicy jadalni i salonu mała ścianka - w tedy na niej umieściłambym tv i byłby prostopadle względem kominka - jak myślicie - zmieści się tam coś takiego? O długość salonu mi chodzi, bo na szerokość mam inaczej - zlikwidowałam wnękę.

Edytowane przez *milek*

A, to bedziecie miec calkiem przyjemnie na dole :) U nas w sumie dol z tym kominkiem tez nie jest najgorszy. Martwie sie gora - komin idzie srodkiem korytarza (troche przesadzilam z tym 'srodkiem', ale strasznie mi przeszkadza...). Wkrotce zrobie zdjecia i chyba bede sie radzic na forum, zo robic z kominem ;) Jak on wyglada u Ciebie na pietrze?

Mam nadzieje, ze talgo nas nie pogoni...

Zrób zrób - chętnie zobaczę, jak to w "pierwowzorze" wygląda.

U mnie komin na górze też jest w korytarzu - przylega do schodów. Korytarz ma 160cm (a przynajmniej tak mi z projektu wychodzi), a komin ma być systemowy - jak u Ciebie.

Nie zastanawiałam się nad tym specjalnie, ale chyba nie będzie zbytnio upierdliwy - w światło wejść jakoś bardzo nie wchodzi, bo są ukośne. Jak już będę miała możliwość, to Ci podeślę rzuty, tylko maila podrzuć jakiegoś (nie wysyłałam kiedyś już?).

No, może nam się od Talgo nie oberwie...:rolleyes:

No a niby czemu ma się oberwać - wciągam się w Wasz dialog :). Odnośnie połączeń kocioł-kominek jesteśmy na etapie testów automatyki, czyli wszystko ma się samo przełączać itd,itp. Opiszę Ci wszystko jak skumam o co w tym wszystkim chodzi. Speca raczej chyba jednak nie polecę bo teraz mam już pewność, że na naszym domu odstawiał pionierkę na zasadzie, jak się nie uda spróbuję jeszcze raz..

Talgo - powtarzaj sobie: co nas nie zabije, to nas wzmocni :yes:

Aaa widzisz - o tym nie myślałem. Wyślę Ci namiary na niego jak je dostane od kolegi. Tego polecic mogę ze spokojnym sumieniem.

Noo właśnie o tego pana mi chodziło...

A nie wiesz, czy on takie połączenia z pompą ciepła też ogarnia?

Milek jak na złość nie mogę się skontaktować z kumplem od tego speca i nie wiem czy on ogarnia ten temat. Jedyne co wiem to, że ja nie ogarniam czasowo czegokolwiek... dlaczego doba nie ma 48 lub 72h?????

Lece do domu (bo chyba tak powienienem już nazwyać tą budowę:-) ) bo trzeba poprzerzucać drweno które przyjedzie.

Miłego dnia wszystkim :-)