Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tą ofertę z Viessmana to na ile dostałeś i od jakiego podwykonawcy?

53 tysiące z podłogówka i kolektorem pionowym. "Antom" Salon firmowy Viessmann Białystok

Ja myślę że te ceny to w dużej mierze robocizna...jednak na Podlasiu stawki są trochę niższe jak na pomorzu

Ale nie ukrywam że dosyć mocno negocjowałem

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak słyszę takie herezje to... W sumie jednak nie powinno mnie to dziwić, kiedy za montaż pomp biorą się ludzie słabo się na tym znający. Nierzadko za szkoleniach poznaje np. starających się przekwalifikować kierowców, managerów knajp. itp Takim wydaje się, że montaż p.c. to banał, a potem padają na podstawach psując do tego rynek pomp w Polsce.

Jak słyszę takie herezje to... W sumie jednak nie powinno mnie to dziwić, kiedy za montaż pomp biorą się ludzie słabo się na tym znający. Nierzadko za szkoleniach poznaje np. starających się przekwalifikować kierowców, managerów knajp. itp Takim wydaje się, że montaż p.c. to banał, a potem padają na podstawach psując do tego rynek pomp w Polsce.

Jacku, a możesz się pochwalić jak Ty długo siedzisz w branży pomp ciepła? Pytam, bo mocno się tym obszarem działalności interesuję i nie wiem ile czasu należy poświęcić aby posiąść niezbędną wiedzę ...

Brałem udział w tej dyskusji, dlatego napisałem na jakiej podstawie zgłoszenie – bo PB takiej możliwości nie przewiduje (Art.29) – czyli jeśli już to tylko pozwolenie na budowę, choć ja, uważam to za nadinterpretację

Sprawa była przedstawiana „wyżej” (sposób interpretacji urzędników, na podstawie „podszeptów” Pani M.L) – czego efektem jest zapis w noweli PB (tej w Trybunale) wykluczający instalację PCi zarówno z pozwolenia na budowę jak i ze zgłaszania.

Dłuższe odwierty są bardziej efektywne. Ponadto rozdzielacz dla 10 odwiertów jest o kilka tys. droższy niż dla 3.

Zależy od ceny i papierkologii. Jeśli krótkie będą tańsze i bez papierów, to ta "większa efektywność" nigdy się nie zwróci. Z tym rozdzielaczem, to nie przesadajmy, bo mało kto chce mieć rozdzielacz z metalu szlachetnego, lecz zwykle wystarczy np. ze zgrzewanego pp. Trójnik zgrzewany pp 63 to koło 10 zł, zawór 1" to koło 10zł, złączka skręcana GZ/PE32 to 6zł, w sumie rozdzielacz na 10 sekcji wyjdzie sporo poniżej 1000zł, więc nie wiem skąd te "tysiące" różnicy. W dodatku 30m odwierty można łączyć po 2 lub 3 szeregowo i wtedy ilość wyjść z rozdzielacza spadnie... Jeśli połączymy równolegle, to będziemy mieli za to bardzo małe opory przepływu i można będzie zastosować cienką rurę, a nie 40-kę jak przy 100 metrowych odwiertach. W ten sposób zaoszczędzi się dodatkowo na rurze, glikolu, obiegówce i energii zasilająej obiegówkę.

Zależy od ceny i papierkologii. Jeśli krótkie będą tańsze i bez papierów, to ta "większa efektywność" nigdy się nie zwróci. Z tym rozdzielaczem, to nie przesadajmy, bo mało kto chce mieć rozdzielacz z metalu szlachetnego, lecz zwykle wystarczy np. ze zgrzewanego pp. Trójnik zgrzewany pp 63 to koło 10 zł, zawór 1" to koło 10zł, złączka skręcana GZ/PE32 to 6zł, w sumie rozdzielacz na 10 sekcji wyjdzie sporo poniżej 1000zł, więc nie wiem skąd te "tysiące" różnicy. W dodatku 30m odwierty można łączyć po 2 lub 3 szeregowo i wtedy ilość wyjść z rozdzielacza spadnie... Jeśli połączymy równolegle, to będziemy mieli za to bardzo małe opory przepływu i można będzie zastosować cienką rurę, a nie 40-kę jak przy 100 metrowych odwiertach. W ten sposób zaoszczędzi się dodatkowo na rurze, glikolu, obiegówce i energii zasilająej obiegówkę.

W Aspolu studnie na 10 sekcji kosztują ok 7 500 zł przy 3 - 4000 zł. Alternatywą jest ewentualnie wspomniane przez Ciebie łączenie sekcji.