photos 29.10.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 A tą ofertę z Viessmana to na ile dostałeś i od jakiego podwykonawcy? 53 tysiące z podłogówka i kolektorem pionowym. "Antom" Salon firmowy Viessmann Białystok Ja myślę że te ceny to w dużej mierze robocizna...jednak na Podlasiu stawki są trochę niższe jak na pomorzu Ale nie ukrywam że dosyć mocno negocjowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.10.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 no, a te ryby potem do puszek i na sprzedaż bo największa wielkości szprotki No i pomyśl...jak niektórzy przeliczają, że pompa ma im się "zwracać" i to jak najszybciej...to tobie zwróci się lada chwila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 29.10.2010 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Jak słyszę takie herezje to... W sumie jednak nie powinno mnie to dziwić, kiedy za montaż pomp biorą się ludzie słabo się na tym znający. Nierzadko za szkoleniach poznaje np. starających się przekwalifikować kierowców, managerów knajp. itp Takim wydaje się, że montaż p.c. to banał, a potem padają na podstawach psując do tego rynek pomp w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 29.10.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Mój post dotyczył instalatora proponującego 10 odwiertów po 30 m. , którego temat poruszyliśmy wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.10.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Mój post dotyczył instalatora proponującego 10 odwiertów po 30 m. , którego temat poruszyliśmy wcześniej. A cóż takiego zdrożnego jest w 10x30m ? Może nie miał sprzętu do głębszych odwiertów, a te robił w niskiej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 No właśnie skoro 30 jest be a 40 już dobrze. Myślę że jakby zrobił nawet 30 po 15m to też by było dobrze. Dalsze zmniejszanie głębokości spowodowałoby że wyszedł by kolektor poziomy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 29.10.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Dłuższe odwierty są bardziej efektywne. Ponadto rozdzielacz dla 10 odwiertów jest o kilka tys. droższy niż dla 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 29.10.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Wybaczcie miało rzecz jasna być: "Ponadto rozdzielacz dla 10 odwiertów jest o kilka tys. droższy niż dla 3". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciu 29.10.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Jak słyszę takie herezje to... W sumie jednak nie powinno mnie to dziwić, kiedy za montaż pomp biorą się ludzie słabo się na tym znający. Nierzadko za szkoleniach poznaje np. starających się przekwalifikować kierowców, managerów knajp. itp Takim wydaje się, że montaż p.c. to banał, a potem padają na podstawach psując do tego rynek pomp w Polsce. Jacku, a możesz się pochwalić jak Ty długo siedzisz w branży pomp ciepła? Pytam, bo mocno się tym obszarem działalności interesuję i nie wiem ile czasu należy poświęcić aby posiąść niezbędną wiedzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 29.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Wiesz, ja działam na rynku od 3 lat. "Ile czasu należy poświęcić aby posiąść niezbędną wiedzę"? To chyba kwestia indywidualna. Jeżeli chcesz się tym zająć zawodowo to zacznij od pracy w firmie z tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Taka uwaga. Do 30m „w głąb” – można w zasadzie wiercić bez dokumentacji, zgłoszeń, pozwoleń, itp. Ponad 30m wymaga niezłej papierkologii i związanych z tym kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 30.10.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 To nie jest tak do końca. Do 30 m. trzeba i tak to zgłosić do urzędu, choć większość inwestorów tego nie robi... Poza tym rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem Danfossa, który mówił mi, że i to ma się zmienić tj. pozwolenia będą wymagać także do 30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Do jakiego urzędu i co zgłosić ? O jakim zmianie mowa, bo nowela PB (ta w Trybunale) zakłada, ze instalacje pomp ciepła nie będą wymagały żadnych zgłoszeń – oczywiście poza tymi ponad 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 30.10.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Opcję "do 30 m" zgłasza się do starostwa. Odnośnie tego, że nie trzeba będzie w ogóle zgłaszać też słyszałem, choć, jak już nadmieniłem, mam na ten temat też inne informację. Postaram się zorientować w tym temacie i wrzucę informację na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Opcję "do 30 m" zgłasza się do starostwa. A na jakiej podstawie tak twierdzisz? I konkretnie gdzie do starostwa. Podaj które przepisy to wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 30.10.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?138331-pompa-ciep%C5%82a-zg%C5%82oszenie-czy-pozwolenie - temat odwiertów już był omawiany na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Brałem udział w tej dyskusji, dlatego napisałem na jakiej podstawie zgłoszenie – bo PB takiej możliwości nie przewiduje (Art.29) – czyli jeśli już to tylko pozwolenie na budowę, choć ja, uważam to za nadinterpretację Sprawa była przedstawiana „wyżej” (sposób interpretacji urzędników, na podstawie „podszeptów” Pani M.L) – czego efektem jest zapis w noweli PB (tej w Trybunale) wykluczający instalację PCi zarówno z pozwolenia na budowę jak i ze zgłaszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 30.10.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Dłuższe odwierty są bardziej efektywne. Ponadto rozdzielacz dla 10 odwiertów jest o kilka tys. droższy niż dla 3. Zależy od ceny i papierkologii. Jeśli krótkie będą tańsze i bez papierów, to ta "większa efektywność" nigdy się nie zwróci. Z tym rozdzielaczem, to nie przesadajmy, bo mało kto chce mieć rozdzielacz z metalu szlachetnego, lecz zwykle wystarczy np. ze zgrzewanego pp. Trójnik zgrzewany pp 63 to koło 10 zł, zawór 1" to koło 10zł, złączka skręcana GZ/PE32 to 6zł, w sumie rozdzielacz na 10 sekcji wyjdzie sporo poniżej 1000zł, więc nie wiem skąd te "tysiące" różnicy. W dodatku 30m odwierty można łączyć po 2 lub 3 szeregowo i wtedy ilość wyjść z rozdzielacza spadnie... Jeśli połączymy równolegle, to będziemy mieli za to bardzo małe opory przepływu i można będzie zastosować cienką rurę, a nie 40-kę jak przy 100 metrowych odwiertach. W ten sposób zaoszczędzi się dodatkowo na rurze, glikolu, obiegówce i energii zasilająej obiegówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Ponadto rozdzielacz dla 10 odwiertów jest o kilka tys. droższy niż dla 3 Szczerze? Już bym sobie odpuścił i szukał innego wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekW_BB 31.10.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Zależy od ceny i papierkologii. Jeśli krótkie będą tańsze i bez papierów, to ta "większa efektywność" nigdy się nie zwróci. Z tym rozdzielaczem, to nie przesadajmy, bo mało kto chce mieć rozdzielacz z metalu szlachetnego, lecz zwykle wystarczy np. ze zgrzewanego pp. Trójnik zgrzewany pp 63 to koło 10 zł, zawór 1" to koło 10zł, złączka skręcana GZ/PE32 to 6zł, w sumie rozdzielacz na 10 sekcji wyjdzie sporo poniżej 1000zł, więc nie wiem skąd te "tysiące" różnicy. W dodatku 30m odwierty można łączyć po 2 lub 3 szeregowo i wtedy ilość wyjść z rozdzielacza spadnie... Jeśli połączymy równolegle, to będziemy mieli za to bardzo małe opory przepływu i można będzie zastosować cienką rurę, a nie 40-kę jak przy 100 metrowych odwiertach. W ten sposób zaoszczędzi się dodatkowo na rurze, glikolu, obiegówce i energii zasilająej obiegówkę. W Aspolu studnie na 10 sekcji kosztują ok 7 500 zł przy 3 - 4000 zł. Alternatywą jest ewentualnie wspomniane przez Ciebie łączenie sekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts