Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... Niedowiarków zapraszam do obejrzenia działającego systemu w domu o powierzchni 150 m w woj. podlaskim ( są pozakładane liczniki prądu, termometry, jest cała historia działania takiej pompy). Pytacie o koszty na taki domek koszt kompletnej kotłowni z pełną automatyką (sterowanie tem. w każdym pokoju, priorytet woda użytkowa).... od 20% do 40% taniej od gruntówki....

Skoro mnie wywołałeś do tablicy, to jak będę w pobliżu to się wproszę :). Jeżeli ta pompka z zasobnikiem cwu 400l, pompkami obiegowymi, montażem i uruchomieniem faktycznie jest taka tania (między 17,4 a 23,2 kPLN) to zrobiłem błąd. Ja zapłaciłem za swoją gruntówkę 29 kPLN (netto)

Czy ktoś z Was ma informacje na temat nowej (?) pompy ciepła firmy Vaillant: glikolowej, ale bez kolektora poziomego/odwiertów? Coś na podobieństwo gruntowej, ale bez konieczności wykopania dolnego źródła. Jaka jest zasada działania i ewentualnie cena. Edytowane przez Tom OP

Możecie napisać jaką macie w swoich domkach z pompą ciepła moc przyłączeniową? Szczególnie pytam o osoby mające pompę powietrze-woda z grzałką. Stoimy przed dylematem jaką moc wpisać, czy zostawić 12,5 kW czy podbić wyżej w aneksie do umowy?

dla mojej PPCi (220V) potrzebne jest zabezpieczenie przedlicznikowe 32A - w umowie mam 12,5kWh- jeszcze mi pradu nie zabrakło;)

• 3 weeks później...

No dobra, to potrzebuję opinii. W przyszłym roku mam nadzieję wystartować z budową mojego drugiego domu. Coś ok. 140 m2 powierzchni użytkowej, z poddaszem użytkowym. Działka mała, nie nadająca się na kolektor poziomy. Zaczęłam więc po mału wysyłać zapytania. I jak na razie mam dwie oferty. Przed chwilą (niedziela wieczór!) dostałam odpowiedź od pana Jarka z ppcpompy.pl. Wycena obejmuje pompę Ecopower 9C (9kW) z montażem i kotłownią, zasobnikiem CWU 300l, odwierty pionowe 2x90mb - łącznie na 38.200zł. Dodatkowo opcja podłogówki - 86zł a m2 z materiałami (czyli jakieś 13.000zł)

Druga oferta (też bardzo szybko) jest z Klima-med na pompę powietrze-woda Mitsubishi Zubadan. Moc 11,2kW. Pompa, montaż i uruchomienie, zbiornik 200l - 45.747zł Za podłogówkę - 23.396zł (10tys. różnicy!)

No i niby to oczywiste. 7.500zł różnicy na korzyść Ecopower (podłogówki nie liczę), ale Mitsubishi ma 5lat gwarancji i reklamowany jest jako bardzo nowoczesne rozwiązanie. Podoba mi się, że nie ma grzałek i daje radę do -25st, wedle zapewnień reklamowych ofkors..... Ecopower ma 2lata gwarancji i... no właśnie nie wiem. Warto? Ecopower powinien być też tańszy w eksploatacji, prawda? Ale za to przy Zubadanie nie trzeba żadnych odwiertów.... No i nie wiem. Help.

Oczywiście będę pewnie jeszcze wysyłać zapytania dalej, ale może już teraz któryś z Panów Dobrze Obeznanych z Tematem mi coś podpowie?

Zamiast zubadana z takimi samymi parametrami atlantic Alfea tri (fuijtsu) to samo za 35000zł ale to i tak za mocne na taki domek,

Tu wystarczy alfea s 10 lub alfea tri 11 za 25000 do 30000 zł

Generalnie fajnie działają.

Eksploatacja tańsz teoretycznie o 1/4.Ale jak małę koszty yo i oszczędność mała .

Arturo by doradził sam prąd -też niegłupie.

Oczywiście zakładając,że dom ma zużywać bardzo mało energii.

W innym przypadku nie doradzę :)

Jest możliwość wytargania tańszej oferty na pompę ciepła z odwiertami ale nie każdemu to pasuje bo pompa będzie made in china z dwuletnią gwarancją.

Dostałem taką ofertę na pompę 7,5kW z odwiertami 2x70m i pełną instalacją i montażem za 20tys.zł i prawdopodobnie tak będzie :)

Ostatnio kupiłem Stiebla 10 kW z zasobnikiem 160 l(lodówka) za 15000 zł.

Montowałem chńczyka .Za 3 razem (3 egzemplarz) zadziałało i teraz działa ,ale było trochę wstydu.

Ecopowera targuj na 32-33 i bierz w tej sytuacji.Tyle kasy za Zubadana?Pogięło ich.

hydrauli powietrzna 30 to każdy będzie wolał dołożyć 2-3-4-5tys do takiej z odwiertami.Myślę,że najniższą możliwą różnicą ,między powietrzną a z odwiertami ,przy której bym sie zaczął zastanawiać nad wyborem powietrznej to 10tys.I to bym mocno myslal,słyszę same zle opinie o tych pompach(powietrznych).Ale jaka prawda nie wiem,bo sam takowej nie posiadam

Albo ...targuj się z hydrauli (robi tego trochę chyba ,nie stara się na siłę naginać faktów i chyba wie co w trawie piszczy) jak nie chcesz odwiertów i nie boisz się pomp powietrznych oczywiście

Edytowane przez tomek131

Ecopowera targuj na 32-33 i bierz w tej sytuacji.Tyle kasy za Zubadana?Pogięło ich.

hydrauli powietrzna 30 to każdy będzie wolał dołożyć 2-3-4-5tys do takiej z odwiertami.Myślę,że najniższą możliwą różnicą ,między powietrzną a z odwiertami ,przy której bym sie zaczął zastanawiać nad wyborem powietrznej to 10tys.I to bym mocno myslal,słyszę same zle opinie o tych pompach(powietrznych).Ale jaka prawda nie wiem,bo sam takowej nie posiadam

Złe opinie .Bo to trzeba umieć.

A co do złych opinii .Nie było tu niezadowolonego użytkownika. Tylko takich co słyszeli lub montują gruntowe