Liwko 07.01.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jakoś nasze matematyki się różnią Czym? Tyle kosztuje 200m rury. Doliczyć tylko trzeba małą ilość glikolu (150-200zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Jakoś nasze matematyki się różnią Większej bzdury nie czytałem !! Czy wszystkich przyszłych użytkowników PCi traktujesz jak idiotów albo zacofanych ludzi z zabitej dechami dziury ? Nie musisz tutaj udawadniać swojej niskiej inteligencji, wszyscy dobrze tu cię znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Większej bzdury nie czytałem !! Więc napisz mi dlaczego to jest bzdura. Wywal ze swoich obliczeń reku a zobaczysz jak ci się litry domu pozmieniają. Przy PC zaoszczędzę tyle ile zużyje prądu do reku. Gra nie warta świeczki i mam reku wyłącznie dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Ile czasu zajmuje wykopanie 200m rowu o gł.1,5m ile czasu zajmuje zakopanie 200m rowu,koszt kopary to 80zł/h ? Ile kosztuje glikol do tego ?Glikol wlewa się lejkiem ? Ile kosztuje rozdzielacz,studzienka ? Pewnie w kilka h by ją zakopał. Ja bym tam się ze szpadlem nie bawił. Jaki rozdzielacz? Jaka studzienka? Przy jednej nitce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Czy WM z reku służy oszczędzaniu czy zapewnieniu odpowiedniej wentylacji ? Dla Twojego domu,z którego powietrze dochodzi każdą szczeliną bo masz durszlak to bez różnicy ale nie w nowych domach ze szczelnymi oknami. No i mamy przykład głupoty jak na dłoni. Chyba trzeba to będzie powklejać do kilku wątków:D Rekuperator służy tylko do odzysku ciepła!!! A wentylacja mechaniczna służy do wentylacji!!! W domu z PC muszę mieć jakąś wentylację, grawitacyjną albo mechaniczną, ale nie muszę mieć rekuperatora!!! Rozumiesz, czy trzeba jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Pokaż mi takiego głupiego,wskaż dosłownie palcem,który posiada WM bez reku Nawet Ty masz reku...chociaż w durszlaku byś się obył bez tego Rekuperator służy do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Do samego odzysku ciepła służy wymiennik,który znajduje się w rekuperatorze,oprócz tego w rekuperatorze znajdują się wentylatory. Rozumiesz,czy trzeba jaśniej !! http://www.forumbudowlane.pl/vt/15810/0/wentylacja-mechaniczna-bez-rekuperatora-mozliwa Poza tym, w tysiącach domów i mieszkań instaluje się takie wentylatorki w łazienkach. Co to jest jeśli nie wentylacja mechaniczna bez rekuperatora? Jeżeli dom jest nieco mniej ocieplony nie oznacza, że przez to do domu dostaje się świeże powietrze. Przyłóż sobie folię do ust to może zrozumiesz o czym mówię. Ale mam ubaw:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Wiesz co oznacza termin rekuperacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 A żeby jaśniej ci to wytłumaczyć, to jak wywalimy wymiennik z reku, to to już nie będzie reku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) to jest minus internetu przy piwie napewno doszlibyscie do konsensusuno ale jak się rozmawia przez maszynę wszystko się robi sztywne. z tym gwcliwko jesteś do przodu panowie prawda leży gdzieś po środkugdybym wzioł 8 kw i zasobnik to nawet nie wyszłoby 15 tys liwko ty masz przewage nad nami ponieważ dziala u ciebie pompa my teorie uprawiamy co cie uprawnia do twierdzenia że powietrzna jest badziewna ?bo ja np od chłopaków z buderusa ma info np że z kosztami utrzymania , serwisowania jest troche zamieszania , od nich mam info o spadającym copie stopniowo gruntówek- cholera wiem co myslec Edytowane 7 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 To nie do końca jest tak, że ja twierdzę, że powietrzne są złe. Są po prostu gorsze od gruntowych. Jeżeli ich cena wyjdzie dużo mniejsza od gruntowych, mają sens. To Arturo zaczął pisać pierdoły o gruntówkach więc mu uświadomiłem, że z jego wiedzą nie jest najlepiej. Bierzcie jakie chcecie, byle nie kopcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 I tak na marginesie. Ja do swojego domu musiał bym wziąć powietrzną większej mocy, więc i droższą. Wy wydaliście więcej na ocieplenie. Ciekawi mnie kto będzie miał mniejsze rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) liwko powiedz za ile teraz gruntówkę do takiego domu jak mój za grunt. trzebaby zapłacić ale tak że nie kiwnę przy tym palcem. jeżeli u mnie ze zużyciem energii bedzie tak jak planuję to na prąd mi więcej wyjdzie z 500 optymistycznie a 1000 pesymistycznie no to jakby gruntówka kosztowałaby z 25 tyś to zwróci mi się po 10-20 latachno a jakby kosztowała z 35 tyś to zwróci mi się po 20-30 latach moim zdaniem kluczem do sukcesu jest to co propaguje artur-doizolować chałupę.liwko i artur jesteście wybitnym wyjatkiem że wiecie na co się zdecydowaliście , generalnie ludzie nie mają takich wątpliwości-będzie jak będzie mi to głupio takie rzeczy pisać ponieważ znam ludzi którym przy grzaniu 200m gruntówką wychodzi 800zł miesięcznieaha temu panu pan od pompy g. powiedział że np reku jest do d...y no to założył gruntówkę za okazyjną cenę 60 tyś Edytowane 7 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 malux20, nie pamiętam, ilu litrowy będziesz miał dom?Z tym reku to poniekąd racja. Jak obliczałem to mi się nigdy nie zwróci. Za to dla komfortu jak najbardziej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 miestety litry poszły mi do góry wczoraj3 kuzynów u mnie wpadło na budowę ratowałem się czym się da -poszło 1,5 litra koniaka i z 2 litry wina -wypiliśmy to z jakimś obrzydzeniem 50 litrów musi wyjśc bo jak nie buduję następny domek 123m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 miestety litry poszły mi do góry wczoraj 3 kuzynów u mnie wpadło na budowę ratowałem się czym się da -poszło 1,5 litra koniaka i z 2 litry wina -wypiliśmy to z jakimś obrzydzeniem 50 litrów musi wyjśc bo jak nie buduję następny domek 123m2 Ło matko jedyna:D 50 litrów, ciekawe jak Arturo nazwie ten twój dom:D Pijesz takie berbeluchy, że ci się wszystko pokręciło:D Domek będziesz miał jak Bozia da 5-litrowy. Przy tym co pisałem jedynie DZ poziome trzeba by zrobić samemu. Jeżeli do takiego zapotrzebowania firma by robiła DZ powinni wziąć nie więcej niż ze 3tyś. No ale znając życie biorą więcej. Samemu, tak jak powiedziałem, można to zrobić taniej, bo żadnej filozofii w tym niema;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.01.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Przy tym co pisałem jedynie DZ poziome trzeba by zrobić samemu. Przypominam liwko powiedz za ile teraz gruntówkę do takiego domu jak mój za grunt. trzebaby zapłacić ale tak że nie kiwnę przy tym palcem. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) co taki dobry czy kiepski? z koniaka się nie śmiej -przecięż to z 5 razy skuteczniejszy sposób do rozgrzania od biokominka[jeszcze sie krzywiE] liwko nie zciemniaj tymi jednostkamiwprowadzasz jakieś jednostki litrowe[co to jest?]trzymaj się sprawdzonych polskich jednostek-w systemie połówkowym] zmieściłbym sie z gruntówką 25 tyś? Edytowane 7 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Na luzie. Teraz to ja zaczynam berbeluchę Pogadamy jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 no ja mam 30 arów to poziomę to nie problem a te 25 tyś tez przy pionowym wyjdzie? zaraz zadzwonię po kumpla żeby się z tobą połaczyć w bólach przy rudej myszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 08.01.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jak to jest z grzaniem przez pompę ciepła, chodzi w drugiej taryfie i na zmiane grzeje podłogówkę i CWU??? czy może to robić jednocześnie,?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts