Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile czasu zajmuje wykopanie 200m rowu o gł.1,5m ile czasu zajmuje zakopanie 200m rowu,koszt kopary to 80zł/h ?

Ile kosztuje glikol do tego ?Glikol wlewa się lejkiem ? Ile kosztuje rozdzielacz,studzienka ?

Pewnie w kilka h by ją zakopał. Ja bym tam się ze szpadlem nie bawił.

Jaki rozdzielacz? Jaka studzienka? Przy jednej nitce:D

Czy WM z reku służy oszczędzaniu czy zapewnieniu odpowiedniej wentylacji ?

Dla Twojego domu,z którego powietrze dochodzi każdą szczeliną bo masz durszlak to bez różnicy ale nie w nowych domach ze szczelnymi oknami.

No i mamy przykład głupoty jak na dłoni. Chyba trzeba to będzie powklejać do kilku wątków:D

Rekuperator służy tylko do odzysku ciepła!!! A wentylacja mechaniczna służy do wentylacji!!! W domu z PC muszę mieć jakąś wentylację, grawitacyjną albo mechaniczną, ale nie muszę mieć rekuperatora!!! Rozumiesz, czy trzeba jaśniej?

Pokaż mi takiego głupiego,wskaż dosłownie palcem,który posiada WM bez reku ;)

Nawet Ty masz reku...chociaż w durszlaku byś się obył bez tego :)

Rekuperator służy do wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.

Do samego odzysku ciepła służy wymiennik,który znajduje się w rekuperatorze,oprócz tego w rekuperatorze znajdują się wentylatory.

Rozumiesz,czy trzeba jaśniej !!

http://www.forumbudowlane.pl/vt/15810/0/wentylacja-mechaniczna-bez-rekuperatora-mozliwa

Poza tym, w tysiącach domów i mieszkań instaluje się takie wentylatorki w łazienkach. Co to jest jeśli nie wentylacja mechaniczna bez rekuperatora?

Jeżeli dom jest nieco mniej ocieplony nie oznacza, że przez to do domu dostaje się świeże powietrze. Przyłóż sobie folię do ust to może zrozumiesz o czym mówię.

Ale mam ubaw:lol2:

to jest minus internetu

przy piwie napewno doszlibyscie do konsensusu

no ale jak się rozmawia przez maszynę wszystko się robi sztywne.

z tym gwcliwko jesteś do przodu

panowie prawda leży gdzieś po środku

gdybym wzioł 8 kw i zasobnik to nawet nie wyszłoby 15 tys

liwko ty masz przewage nad nami ponieważ dziala u ciebie pompa my teorie uprawiamy

co cie uprawnia do twierdzenia że powietrzna jest badziewna ?

bo ja np od chłopaków z buderusa ma info np że z kosztami utrzymania , serwisowania jest troche zamieszania , od nich mam info o spadającym copie stopniowo gruntówek- cholera wiem co myslec

Edytowane przez malux20

To nie do końca jest tak, że ja twierdzę, że powietrzne są złe. Są po prostu gorsze od gruntowych. Jeżeli ich cena wyjdzie dużo mniejsza od gruntowych, mają sens. To Arturo zaczął pisać pierdoły o gruntówkach więc mu uświadomiłem, że z jego wiedzą nie jest najlepiej.

Bierzcie jakie chcecie, byle nie kopcić;)

liwko powiedz za ile teraz gruntówkę do takiego domu jak mój za grunt. trzebaby zapłacić ale tak że nie kiwnę przy tym palcem.

jeżeli u mnie ze zużyciem energii bedzie tak jak planuję to na prąd mi więcej wyjdzie z 500 optymistycznie a 1000 pesymistycznie

no to jakby gruntówka kosztowałaby z 25 tyś to zwróci mi się po 10-20 latach

no a jakby kosztowała z 35 tyś to zwróci mi się po 20-30 latach

moim zdaniem kluczem do sukcesu jest to co propaguje artur-doizolować chałupę.

liwko i artur jesteście wybitnym wyjatkiem że wiecie na co się zdecydowaliście , generalnie ludzie nie mają takich wątpliwości-będzie jak będzie

mi to głupio takie rzeczy pisać ponieważ znam ludzi którym przy grzaniu 200m gruntówką wychodzi 800zł miesięcznie

aha temu panu pan od pompy g. powiedział że np reku jest do d...y no to założył gruntówkę za okazyjną cenę 60 tyś

Edytowane przez malux20

miestety litry poszły mi do góry wczoraj

3 kuzynów u mnie wpadło na budowę ratowałem się czym się da -poszło 1,5 litra koniaka i z 2 litry wina -wypiliśmy to z jakimś obrzydzeniem

50 litrów musi wyjśc bo jak nie buduję następny domek 123m2

Ło matko jedyna:D

50 litrów, ciekawe jak Arturo nazwie ten twój dom:D

Pijesz takie berbeluchy, że ci się wszystko pokręciło:D

Domek będziesz miał jak Bozia da 5-litrowy. Przy tym co pisałem jedynie DZ poziome trzeba by zrobić samemu. Jeżeli do takiego zapotrzebowania firma by robiła DZ powinni wziąć nie więcej niż ze 3tyś. No ale znając życie biorą więcej. Samemu, tak jak powiedziałem, można to zrobić taniej, bo żadnej filozofii w tym niema;)

Gość Arturo72
Przy tym co pisałem jedynie DZ poziome trzeba by zrobić samemu.

Przypominam ;)

liwko powiedz za ile teraz gruntówkę do takiego domu jak mój za grunt. trzebaby zapłacić ale tak że nie kiwnę przy tym palcem.

Edytowane przez Arturo72

co taki dobry czy kiepski?

z koniaka się nie śmiej -przecięż to z 5 razy skuteczniejszy sposób do rozgrzania od biokominka[jeszcze sie krzywiE]

liwko nie zciemniaj tymi jednostkami

wprowadzasz jakieś jednostki litrowe[co to jest?]

trzymaj się sprawdzonych polskich jednostek-w systemie połówkowym]

zmieściłbym sie z gruntówką 25 tyś?

Edytowane przez malux20