wihajster 07.04.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Powiem więcej ,Nie wolno naliczyć 23 zamiast 8 % bo to też nie jest zgodne z prawem i jest karalne. O ile mi wiadomo stosowanie stawki podstawowej VAT w tym przypadku nie jest zabronione, pierwsze słyszę taką opinię Podatnik ma PRAWO a nie obowiązek zastosowania stawki obniżonej! Co do stawki na dolne źródło to jak to zwykle w Polsce, śmiesznie jest. Raz Izba Skarbowa interpretuje że można stosować obniżony VAT, a raz że nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 07.04.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Co do stawki na dolne źródło to jak to zwykle w Polsce, śmiesznie jest. Raz Izba Skarbowa interpretuje że można stosować obniżony VAT, a raz że nie można No i jak to zwykle w Polsce - super... Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 07.04.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dajcie jakiś link do instrukcji jak zrobić Kolektor poziomy we własnym zakresie.Szukałem już, ale nic porywającego nie znalazłem.A potrzebuje "kopa", to się wezmę sam i kilka tysiączków zostanie w skarbonce:).Może jakieś rady, bo przeglądają fotki forumowiczów z poszczególnych etapów montażu nie wygląda to na strasznie trudne.Jakie przewody wybrać, których się wystrzegać, jak wypuścić je dla instalatora itd, itp.Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.04.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dajcie jakiś link do instrukcji jak zrobić Kolektor poziomy we własnym zakresie. Szukałem już, ale nic porywającego nie znalazłem. Nie wiem, czy czytałeś i czy Cię ewentualnie porwało, ale kliknij w drugie TU w mojej stopce, to znajdziesz opis z życia wzięty - może złapiesz natchnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ten temat czytałeś?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172149-Kolektor-poziomyPoszperaj w tych tematachhttp://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.04.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Najlepiej zrób to w porozumieniu z przyszłym wykonawcą. Nie będzie zgrzytów. Mogę podać jak ja w takich przypadkach robię ale co z tego, może się coś zawsze nie spodobać Twojemu fachowcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.04.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 O ile mi wiadomo stosowanie stawki podstawowej VAT w tym przypadku nie jest zabronione, pierwsze słyszę taką opinię Podatnik ma PRAWO a nie obowiązek zastosowania stawki obniżonej! Co do stawki na dolne źródło to jak to zwykle w Polsce, śmiesznie jest. Raz Izba Skarbowa interpretuje że można stosować obniżony VAT, a raz że nie można Interpretacja jest nieco inna .Skoro ustawodawca uznał ,że na pewne prace należy naliczać podatek 8%.To takie jest prawo.Ustawodawca miał na celu zwiększenie możliwości budowania mieszkań.A podatnik nie może naliczać raz tak ,a raz tak.Oczywiście nie zapłacisz kary z a uszczuplenie wymiaru podatku.\,ale za naruszenie prawa.Ciekawe co by zrobił US gdybyś zaczął płacić podatek dochodowy np 50% sprubuj wypełnić tak PIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.04.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 A inaczej mówiąc jakim prawem nakładasz wyższy podatek na klienta ,skoro należy mu się niższy.I na straży jego praw stoi US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.04.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 I na straży jego praw stoi US Rozłożyłeś mnie na łopatki tym stwierdzeniem. Poszukam Ci komentarz specjalistów w sprawie stosowania obniżonych stawek VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.04.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Proszę obiecany fragment (z ubiegłego roku ale chodzi tylko o zasadę): "Należy pamiętać, że obniżoną stawkę VAT stosuje się do robót budowlano - montażowych oraz remontów obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części z wyłączeniem lokali użytkowych. W ustawie o podatku od towarów i usług napisane jest, że do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym zalicza się : * budynki mieszkalne jednorodzinne o powierzchni nieprzekraczającej 300 m2; * lokale mieszkalne o powierzchni użytkowej nieprzekraczającej 150 m2. Trzeba mieć również na uwadze, że zastosowanie preferencyjnej , obniżonej stawki podatku VAT jest prawem a nie obowiązkiem. W związku z tym Pańska firma musi mieć podstawę do jej zastosowania . Jednym ze sposobów udowodnienia prawa do zastosowania 7% podatku VAT jest zawarcie umowy z klientem w której będzie określony metraż w którym będą wykonywane usługi.A zatem umowa określająca metraż będzie zabezpieczeniem Państwa firmy przed ewentualnym naliczeniem wyższego podatku w wysokości 22%. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.04.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Jest prawem klienta ,a nie twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 10.04.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Znalazłem kilka schematów dotyczących kolektorów poziomych. Tu jest jeden z nich. Można się tym posiłkować? Jak to się ma to kolektora spiralnego? Czy jeżeli mam założone np 400m kolektora w prostej lini, to spiralnego tyle samo tylko "gęściej" ułożonego. Dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafka8 20.04.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Czy ktoś posiada pompe Stiebel....może jakieś opinie na Tak lub NIE co do Stiebel Eltron WPF 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Czy ktoś posiada pompe Stiebel....może jakieś opinie na Tak lub NIE co do Stiebel Eltron WPF 7? StE to duża firma z tradycjami. Ja posiadam starszy model StE WPWE 8K. Ma już parę lat i wciąż działa. Nie mam żadnych opinii na nie. Na tak mogę powiedzieć, że ogrzewa mi dom i jest ciepło. Nie wiem, jakie można mieć zastrzeżenia do poprawnie zainstalowanej i dobranej pc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.04.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 StE to duża firma z tradycjami. Ja posiadam starszy model StE WPWE 8K. Ma już parę lat i wciąż działa. Nie mam żadnych opinii na nie. Na tak mogę powiedzieć, że ogrzewa mi dom i jest ciepło. Nie wiem, jakie można mieć zastrzeżenia do poprawnie zainstalowanej i dobranej pc... Ja mam działa bez uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.05.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 O ile mi wiadomo stosowanie stawki podstawowej VAT w tym przypadku nie jest zabronione, pierwsze słyszę taką opinię Podatnik ma PRAWO a nie obowiązek zastosowania stawki obniżonej! Co do stawki na dolne źródło to jak to zwykle w Polsce, śmiesznie jest. Raz Izba Skarbowa interpretuje że można stosować obniżony VAT, a raz że nie można Wracając jeszcze do tematu VAt-u. Oferta wykonawcy, który daje 8% jest tańsza z oczywistego powodu. Kto w takim razie dopłaci jeśli Izba Skarbowa zinterpretuje że nie można tu zastosować 8% - ja czy oferent? Czy wykonawca oferując taką stawkę bierze odpowiedzialność na siebie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.05.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Rozumiem. Na razie mam ofertę. W takim razie w umowie pewnie warto wpisać cenę bruto lub stawkę vat. Coby potem nie było, że ktoś się w ofercie pomylił i na fakturze policzy inny vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.05.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Firma instalatorska odpowiada. Przecież to oni wystawiają fakturę, itp. Dokładnie. Ciebie jako osobę fizyczną nie interesuje VAT. Umawiasz się na konkretna kwotę, podpisujęsz ne tę kwotę umowę i taka sumę wpłacasz za wykonane dzieło. A tak na boku to strasznie mnie denerwuje jak ktos w rozmowie ze mną na podobne tematy operuje kwotami netto. Często właśnie firmy oferujące pompy tak postępuja, a następnie regułka jaki VAT do czego. Ja rozumiem że firmy przedewszystkim operują kwotami netto z wiadomych przyczyn. Ale mnie jako osoby fizycznej zupełnie nie interesuje czy ja zpałacę kwote netto, czy VAT 8% czy może 23 %. Mnie interesuje kwota finalna. Mogę za wszystko płacić 23 % byleby mi suma odpowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 VAT to sprawa płatnika vat .Inwestor może nie dostać faktury jak nie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 12.05.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 (edytowane) Witam:welcome:! Właśnie zaczęło się spełniać moje marzenie tj. budowa własnego domu - udało mi się nabyć całkiem sporą działkę. A ponieważ zawsze myślałem o ogrzewaniu pompą ciepła (m.in. dzięki temu forum) proszę o pomoc w wyborze najlepszej. Początkowo chciałem zainstalować taką z kolektorem poziomym, ale przed kilku dniami przeglądając wątek o pompach powietrznych natknąłem się na urządzenie firmy Mitsubishi i przyznam, że mnie zaintrygowała. Moja działka ma 2500 m powierzchni i z miejscem na kolektor nie byłoby problemu, ale sam fakt tak dużych robót ziemnych mnie zniechęca. Moje typy na dzisiaj są następujące:1. Pompa produkcji PPC z kolektorem poziomym2. Pompa Zirius M2 z kolektorem j.w3. Mitsubishi Zubadan O ile co do dwóch pierwszych to przeczytałem wiele opinii i raczej wiem czego oczekiwać, to jak chodzi o Mitsubishi znalazłem chyba tylko jednego użytkownika tej pompy (zadowolonego:)) na tym forum i w sumie nie wiem jak zachowuje się w codziennej eksploatacji. Interesują mnie takie rzeczy jak np. głośność, konieczność serwisowania. Czy ktoś wie jak zachowuje się taka pompa??Mój dom będzie miał 185 m powierzchni użytkowej + piwnica 80 + garaż (chyba jednak ogrzewany). Ściany z BK 24 cm + 20 cm styropianu. Dom piętrowy bez skosów, dach 22 stopnie - projekt indywidualny. Pozdrawiam wszystkich, ZbyszekPs. Zapomniałem napisać, że mieszkam na Śląsku, temp zimą raczej nie ekstremalne choć pamiętam zimy że -20 i więcej było przez tydzień i dłużej. Edytowane 12 Maja 2011 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts