Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

robię to co lubię ( i na czym sie znam)a nie to co muszę........

poza tym nie da sie wszystkiego umieć, na wszystkim znać, a moze wole na to zarobić (?)

Pewnie, dlatego kilka stron wcześniej napisałem, że dla jednego 50tyś to spory wydatek, a dla drugiego na waciki;)

Jak idę do sklepu po margarynę to się nie zastanawiam, która jest tańsza, tylko biorę taką która mi smakuje. Nie mam czasu się nad nimi zastanawiać. Biorę, płacę, i wychodzę. Podobnie jest z pompami i instalacjami. A czy to ktoś zrobi taniej czy drożej, to już jego sprawa. Ja tylko podaje sposoby jak to można wykonać. Wybór należy oczywiście do ciebie.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajnie by było wszystko umieć, ale zazwyczaj co jest to wszystkiego to jest do niczego.....

choć nie twierdze ze wole wydać mniej niz wiecej i nawet te 30-40 tys to sporo

Gdybym miał podłączać PC i ją uruchamiać, to nie, to nie dla mnie. Zbyt mało wiedzy. Ale zrobienie kolektora poziomego (jeżeli jest na to miejsce) to bułka z masłem;)

Proponuję założyć PC powietrzną 8kW zamiast gruntowej 8kW. Ciekawe dlaczego wszyscy zalecają dużo mocniejsze pompy p-w do tych samych domów.

No tak, ale przecież można zejść z zapotrzebowaniem naszego domu, tylko Arturo przemilcza ile to kosztuje.

Tak na marginesie, to gruntowa 8kW ma przy -25st. 8kW, a powietrzna już od dawna grzeje grzałkami.

Nie wierzę w to co przeczytałem. Wstyd :(.

Boś niedowiarek;)

Ja też nie wierzę, że ktoś wreszcie tego nie przerwał:(

Ciągle jestem pomawiany i nikt nic z tym nie zrobił.

Arturo72, jeżeli moderatorzy nie zareagują tak jak należy, a ty nie przeprosisz, wystąpię na drogę sądową. Wygram nie wygram, ale sobie pojeździsz.

Żegnam.

Edytowane przez Liwko

Wrzućcie trochę na luz... Strasznie jesteście zacietrzewieni. Sam szukałem (i szukam nadal) wielu informacji o pompie ciepła. Bliżej mi zdecydowanie do zdania Liwko ale nie jestem w stanie ocenić prawdziwości prezentowanych tu wyliczeń i koncepcji. Myślę jednak, że najważniejsze są rzetelne i sprawdzone informacje od użytkowników danego rozwiązania. Dlatego wolałbym czytać o tym zamiast kłótni.

Ostatni raz ci odpowiem.

Dz samemu to od 1tyś do nieskończoności

Przez firmę-od kilku tysięcy do nieskończoności

Odwierty-od kilku tysięcy do nieskończoności

Jaką powietrzną masz bez tknięcia szpadla za 15tyś??? Dla jakiego domu z jakim zapotrzebowaniem ale i na CO jak i CWU???????

Jesteś pewien, że gruntowe pompy mają średnioroczny COP 3 a p-w 2,5 czy strzelasz????????? Mogę ci udowodnić, że strzelasz ale pudłujesz!!!!!

Dlaczego nie napisałeś nic o wykorzystaniu taniej taryfy przez obie pompy?????? To już nie są groszowe sprawy!!!!!

Jesteś pewien, że dobra powietrzna pompa ma przy -20 COP2 ????? Przy CO czy przy CWU???? Bo w domu energooszczędnym to bardzo ważne!!!!!

Czy teraz nie rozumiesz dlaczego uważam, że napisałeś bzdury???????????

Liznąłeś temat a już udajesz eksperta. Nie ma sensu z tobą dalej dyskutować.

Nie prowokuj, więcej nie odpiszę.

Doskonale wiemy o istnieniu tych pomp. Jeżeli bym miał zrezygnować z gruntowej to tylko za cenę tej pierwszej. Druga z wszystkim wyszła by do mojego domu podobnie co gruntowa.

Panowie zacznijcie sie ignorowac to bedzie z kozyscia dla wszystkich przyszlych uzytkownikow pci powietrznych czy gruntowych

Ja jestem gotów, pod warunkiem, że zrobi to samo Arturo72. W innym razie będzie dalej obrażał a ja nawet nie będę się bronił nie widząc jego postów. Powtarzam, jestem gotów, nie chcę już czytać jego wywodów.

Boś niedowiarek;)

Ja też nie wierzę, że ktoś wreszcie tego nie przerwał:(

Ciągle jestem pomawiany i nikt nic z tym nie zrobił.

Arturo72, jeżeli moderatorzy nie zareagują tak jak należy, a ty nie przeprosisz, wystąpię na drogę sądową. Wygram nie wygram, ale sobie pojeździsz.

Żegnam.

trochę dziecinne

Ostatni raz ci odpowiem.

Dz samemu to od 1tyś do nieskończoności

Przez firmę-od kilku tysięcy do nieskończoności

Odwierty-od kilku tysięcy do nieskończoności

Jaką powietrzną masz bez tknięcia szpadla za 15tyś??? Dla jakiego domu z jakim zapotrzebowaniem ale i na CO jak i CWU???????

Jesteś pewien, że gruntowe pompy mają średnioroczny COP 3 a p-w 2,5 czy strzelasz????????? Mogę ci udowodnić, że strzelasz ale pudłujesz!!!!!

Dlaczego nie napisałeś nic o wykorzystaniu taniej taryfy przez obie pompy?????? To już nie są groszowe sprawy!!!!!

Jesteś pewien, że dobra powietrzna pompa ma przy -20 COP2 ????? Przy CO czy przy CWU???? Bo w domu energooszczędnym to bardzo ważne!!!!!

Czy teraz nie rozumiesz dlaczego uważam, że napisałeś bzdury???????????

Liznąłeś temat a już udajesz eksperta. Nie ma sensu z tobą dalej dyskutować.

Nie prowokuj, więcej nie odpiszę.

fujitsu albo atlantic 8kw z zasobnikiem 200l to nawet tyle nie wyjdzie

wiem że liwko napiszę że to niemożliwe ale do k...y nędzy mam fakturę za s10 to chyba wiem ile zapłaciłem. dom 123m2 porządnie zaizolowany ale bez szaleństw

całościowo 8000 kw h

liwko publicznie będę głosił twoją chwałę jak do wiosny powszechne będą oferty na kompleksowa usługę za gruntową 20 tyś [pionowe odwierty darujmy sobie].

Edytowane przez malux20

fujitsu albo atlantic 8kw z zasobnikiem 200l to nawet tyle nie wyjdzie

wiem że liwko napiszę że to niemożliwe ale do k...y nędzy mam fakturę za s10 to chyba wiem ile zapłaciłem. dom 123m2 porządnie zaizolowany ale bez szaleństw

całościowo 8000 kw h

chodzi o to że firma która mi to sprzedała nie może oficjalnie sprzedawać tego na polski rynek.

ja i tak jeżdzę kilka razy do roku do francji , belgii i nie było problemu znależć jakąś chętną firmę tam .

tylko że faktycznie przez telefon to będzie ciężko . francuzi bedą udawać niemców

katować możecie - na te kilkadziesiąt pw w tej sprawie odpowiedziałem i dalej będę się starał

Czyli co, kupiłeś ją nielegalnie, czy firma ci ją sprzedała nielegalnie?

Dlaczego inni normalnie od innego sprzedawcy mają je dużo drożej? Opisz to.

sądzę , uważam , wydaję mi się że zakup z dowodem zakupu-faktura, przelew jest legalne

opisałem właśnie jak ją kupiłem.

uczyć się jezyków , stracić z 30 zl na telefony i skorzystać z tego że się jeżdzi i lata do francji kilka razy w roku.

fakt że nie zaszkodzi mieć własną działalność .

piczman kompletuje mi wentylacje pewnie w tym tygodniu obejrzy pompe i fakture

sądzę , uważam , wydaję mi się że zakup z dowodem zakupu-faktura, przelew jest legalne

opisałem właśnie jak ją kupiłem.

uczyć się jezyków , stracić z 30 zl na telefony i skorzystać z tego że się jeżdzi i lata do francji kilka razy w roku.

fakt że nie zaszkodzi mieć własną działalność .

piczman kompletuje mi wentylacje pewnie w tym tygodniu obejrzy pompe i fakture

No i wszystko jasne. Wystarczy tylko mieć firmę i pojechać sobie po pompę do Francji :lol2:

Ktoś ci ją oczywiście za darmo zamontuje? Instalatorzy są tacy miłosierni:D

Czy wy czytacie co piszecie?

Mi zarzucacie że DZ chcę zrobić samemu a sami proponujecie ludziom wycieczki do Francji???

A co z gwarancją? Nikt przecież palcem w Polsce za darmo nie kiwnie w razie awarii!!!

problem w tym że ktoś twierdzi że powietrznę sa lepsze [bo to nieprawda]

problemem JEST TO ŻE ktoś neguje cenę za powietrzną w okolicach 15 tys - choć są już takie przyklady a jednocześnie twierdzi że gruntowa to max 20 tyś - no to wypada poczekać jak ktoś na forum wpiszę że ma za taka kwotę kompleksowa uslugę

aha odpalenie powietrznej to max kilka godzin bez pospiechu

no przy gruntowej zakladam że to trwa to kilkanaście godzin[od a do z]

Edytowane przez malux20