Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Photos, ja nie wymagam żeby to była firma z 20-letnim doświadczeniem, może go mieć 2 i z tego okresu 5 zadowolonych klientów.

Wierz mi, mam sporo ofert na pci od firm, które nie mają wielkich dokonań na koncie i moim zdaniem wypisują bzdury (typu kolektor poziomy powyżej poziomu przemarzania gruntu), a ceny sobie krzyczą że hoł hoł.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

liwko czekamy na pierwszego użytkownika któremu firma zrobiła pompę od a do z za 25 tyś brutto gruntówkę z pionowym .

na umowę , z fakturą , z gwarancją.

ty podałeś taką kwotę - zobaczmy co mówi rynek

tak przy okazji ile pod poziomy kolektor zajmuję miejsca ?

ar czy więcej?

dla osób kupujących działkę za 15 tyś za ar to może nie być bez znaczenia

obecna cena na ecopower C7

Pompa ciepła Ecopower C7 - 14400zł

Kotłownia z zasobnikiem CWU 300ltr - 7300zł

Dolne źródło poziomy kolektor 450m2 - 8800zł

Razem 30500zł ( netto)

pompa od stycznia podrozala o 600zl

Edytowane przez aksamitka

Pompa ciepła Ecopower C7 - 14400zł

Kotłownia z zasobnikiem CWU 300ltr - 7300zł

Dolne źródło poziomy kolektor 450m2 - 8800zł

Kotłownia z zasobnikiem - 7300 , moje pytanie ten zasobnik to ze złota?? pompa C7 ma obiegówki w sobie to co się kryje pod nazwą kotłownia??

Kolektor poziomy 8800 też przesadzona kwota,

Wiadomo wykonawca musi zarobić ale czemu od razu 10000 na jednej robocie??

Dlatego ja zrobie sobie to sam, szkoda mi kasy na to żeby za coś tak prostego płacić i to tak dużo.

Prędzej czy później ludzie kapną że PC to nie UFO , zrobi jeden samemu , drugi podpatrzy , pomysli temu działa to i ja dam radę, czas nieświadomości i wykorzystywania ciemnoty pospolitej się kończy,

Pewnie za jakiś czas wymyślą znowu coś równie tajemniczego i zacznie się interes od nowa.

w kotlownie wchodza materialy do jej wykonania. Rurki miedziane do tanich nie naleza, 3 naczynka, zawory, odpowietrzniki,manometry u mnie jest tez rozdzielacz DZ. Do tego instalacja zbiornika CWU, materialy do tego potrzebne. Niby niewiele ale te pierdoly sa drogie a robocizna tez kosztuje.. Edytowane przez photos

nie podejmuje sie zrobienia czegos o czym nie mam pojecia

To co ty w życiu robisz? Skoro nie miałaś zapewne o tym wcześniej pojęcia... Na nocniku siadać też się przecież nauczyłaś:)

Człowiek się uczy całe życie, a choćby na tym forum jest tyle wiedzy, zdjęć, pomocnych userów, że wykonani paru rzeczy samemu nie powinno być żadnym wyzwaniem.

Czyli mocy chlodniczej ma w granicach 5,5 kW. Liczac po 30 W na mb Twojego kolektora wychodzi nam 3 do 5,5 sporo brakuje. Wychodzi na to ze ktos przyją grubo ponad 50 W na mb Twojego kolektora....dosyc smialo

Żeby tylko 50W, niektóre odcinki policzyli po 80W z metra bieżącego. Człowiek był wtedy niedouczony to łyknąłem jak młody Pelikan :bash: taki bilans energetyczny DZ razem z papką marketingową o super wydajności mojego DZ. Sprawdziłem tylko czy liczby się zgadzają nie wnikając w merytorykę, no to i teraz mam temp. przy obecnej pogodzie w granicach 0 stopni na wejściu pod koniec pracy pompy.

To co ty w życiu robisz? Skoro nie miałaś zapewne o tym wcześniej pojęcia... Na nocniku siadać też się przecież nauczyłaś:)

Człowiek się uczy całe życie, a choćby na tym forum jest tyle wiedzy, zdjęć, pomocnych userów, że wykonani paru rzeczy samemu nie powinno być żadnym wyzwaniem.

Oj Liwko, pomocny z Ciebie user, ale tutaj pojechałeś po bandzie.

Nie każdy ma czas, możliwości, zdolności (ew. wstawić inne przyczyny) aby zrobić te rzeczy samemu.

U mnie było następująco:

- kolektor poziomy: 600 m przewodu PE40 (4 petle po 150 m) + studzienka kolektorowa z rozdzielaczem + późniejsze napełnienie DZ (podczas instalacji kotłowni) roztworem alkoholu - 8700 zł (materiały i robocizna);

- dodatkowo we własnym zakresie płaciłem za pracę koparki (kopanie, zakopywanie i wyrównywanie terenu)- 1700zł (90 zł za h);

- kotłownia z pompą PPC Ecopower C11 (11kW) + zbiornik CWU Galmet 300l + pompka obiegowa CWU Danfoss + zbiorniki wyrównawcze, zawory, regulator pogodowy itp - 23400zł (materiały, montaż, uruchomienie).

Ceny brutto ("bez kiwnięcia palcem") we wrześniu 2011

robię to co lubię ( i na czym sie znam)a nie to co muszę........

poza tym nie da sie wszystkiego umieć, na wszystkim znać, a moze wole na to zarobić (?)

Edytowane przez aksamitka