tomek131 06.10.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Taki głupi do kwadratu sposób reklamy,może tylko zaszkodzić tej pompie.A jest to dobra pompa,ale bardzo droga.Za droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 06.10.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 .... Niedowiarków zapraszam do obejrzenia działającego systemu w domu o powierzchni 150 m w woj. podlaskim ( są pozakładane liczniki prądu, termometry, jest cała historia działania takiej pompy). Pytacie o koszty na taki domek koszt kompletnej kotłowni z pełną automatyką (sterowanie tem. w każdym pokoju, priorytet woda użytkowa).... od 20% do 40% taniej od gruntówki.... Skoro mnie wywołałeś do tablicy, to jak będę w pobliżu to się wproszę . Jeżeli ta pompka z zasobnikiem cwu 400l, pompkami obiegowymi, montażem i uruchomieniem faktycznie jest taka tania (między 17,4 a 23,2 kPLN) to zrobiłem błąd. Ja zapłaciłem za swoją gruntówkę 29 kPLN (netto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 10.10.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dartmond; Jak już tak wyskoczyłeś to rozumiem, że masz jakieś promocyjne zestawy? Bo w dziale promocje to lipa u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.10.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dartmond; Jak już tak wyskoczyłeś to rozumiem, że masz jakieś promocyjne zestawy? Bo w dziale promocje to lipa u Ciebie. A dział "realizacje" powinien się nazywać "realizacja", bo jest tylko jedna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 15.10.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Czy ktoś z Was ma informacje na temat nowej (?) pompy ciepła firmy Vaillant: glikolowej, ale bez kolektora poziomego/odwiertów? Coś na podobieństwo gruntowej, ale bez konieczności wykopania dolnego źródła. Jaka jest zasada działania i ewentualnie cena. Edytowane 15 Października 2011 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.10.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Pompę z tej firmy co ma Liwko kupisz za około 14 tys. a jaka pompe ma Liwko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 http://ppcpompy.eu/page13.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 20.10.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 http://ppcpompy.eu/page13.php model A czy C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.10.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.10.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Możecie napisać jaką macie w swoich domkach z pompą ciepła moc przyłączeniową? Szczególnie pytam o osoby mające pompę powietrze-woda z grzałką. Stoimy przed dylematem jaką moc wpisać, czy zostawić 12,5 kW czy podbić wyżej w aneksie do umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.10.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 nie pamiętam dokładnie jaką mam moc, ale zabezpieczenie przedlicznikowe mam 25A, w domu wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 20.10.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Spokojnie 12 kW wystarczy. Ja mam tyle i tylko raz mi brakło, gdy na raz chodziły pompa ciepła, dwie pralki, zmywarka i jeszcze gotując obiad na płycie elektrycznej włączam ekspras do kawy. Ale pewnie dlatego, że mam obie pralki na tej samej fazie co zmywarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 21.10.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dzięki. Dowiedzieliśmy się, że zwiększyć będzie można, bo przyłącze ma być sporo przewymiarowane. Ponoć Energa tak robi na zapas. W razie "w" zwiększymy. Nie chcemy przepłacać już na początku. Jak będzie dobrze to może skrzynka stanie jeszcze w tym roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 21.10.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Możecie napisać jaką macie w swoich domkach z pompą ciepła moc przyłączeniową? Szczególnie pytam o osoby mające pompę powietrze-woda z grzałką. Stoimy przed dylematem jaką moc wpisać, czy zostawić 12,5 kW czy podbić wyżej w aneksie do umowy? dla mojej PPCi (220V) potrzebne jest zabezpieczenie przedlicznikowe 32A - w umowie mam 12,5kWh- jeszcze mi pradu nie zabrakło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 06.11.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 No dobra, to potrzebuję opinii. W przyszłym roku mam nadzieję wystartować z budową mojego drugiego domu. Coś ok. 140 m2 powierzchni użytkowej, z poddaszem użytkowym. Działka mała, nie nadająca się na kolektor poziomy. Zaczęłam więc po mału wysyłać zapytania. I jak na razie mam dwie oferty. Przed chwilą (niedziela wieczór!) dostałam odpowiedź od pana Jarka z ppcpompy.pl. Wycena obejmuje pompę Ecopower 9C (9kW) z montażem i kotłownią, zasobnikiem CWU 300l, odwierty pionowe 2x90mb - łącznie na 38.200zł. Dodatkowo opcja podłogówki - 86zł a m2 z materiałami (czyli jakieś 13.000zł)Druga oferta (też bardzo szybko) jest z Klima-med na pompę powietrze-woda Mitsubishi Zubadan. Moc 11,2kW. Pompa, montaż i uruchomienie, zbiornik 200l - 45.747zł Za podłogówkę - 23.396zł (10tys. różnicy!)No i niby to oczywiste. 7.500zł różnicy na korzyść Ecopower (podłogówki nie liczę), ale Mitsubishi ma 5lat gwarancji i reklamowany jest jako bardzo nowoczesne rozwiązanie. Podoba mi się, że nie ma grzałek i daje radę do -25st, wedle zapewnień reklamowych ofkors..... Ecopower ma 2lata gwarancji i... no właśnie nie wiem. Warto? Ecopower powinien być też tańszy w eksploatacji, prawda? Ale za to przy Zubadanie nie trzeba żadnych odwiertów.... No i nie wiem. Help. Oczywiście będę pewnie jeszcze wysyłać zapytania dalej, ale może już teraz któryś z Panów Dobrze Obeznanych z Tematem mi coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Zamiast zubadana z takimi samymi parametrami atlantic Alfea tri (fuijtsu) to samo za 35000zł ale to i tak za mocne na taki domek,Tu wystarczy alfea s 10 lub alfea tri 11 za 25000 do 30000 złGeneralnie fajnie działają.Eksploatacja tańsz teoretycznie o 1/4.Ale jak małę koszty yo i oszczędność mała .Arturo by doradził sam prąd -też niegłupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Oczywiście zakładając,że dom ma zużywać bardzo mało energii. W innym przypadku nie doradzę Jest możliwość wytargania tańszej oferty na pompę ciepła z odwiertami ale nie każdemu to pasuje bo pompa będzie made in china z dwuletnią gwarancją. Dostałem taką ofertę na pompę 7,5kW z odwiertami 2x70m i pełną instalacją i montażem za 20tys.zł i prawdopodobnie tak będzie Ostatnio kupiłem Stiebla 10 kW z zasobnikiem 160 l(lodówka) za 15000 zł. Montowałem chńczyka .Za 3 razem (3 egzemplarz) zadziałało i teraz działa ,ale było trochę wstydu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 (edytowane) Ecopowera targuj na 32-33 i bierz w tej sytuacji.Tyle kasy za Zubadana?Pogięło ich.hydrauli powietrzna 30 to każdy będzie wolał dołożyć 2-3-4-5tys do takiej z odwiertami.Myślę,że najniższą możliwą różnicą ,między powietrzną a z odwiertami ,przy której bym sie zaczął zastanawiać nad wyborem powietrznej to 10tys.I to bym mocno myslal,słyszę same zle opinie o tych pompach(powietrznych).Ale jaka prawda nie wiem,bo sam takowej nie posiadamAlbo ...targuj się z hydrauli (robi tego trochę chyba ,nie stara się na siłę naginać faktów i chyba wie co w trawie piszczy) jak nie chcesz odwiertów i nie boisz się pomp powietrznych oczywiście Edytowane 6 Listopada 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.11.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Ecopowera targuj na 32-33 i bierz w tej sytuacji.Tyle kasy za Zubadana?Pogięło ich. hydrauli powietrzna 30 to każdy będzie wolał dołożyć 2-3-4-5tys do takiej z odwiertami.Myślę,że najniższą możliwą różnicą ,między powietrzną a z odwiertami ,przy której bym sie zaczął zastanawiać nad wyborem powietrznej to 10tys.I to bym mocno myslal,słyszę same zle opinie o tych pompach(powietrznych).Ale jaka prawda nie wiem,bo sam takowej nie posiadam Złe opinie .Bo to trzeba umieć. A co do złych opinii .Nie było tu niezadowolonego użytkownika. Tylko takich co słyszeli lub montują gruntowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Edytowałem w między czasie, by Cię pochwalić i zaproponować targowanie z Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts