lujski 13.01.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 hmm no wlasnie w moim przypadku inwestycja mniejsza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.01.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 w jednym z miesięczników budowlanych przeczytałem takie coś "zastosowanie pompy o zbyt dużej mocy oraz przewymiarowanie źródła dolnego nie tylko niepotrzebnie zwiększy koszty inwestycji, ale spowoduje że pompa będzie wyłączać się awaryjnie (tym częściej im temperatura zewnętrzna będzie wyższa) i paradoksalnie budynek będzie nie do grzany..." wychodzi z tego że lepiej nie przesadzać z wielkością pompy względem potrzeb:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 13.01.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 no ja myslalem zeby pompa chodzila caly czas w tanszej taryfie, non stop, w drogiej juz nie ,a nawet jakby bylo za ciepło to mi to nie przeszkadza no chyba ze temp. spadłaby ponizej np.19 to wtedy by sie zalaczyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 w jednym z miesięczników budowlanych przeczytałem takie coś "zastosowanie pompy o zbyt dużej mocy oraz przewymiarowanie źródła dolnego nie tylko niepotrzebnie zwiększy koszty inwestycji, ale spowoduje że pompa będzie wyłączać się awaryjnie (tym częściej im temperatura zewnętrzna będzie wyższa) i paradoksalnie budynek będzie nie do grzany..." wychodzi z tego że lepiej nie przesadzać z wielkością pompy względem potrzeb:) Wszystko zależy od ustawień. W Niemczech większość pomp się przewymiarowuje. Moim zdaniem to nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 to nic złego, tylko po co ponosić wieksze koszty inwestycyjne?!? To zależy jakie są. Jeżeli są niskie, to można tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 liwko ty masz kominek z wkładem n21 ?no musze to napisać chalupa niby dobrze będzie docieplona , no ale przy powietrznej pompie chce sie dobrze zabezpieczyć jakimś kominkiem akumulacyjnym.wiem że koszt powietrznej i kominek to prawie prawie gruntowa ale mi chodzilo o dywersyfikację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) w jednym z miesięczników budowlanych przeczytałem takie coś... Bzdury piszą, jeśli dobrze zaprojektuje się i wykona gz i dz, to nie ma prawa coś takiego wystąpić. Błąd taki może się pojawiać jeśli będą za małe przepływy wody grzewczej przez pc, a więc źle zaprojektowane i wykonane gz dla danej pompy - ale to bez względu na moc pc. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 liwko ty masz kominek z wkładem n21 ? no musze to napisać chalupa niby dobrze będzie docieplona , no ale przy powietrznej pompie chce sie dobrze zabezpieczyć jakimś kominkiem akumulacyjnym. wiem że koszt powietrznej i kominek to prawie prawie gruntowa ale mi chodzilo o dywersyfikację . No N21:) Kto ci to powiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a co chcesz wiedzieć jeszcze o sobie/np o której godzinie i dlaczego pod twoja nieobecność przychodzi listonosz:D tak poważnie gdzieś rzuciłomi się na forum.powiedz jak ten n21 się sprawuje/? długo trzyma ciepłobo my się zastanawiamy nad n21 z obudową typu london koszt do 7-8 tyś może nawet taniej jak sam złoże myślimy też o n27 w obudowie barcelona ale to już się robi kolosik - za to akumulacyjnyno i cena 12 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.01.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Bzdury piszą, jeśli dobrze zaprojektuje się i wykona gz i dz, to nie ma prawa coś takiego wystąpić. Błąd taki może się pojawiać jeśli będą za małe przepływy wody grzewczej przez pc, a więc źle zaprojektowane i wykonane gz dla danej pompy - ale to bez względu na moc pc. wydaje mi sie że nie do końca bo piszą że jeżeli się" za dużo przewymiaruje" a dobrze zaprojektowana to odpowiadająca zapotrzebowaniu,ale ja się dopiero uczę więc moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) wydaje mi sie że nie do końca bo piszą że jeżeli się" za dużo przewymiaruje" Ale co to znaczy "za dużo" ? 2-3x ? Jeśli zamiast 8kW da się 12kW, to dla poprawnie wykonanej instalacji nie będzie miało to wielkiego znaczenia. Dlaczego ? Zasada jest taka, że czym większa moc pc, tym szybciej woda grzewcza musi przez nią płynąć. I tak mniej więcej dla pc 5kW to 0.6 m3/h po ciepłej stronie, 8kW to 1m3/h, 11kW to 1.4m3/h, 14kW to 1.6m3/h (podaję za instrukcją StE WPWE http://www.stiebel-eltron.ru/imperia/md/content/mba/25.pdf). Jeśli się spartoli instalację gz i za pomocą zainstalowanej obiegówki ledwie przepchnie się przez pompę 0.5 m3/h wody, to pc 5-6kw będzie działać bez problemów, 8kW może też, ale błędy będą występować na 11kW czy większych pc i stąd ten mit o błędach przy przewymiarowaniu. A problem tkwi nie w przewymiarowaniu pc tylko w za dużych oporach przepływu gz, czyli w spartolonej instalacji. Dobrze zaprojektowana instalacja, to instalacja spełniająca wymagania danej pc, a niekoniecznie dobrane mocą do zapotrzebowania budynku - to inna sprawa. Podstawowym wymaganiem które musi być spełnione to przepływ po stronie gz i dz. Jeśli moc pc będzie większa niż dobrana na styk, to woda grzewcza szybciej będzie osiągała temperaturę zadaną wg. krzywych i pc się normalnie wyłączy po prostu krócej pracując. Błąd nigdy nie powinien wystąpić, nawet latem, tak jak nie występuje dla cwu, gdzie pc grzeje do wysokich temperatur. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.01.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 no to lipa zapłaciłem prawie 10zeta(kolejne) żeby przeczytać bzdury!!!ale dzieki za wyjaśnienia przynajmniej dowiedziałem się czegoś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.01.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 aa myslalem o przewymiarowanej powietrznej pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.01.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 aa myslalem o przewymiarowanej powietrznej pompie Zasada jest dokładnie ta sama. Przepływ przez gz musi być odpowiednio duży w zależności od mocy pc. Odpada problem projektowania i wykonywania dz, bo o to zadbał już producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 czyli nie musi byc jakos inaczej robiona podłogówka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 czyli nie musi byc jakos inaczej robiona podłogówka ?? Nie, tak samo jak dla gruntowej. Rurki co 10-15cm, sekcje max 100m, od pc do rozdzielacza grubsza rura, np. 32 i to podstawowe zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 aa myslalem o przewymiarowanej powietrznej pompie Pompa przewymiarowana - czy to znaczy ,że 3 razy za duża ? To bez sensu pompę dobiera się i już .Wymiaruje na jakieś warunki .To nazywa się dobór urządzenia Ja dobrałem pompę na temperature zew 0 ,a poniżej olejak .Czy to źle dobrana pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Przepływ przez gz musi być odpowiednio duży w zależności od mocy pc. Odpada problem projektowania i wykonywania dz, bo o to zadbał już producent. czyli jeśli gz, czyli 100% podłogówkę, będę mieć dobrze zaprojektowaną i wykonaną zgodnie z projektem, to wszystko jedno, czy pompa zostanie dobrana idealnie lub lekko przewymiarowana? dobrze rozumuję? a po czym poznać, czy podłogówka jest dobrze zaprojektowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) a po czym poznać, czy podłogówka jest dobrze zaprojektowana? Tak,dobrze rozumujesz. Poznać można po tym, że będzie mieć małe opory przepływu i wystarczającą wydajność grzewczą. Dla typowych domów sprowadza się do kilku zasad: rurki co 10-15cm, pętle najlepiej podobnych długości, nie dłuższe niż 100m dla pex16, ewntualne drabinki wpięte jak kolejne pętle do rozdzielacza, doprowadzenie od pc do rozdzielacza/y w miarę grubą rurką np. pex 32/miedź 28 tym grubszą im większa moc pc i większa odległość od pc do rozdzielacza. Dla instalacji z pc i 100% podłogówki +ewentualne drabinki brak mieszacza. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.01.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 rwxw - bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts