mymysteryy 01.07.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 My mamy ofertę na szwedzką pompę (12 kW), z pionowym kolektorem (240m), kompletnym montażem i 2 letnim serwisem gwarancyjnym za 51.000 PLN A co do Viessmanna to rzeczywiście na głowę upadli z tymi ich cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.07.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 A mozna zapytac jaka to firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 03.07.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 A mozna zapytac jaka to firma? To Nibe Ma może ktoś jakieś doświadczenia z pompami tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulka 04.07.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Ja również (od sześciu lat) użytkuję szwedzką pompę ciepła IVT 9. Jest świetna. Obsługa bezproblemowa. Kolektor poziomy (w sumie 450 metrów).Pompa świetnie daje radę w mrozy no i oczywiście daje ciepłą wodę do kranów. (ogrzewanie w całym domku podłogowe) - przy małych dzieciach rewelacja!Naprawdę polecam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 04.07.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 wczoraj rozmawiałem ze znajomym, który w branży grzewczej/chłodniczej jest od 30lat i mówi, że najlepiej brać PC powietrzną Estia (Toshiba) + wspomaganie typu piecyk gazowy na siarczyste mrozy. Ponoć ta pompa to rewelacja i nie ma problemów ze słabnącym dolnym źródłem (kolektor pionowy) czuję, że se kupię piec na węgiel i szuflę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.07.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 + wspomaganie typu piecyk gazowy na siarczyste mrozy. Jak pompa to po co ci gaz??? Po co płacić chociażby przesyłowe? Zrób w domu wszystko na prąd i zmień taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 06.07.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 ...że najlepiej brać PC powietrzną Estia (Toshiba)... .... Ponoć ta pompa to rewelacja i nie ma problemów ze słabnącym dolnym źródłem (kolektor pionowy) czuję, że se kupię piec na węgiel i szuflę Nie bardzo rozumiem, pompa "powietrzna" i kolektor pionowy? Co one maja wspolnego ze soba? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.07.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 no skoro pompa powietrze-woda nie ma kolektora pionowego to wolna jest od wady w postaci wyczerpania/zmiany parametrów źródła ciepła z gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.07.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Mazowieckie nie jest chyba najszczęśliwszym miejscem dla takiej pompy, choć podejrzewam że i tam takie pompy działają i to nieźle. Myślę jednak, że zaczynasz zbyt mocno kombinować. Z Magdalenki masz niezbyt daleko do Ostrowca Świętokrzyskiego. Tam produkują polskie pompy. Pojedź, pogadaj i zrób wreszcie to ogrzewanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 07.07.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Kolejny dzień myślenia i kolejny pomysł. Pompa ciepła powietrze-woda Mitsubishi ZUBADAN. Droga (w promocji za samą pompę 42tys za 14kW) ale utrzymuje nominalną wydajność do -15st a potem dopiero słabnie. Trzeba przyznać, że kusząco to wygląda. Można ją też bez kłopotu wspomóc kominkiem z płaszczem. Przyznam, że chyba przerasta mnie wybór i co chwila zmieniam zdanie.......ale to duża kasa i poważne zagadnienie (ogrzewanie) a na super uczciwe podejście sprzedawców nie liczę bo albo wciskają ciemnotę albo walą ceny z kosmosu. Najgorsze, że naśmiewają się z urządzeń konkurencji i bądź tu teraz mądry PYTANIECo się liczy do metrów ogrzewanych (bo to też każdy inaczej mówi)..........metry podłogi czy metry użytkowe???? Mam skosy więc to duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 07.07.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 no skoro pompa powietrze-woda nie ma kolektora pionowego to wolna jest od wady w postaci wyczerpania/zmiany parametrów źródła ciepła z gruntu z tego co mi się wydaje to akurat kolektory pionowe się nie wyczerpują (to kolektory poziome muszą "odpoczywać" latem by się zregenerować). Powietrzne najlepiej zdają egzamin nad morzem, gdzie nie ma ostrych zim. Ja jakoś nie mam do nich przekonania i nie zdecydowałabym się na taką. Można ją też bez kłopotu wspomóc kominkiem z płaszczem. wiadomo, że pompa najlepiej współpracuje z ogrzewaniem niskotemperaturowym. Podpięcie do systemu kominka z płaszczem wodnym wiąże się z dodatkowymi kosztami, które się nigdy nie zwrócą (bufor, mieszacze, elektronika, która będzie sterowała obniżeniem temperatury wody zagrzanej kominkiem). Po rozmowie z wieloma fachowcami skutecznie odradzono mi takie rozwiązanie. Ja będę mieć pompę z kolektorami pionowymi i do tego kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza (dzięki temu w razie braku prądu nie grozi mi brak ogrzewanie w tym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.07.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja będę mieć pompę z kolektorami pionowymi i do tego kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza (dzięki temu w razie braku prądu nie grozi mi brak ogrzewanie w tym czasie) Nie rób tego. Szkoda kasy. Gdyby zdarzyła się taka sytuacja, że nawet przez cały dzień nie było by prądu, dom powinien się wychłodzić o jakiś jeden stopień. Poza tym miejsca przy których będą wyloty szybko się zabrudzą. Jeżeli chcesz mieć kominek to kup zwykły. Ja przez całą zimę spaliłem jakieś 0,5m drewna i to nie dla tego że było zimno tylko dla atmosferki. Powiem ci tak, że przy PCi nawet kominek jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.07.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Kolejny dzień myślenia i kolejny pomysł. Pompa ciepła powietrze-woda Mitsubishi ZUBADAN. Droga (w promocji za samą pompę 42tys za 14kW) ale utrzymuje nominalną wydajność do -15st a potem dopiero słabnie. Trzeba przyznać, że kusząco to wygląda. Można ją też bez kłopotu wspomóc kominkiem z płaszczem. Przyznam, że chyba przerasta mnie wybór i co chwila zmieniam zdanie.......ale to duża kasa i poważne zagadnienie (ogrzewanie) a na super uczciwe podejście sprzedawców nie liczę bo albo wciskają ciemnotę albo walą ceny z kosmosu. Najgorsze, że naśmiewają się z urządzeń konkurencji i bądź tu teraz mądry PYTANIE Co się liczy do metrów ogrzewanych (bo to też każdy inaczej mówi)..........metry podłogi czy metry użytkowe???? Mam skosy więc to duża różnica Powiedz mi, czy ty oprócz tego że piszesz posty to czasami czytasz nasze? Po co zadajesz pytania skoro i tak masz nasze podpowiedzi, osób mających praktyczne doświadczenie z PCi w nosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 07.07.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 nie każdy tak jak Ty wybiera instalację grzewczą za 50-80-100tys zł w 5min "z palca". Miałem na budowie conajmniej 5 firm a ofert też kilka......posunąłem się do przodu z wiedzą ale nie na tyle aby zaryzykować komfort życia i kasę. Wszyscy ze wszystkich się śmieją, każdy sprzedaje wszystko NAJ a Ty nie rozumiesz, że mam wielki dylemat. PS Mam ofertę na Mitsubishi Zubadan 14kW z zasobnikiem, buforem i montażem za niecałe 50kpln......całkiem rozsądnie to wygląda. Być może niebawem przestanę zawracać Wam głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.07.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Co ty się tego bufora tak uparłeś? Masz 300 metrów podłogówki co jest znakomitym buforem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 07.07.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 założenia były takie, że mam PC a kominek z płaszczem jak pompa padnie. Czekając na serwis palę drewnem. Z tego co wiem bez bufora to niewykonalne stąd mój (trochę chory) pomysł. Zasadniczo coraz częściej myślę coby płaszcza nie robić ale kominek powietrzny z rozprowadzeniem też odpada bo to dopiero będzie kombinacja (jest już rozprowadzone reku + klima) i musiałbym zmieniać projekt sufitów podwieszanych. PSPrzeglądałem @ i co mam:1. Nateo "Smart+" - do przemyślenia bo cena znośna i nie ma "rafinerii" w kotłowni. Całość w podwójnej szklanej szafie (zasobnik 310l + PC + WSZYSTKIE bambetle)2. Nibe (różne modele) - odpada3. IVT X15 (fantastyczna sprawa) - do przemyślenia bo to kawał solidnej maszyny. Jakbym wywalił bufor i przez to uprościł instalację cena mogłaby spaść do ok. 65kpln 4. geotherm z bezpośrednim odparowaniem (zakopywany w ogrodzie) - cena atrakcyjna ale jakoś nie mam przekonania5. Toshiba Estia - tania, dobra ale koniecznie z gazowym "dopalaczem" ......wtedy już nie taka tania. Opłaty przesyłowe gazu+przyłącze, projekty itd.6. Mitsubishi Zubadan - ok 50tys wraz z moim (chorym) buforem podłączonym do płaszcza wodnego. Jakbym to uprościł pewnie z 5tys mniej i jeszcze kilka ofert bym odkopał ale nie chcę już kopać w @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 08.07.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ja będę mieć pompę z kolektorami pionowymi i do tego kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza (dzięki temu w razie braku prądu nie grozi mi brak ogrzewanie w tym czasie) Nie rób tego. Szkoda kasy. Gdyby zdarzyła się taka sytuacja, że nawet przez cały dzień nie było by prądu, dom powinien się wychłodzić o jakiś jeden stopień. Poza tym miejsca przy których będą wyloty szybko się zabrudzą. Jeżeli chcesz mieć kominek to kup zwykły. Ja przez całą zimę spaliłem jakieś 0,5m drewna i to nie dla tego że było zimno tylko dla atmosferki. Powiem ci tak, że przy PCi nawet kominek jest zbędny. Kominek już mam i nawet przy założeniu, że pompa da radę ogrzać wszystko sama, to właśnie dla tej atmosfery chcę sobie palić czasami Ale masz chyba rację co do tego rozprowadzenia. Na razie wstawiliśmy sam kominek (bez kanałów rozprowadzających), żeby ogrzewać dom zanim zamontują PC i trzeba przyznać, że spokojnie dawał radę ogrzać cały dom ( a zima była przecież wyjątkowo ciężka) 2. Nibe (różne modele) - odpada. Dlaczego Nibe nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.07.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Kominek już mam i nawet przy założeniu, że pompa da radę ogrzać wszystko sama, to właśnie dla tej atmosfery chcę sobie palić czasami Ale masz chyba rację co do tego rozprowadzenia. Na razie wstawiliśmy sam kominek (bez kanałów rozprowadzających), żeby ogrzewać dom zanim zamontują PC i trzeba przyznać, że spokojnie dawał radę ogrzać cały dom ( a zima była przecież wyjątkowo ciężka) Dlaczego Nibe nie? Cześć, my również mamy kominek bez rozprowadzenia, tak dla przyjemności, żeby stworzyć atmosferkę czasami. I wiesz co......od nowego roku może z 2 razy był rozpalony zimą. Mało tego, zachciało nam się ładnie wyglądającego z trzema szybami, więc teraz jest 3 x razy więcej czyszczenia. Spokojnie mogłem kupić wkład za 1500 zł a tak wywaliłem prawie 3000 zł. Wydaje mi się, że dla okazjonalnego palenia nie ma co zbytnio inwestować w kominek posiadając PC. Przy mocy 14 KW kominek daje radę ogrzać prawie cały dom (przed montażem PC utrzymywaliśmy nim spokojnie 19 C na dole i około 15 -17 na poddaszu), ale to już kotłownia w salonie. PC rozleniwia, ustawiasz temperaturę i zapominasz o kotłowni . Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.07.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Ja mam kominek 6KW http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Domm#5464036828919181570 i powietrze doprowadzone z zewnątrz. Gdy się rozgrzeje trzeba otwierać okna bo jest za gorąco. Za to nie trzeba go czyścić. Sam pod wpływem temperatury się oczyszcza. Czuję jednak, że po kilku latach będzie w domku jedynie meblem. Masz rację TypeR, PCi rozleniwia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 19.07.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 a słyszeliście o PC Fonko? Pompa z bezpośrednim odparowaniem, odwierty pionowe w moim przypadku 5x30m. Całość wydaje się atrakcyjnie cenowo choćby z powodu tańszych wierceń. Do 30m głębokości nie potrzeba (chyba) pozowleń. Oczywiście pompa grzeje cwu. Co Wy na to? Za 2dni mam spotkanie na budowie ale niebardzo wiem na co zwrócić uwagę przy tym rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts