Liwko 09.01.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Malux20, masz ją w domu, otwórz ją i porób kilka zdjęć. Szczególnie interesuje mnie sprężarka.5 lat na jednostkę zewnętrzną, bo pewnie po sześciu się rozsypie.Nie ma szans by pompa p-w wytrzymała tyle co gruntowa. Przyjdzie szybko zapłacić różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 problem w tym że ktoś twierdzi że powietrznę sa lepsze [bo to nieprawda] problemem JEST TO ŻE ktoś neguje cenę za powietrzną w okolicach 15 tys - choć są już takie przyklady a jednocześnie twierdzi że gruntowa to max 20 tyś - no to wypada poczekać jak ktoś na forum wpiszę że ma za taka kwotę kompleksowa uslugę aha odpalenie powietrznej to max kilka godzin bez pospiechu A ja z uporem maniaka będę powtarzał, że do domu z zapotrzebowaniem Arturo72 i samemu wykonanym DZ w 20tyś z palcem w kakale można się zmieścić. I nie trzeba się martwić o trwałość czy niskie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 09.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Kupić tą pompę Alfea i podłączyć do nie dolne źródło a jednostkę zewnętrzną sprzedać. Ciekawe czy by chodziła:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 sprezarka to nawet nie 2 tysz argumentami o 5-6 latach nie chcę dyskutować bo być może są tak samo dziecinne że gruntowej spada cop na wiosnę a w każdym kolejnym dolnemu ż coraz trudniej zregenerować się - a co mi kosztuje napisać że tak jest? chociaż przy gruntowej te ewentualne problemy i tak będą rozwiązne przez pionowy kolektor [taka pompa zapewne też juz niedługo wyjdzie max 20 tyś] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Kupić tą pompę Alfea i podłączyć do nie dolne źródło a jednostkę zewnętrzną sprzedać. Ciekawe czy by chodziła:p To tak jakby sprzedać silnik z samochodu.Kompletny brak wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.01.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Prosimy o merytoryczną dyskusję z pożytkiem dla Forumowiczów. Dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.01.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 czy ktoś zna lub ma a może słyszał opinie o pci galmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 12.01.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 czy ktoś zna lub ma a może słyszał opinie o pci galmet właśnie sam się interesowałem, cenowo wychodzi bardzo rozsądnie ale galmet od niedawna je produkuje (mam nadzieję że produkuje a nie metkuje jak znana firma na exo.... ) i chyba nie ma jeszcze opinii. Ja po wielu wahaniach nabyłem drogą kupna używaną pompę przywiezioną ze Szwecji ma przepracowane 17000h więc jakby 2/3 życia przed nią ale dopiero w praniu się okaże co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) :ppewnie u nich powietrzne się nie sprawdzają i po cenie złomu to sprzedają Edytowane 12 Stycznia 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 właśnie sam się interesowałem, cenowo wychodzi bardzo rozsądnie ale galmet od niedawna je produkuje (mam nadzieję że produkuje a nie metkuje jak znana firma na exo.... ) i chyba nie ma jeszcze opinii. A masz może wycenę na całość z kotłownią i dolnym źródłem? Bo podane na ich stronie ceny jakoś nie rzucają na kolana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 12.01.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 no rzeczywiscie szału nima .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 mi hydraulik zaproponował ta pompę za niecałe 19tyś za 11kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polskie pompy ciepła 12.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Pompa p-w 8kW za 17tys.zł z instalacją,zasobnikiem i montażem i wszystko jasne W tak małym domu nie ma sensu instalować droższej pompy niż 20tys.zl a za gruntową zapłacisz pow.30tys.zł,nie szkoda kasy ? Zwróć tylko uwagę, że w temp poniżej -5stC będą działały grzałki elektryczne i Twoje oszczędności zje energetyka. PC gruntowa będzie działać niezależnie od temp. powietrza bo temp ZD będzie stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.01.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zwróć tylko uwagę, że w temp poniżej -5stC będą działały grzałki elektryczne i Twoje oszczędności zje energetyka. PC gruntowa będzie działać niezależnie od temp. powietrza bo temp ZD będzie stała. A dlaczegóż to w temperaturze -5C, przy COP >2.8 miałyby zacząć grzać grzałki ? http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/39/09/21/2039092133_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 artur idz spaćty się nie odzywaj-kablarzu:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.01.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 faktyczniedywersyfikacja ewentualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 12.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Generalnie po poczytaniu tego i innych wątków nasuwa mi się wniosek, że w rozsądnych pieniądzach (czy gruntowa, czy pw) to owszem, o ile ma się mały domek i dobry grunt - bo skoro mamy sami kopać, to odwierty odpadają A co, jeśli ktoś nie ma 100m2, tylko 200 i piach? Chciałabym zamontować pc z odwiertami. Jak na razie to co podawała Aksamitka wygląda chyba najlepiej- w moim przypadku pewnie jakieś 11kw (nie mam jeszcze policzonego ozc), więc i cena wyższa, ale i tak w miarę, tylko nie wiadomo jak cenią odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.01.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 mam zrobione obliczenia OZC dla naszego domku i dostałam takie wnioski: "Moc = 5043 W Ciepło= 9733 kWh Obliczenia dla normowych wartości wymiany powietrza, w rzeczywistości obie wartości będą nieco niższe. Potrzebna bedzie pci o mocy ok 7-7,5 kW" Celujemy w pompę gruntową. Czy faktycznie brać taką moc, czy należy przewymiarować lub w drugą stronę? i dlaczego? tylko poważne oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 13.01.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 czym skutkuje przewymiarowanie pompy ?? jak np. wychodzi mi ze powininem miec okolo 7kW a zainstaluje 11 kW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 czym skutkuje przewymiarowanie pompy ?? jak np. wychodzi mi ze powininem miec okolo 7kW a zainstaluje 11 kW ?? Wyższa inwestycja, lepsze wykorzystanie taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts