Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Panowie. Do Artura to ja już zdążyłam się przyzwyczaić... :lol: Ale jakoś prąd nie bardzo mnie przekonuje... I jeśli dobrze zrozumiałam Arturo, jednak pompka...? :)

Tomek131 - faktycznie może warto się potargować. I też jakoś mi się wydaje, że wolałabym dołożyć kilka kzł do odwiertów, bo teraz mam PC z kolektorem poziomym (Neuratherm) i wiem, że działa, za to nie znam nikogo, kto ma pompę PW. Ale z drugiej strony, jak czytam co pisze hydrauli o swoich pompach, to może i nie ma się czego bać. Tyle, że ja ciepłolubna bardzo jestem i jak sobie pomyślę, że w takie największe mrozy zobaczę na wyświetlaczu pompy "Sami se grzejcie", to na samą myśl mi się zimno robi.

W tym tygodniu mój nie-mąż będzie rozmawiał z panem od Stiebel'a, zobaczymy co wymyślą. W razie co, pozwolę sobie jeszcze Was pomęczyć, ok?

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli oferta się nie zmieni i ani grosza więcej pow.20tys.zł nie zapłacę to owszem,będzie pompka :)

Jeśli chociaż grosz powyżej to c.o. na prąd, a cwu z pompy ciepła ;)

Oj, chciałabym zobaczyć jak się targujesz :) Coś czuję, że sporo bym się mogła nauczyć od Ciebie.... :yes:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam, jestem w trakcie budowy domu Atena parterowy 120m2 pu

http://images38.fotosik.pl/1280/90d0de9ec06b6359m.jpg

Praktycznie jestem zdecydowany na Ecopol lub Ecopower w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy seria Ecopower A różni się od C tym że w pierwszej nie mam pompek obiegowych

2. Lepiej kupić Ecopower wszystko w jednym czy jednak lepiej mieć pompki na zewnątrz PC

3. Czy powierzchnia 400m2 wystarczy na DZ

4. Jaką dobrać pompę 7 czy 8KW , czy 7KW nie będzie miała problemu z wyrobieniem się w II taryfie

5. Robiąc podłogówkę wystarczy porobić w miarę równe pętle i wpiąć w rozdzielacz a od rozdzielacza większa średnica i od razu w PC??

Dom parterowy 120pu ogrzewanie tylko podłogowe, fundament w ziemii z zewnątrz 10cm styroduru w posadzce 10cm styro i 6cm wylewki, elewacja 15cm styro strop drewniany około 30cm wełny.

Rekuperator BRINK 300 już kupiony:rolleyes:

Edytowane przez hunter7

Pompa p-w 8kW za 17tys.zł z instalacją,zasobnikiem i montażem i wszystko jasne ;)

W tak małym domu nie ma sensu instalować droższej pompy niż 20tys.zl a za gruntową zapłacisz pow.30tys.zł,nie szkoda kasy ?

Nie wiem jak wyszło Tobie 30tyś bo mi wychodzi mniej. Dolne źródło 7tyś pompa Ecopower 7KW 15500brutto zasobnik 300litrów 2500brutto = 25000zł

Nie mam w okolicy gazu zależy mi na bezobsługowości i komforcie użytkowania i sama instalacja w domu jest prosta jak budowa cepa. Jakoś nie mam ochoty latać i ładować ekogrochu którego i tak nie mam gdzie trzymać.

Można też kupić pompę za 11tyś zł a i przy piecu na ekogroch zasobnik pewnie tez by był potrzebny. Dobry piec na groszek też kosztuje swoje. Różnica w cenie jest zbyt mała żeby nie robić pompy ciepła

Edytowane przez hunter7

Wystarczy mi że pompa zużyje tyle energii ile kosztowało by mnie ogrzewanie gazem. Innych źródeł oprócz gazu i PC nie toleruję tak jak ty nie tolerujesz PC (przeczytałem wszystkie wątki w dziale PC):)

PS ; przecież napisałem że kupiłem już brinka 300

Edytowane przez hunter7

Sądzisz że mój domek będzie zużywał jej jakoś nadwymiar dużo, strop drewniany zawsze można docieplic to nie jest problem mając nieużytkowe poddasze, ściany mam z ytonka 24cm gęstości 600, myslę że 15 styro na elewacji mi w zupełności wystarczy, w ostateczności pompa zadziała w pierwszej taryfie a kominek też jest w planach, niestety nie ułożę już więcej styropianu w podłodze bo chłopaki wieńce leją.

Arturo72, dlaczego wydajesz majątek na PC P-W? 15tyś. to przecież rozbój w biały dzień ! Kup polską gruntową najmniejszej mocy i wykonaj tanim kosztem DZ. Wyjdzie cenowo bardzo podobnie a COP jak i żywotność PC zapewne dużo lepsze:) Będziesz miał przecież tak małe zapotrzebowanie, że nie potrzebujesz nawet kolektora, tylko kolektorek:)

Nie,nie dostanę za darmo ale priorytet to dla mnie nie maszynka do sztucznego obniżenia rachunków a jedynie niskie zapotrzebowanie,bo to jest najważniejsze w przyszłości :)

No tak, ale wydając kasę na lepsze ocieplenie, wybierasz tańszą, z mniejszą sprawnością i zapewne żywotnością pompę p-w.

Jeżeli projekt pozwala na tanie doprowadzenie budynku do niskiego zapotrzebowania, to jest to łatwe do zrealizowania, no ale najczęściej niestety tak nie jest.

Tylko nie powtarzaj frazesów o wyborze projektu pod niskie rachunki. To jest ważne, ale najważniejsze jest dobranie projektu do upodobań, stylu życia, hobby, ogólnie komfortu w jakim chce się mieszkać. Nie wszystkie domy muszą być nudne:)

Witam, jestem w trakcie budowy domu Atena parterowy 120m2 pu

http://images38.fotosik.pl/1280/90d0de9ec06b6359m.jpg

Praktycznie jestem zdecydowany na Ecopol lub Ecopower w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy seria Ecopower A różni się od C tym że w pierwszej nie mam pompek obiegowych

2. Lepiej kupić Ecopower wszystko w jednym czy jednak lepiej mieć pompki na zewnątrz PC

3. Czy powierzchnia 400m2 wystarczy na DZ

4. Jaką dobrać pompę 7 czy 8KW , czy 7KW nie będzie miała problemu z wyrobieniem się w II taryfie

5. Robiąc podłogówkę wystarczy porobić w miarę równe pętle i wpiąć w rozdzielacz a od rozdzielacza większa średnica i od razu w PC??

Dom parterowy 120pu ogrzewanie tylko podłogowe, fundament w ziemii z zewnątrz 10cm styroduru w posadzce 10cm styro i 6cm wylewki, elewacja 15cm styro strop drewniany około 30cm wełny.

Rekuperator BRINK 300 już kupiony:rolleyes:

Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzić na te pytania, dziękuję

Dzięki za odpowiedź, no to mam problem czy kupić dużo tańszą PC serii A i dokupić brakujące pompki?? Ile dobra pompa do napędu wody w DZi GZ może kosztować??

Sprawdziłem zapotrzebowanie ciepła według projektu to 35,3W/m3 ale tam jest ściana jednowarstwowa 36,5 a ja robię 24 i 15cm i w podłodze jest 6cm styro a ja robię 10cm.

Jak to z projektu przeliczyć na kWh/m2 na rok

Zapotrzebowanie gazu wynosi 4275m3/rok

Powiedzcie mi ile dobra pompka kosztuje i jak dobiera się jej wydajność??

Pompa jest ostatnim elementem układanki. Najpierw musisz znać zapotrzebowanie swojego domu na ciepło (tak dobiera się jej moc), następnie dobrze wykonać dolne i górne źródło. Na samym końcu jest pompa. Rozpiętość cenowa jest spora i nikt na tak postawione pytanie ci nie odpowie.