Tomek B.. 15.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Zrobiłem dolne źródło z myślą o gwc ale podobnie jak Liwko w przyszłości będę chciał podłączyć pompę ciepła więc hydraulik zrobi wyprowadzenia do późniejszego jej podłączenia. Pompa ciepła oczywiście jak najmniejsza 5-6 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Witam wszystkich , od jakiegoś czasu zainteresowałem się PC , tak czytam i czytam i nadal nie jestem pewny decyzji o instalacji tego żródła ciepła. Początkowo miał być piec gazowy ale zastanowiło mnie to coś czyli PC. Zaproponowanymi pompami ciepła są Danfoss 8kw = 32tyś (pompa,osprzęt,montaż kotłowni,akcesoria,regulacja) + 9,3tyś DŹ (400mb rury ,pełen montaż od wykpu po zasyp) Alpha Innotec WZS61H = 35,7tys (pompa,osprzęt,montaż kotłowni,zbiornik buforowy) + 6,2tyś DŹ(3 pętle po 80m) Natea MT 9.10 9,3kw = 24612zł (pompa,zasobnik,osprzęt,) + DŹ 12tys (wykonane w miedzi, bezpośrednie skraplanie) No i co tu wybrać. Chętnie bym po wysyłał jeszcze jakieś zapytania, może polecacie kogoś u kogo warto? A może z tych 3 opcji któraś będzie ok? Dom ma 150m2 użytkowej, 20cm ściany,20cm podłogi, 30cm poddasze, reku , duże okna od południa, od północy tylko wejście prawie xD , Myślę czy jest sens inwestować tak duża kasę, kotłownie gazową za 10-15 tyś zrobię a tu o 25tyś więcej wychodzi xDPrzy gazie chciałem kominek z DGP przy pompie ciepła już bym go nie robił. Kilka tyś odrobione ale więcej znaleźć nie umiem Edytowane 19 Lutego 2012 przez Kicek26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 z tego co pamiętan to mi natee liczyli mi łaćznie z podłog. coś 42-44tyś właściwie kupiłbym ja ale chciałem mieć na wszelki wypadek wodną podłogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Dokładnie 42 tyś wychodziło z podłogówką na miedzi ale również jestem za wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Pompa ciepła oczywiście jak najmniejsza 5-6 KW. "Oczywiscie", ale dlaczego takie kryterium doboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Kicek, mnie wszyscy instalatorzy dobierali moc pc na 9-10 kW, a po OZC wyszło zapotrzebowanie 7-7,5kW. może zacznij od tego, że zlecisz lub zrobisz sobie porządne obliczenie zapotrzebowania na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 1. Zapotrzebowanie na ciepło i na CWU2. Porządne dolne i górne źródło3. Ciągnąć zapałki z wyborem PCJeżeli 1 i 2 punkt będą wykonane poprawnie, to 99% pomp już sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Policzyli mi zapotrzebowanie na CO 4,3kw a na CWU 1,25kw , a zapotrzebowanie na energie 12500kwh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Policzyli mi zapotrzebowanie na CO 4,3kw a na CWU 1,25kw , a zapotrzebowanie na energie 12500kwh/rok To jeżeli się nie walnęli to szóstka wystarczy. Można dać nawet 7, będzie lekko przewymiarowana. DZ dla takiego zapotrzebowania to 300m poziomego przy słabym gruncie (robił bym samemu). Żadnych studzienek. Prościzna. Materiały na podłogówkę na taką powierzchnię to około 4-5tyś. (można poczytać i wykonać prawie samemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To jeżeli się nie walnęli to szóstka wystarczy. Można dać nawet 7, będzie lekko przewymiarowana. DZ dla takiego zapotrzebowania to 300m poziomego przy słabym gruncie (robił bym samemu). Żadnych studzienek. Prościzna. Materiały na podłogówkę na taką powierzchnię to około 4-5tyś. (można poczytać i wykonać prawie samemu) Grunt mam gliniasty czasem mokry jak po pada, nachylenie zbocza na którym docelowo by się znajdował to południe więc gdy tylko jest słońce będzie ogrzewać grunt. Czyli jeśli mi proponują 8kw np Danfossa i 400m poziomego to znaczenie za dużo?? Na 100% będzie oczyszczalnie B-M i myślałem aby wodę z niej rozprowadzić w gruncie nad kolektorem, nie będzie to niczego komplikowało i itp? Z tym montażem samemu to różnie bywa, ograniczenia czasowe sporę , jednak praca trochę go zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Grunt mam gliniasty czasem mokry jak po pada, nachylenie zbocza na którym docelowo by się znajdował to południe więc gdy tylko jest słońce będzie ogrzewać grunt. Czyli jeśli mi proponują 8kw np Danfossa i 400m poziomego to znaczenie za dużo?? Na 100% będzie oczyszczalnie B-M i myślałem aby wodę z niej rozprowadzić w gruncie nad kolektorem, nie będzie to niczego komplikowało i itp? Z tym montażem samemu to różnie bywa, ograniczenia czasowe sporę , jednak praca trochę go zajmuje. Pogadaj z adiqq w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page65 Ma chyba podobnie zrobione DZ i jest mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 8kW będzie przewymiarowana. Pytanie ile kosztuje to przewymiarowanie w stosunku do 6 czy 7. Jeżeli nie dużo to można brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Warto brać trochę większą pompę Szczególnie ze wiele firm nie ma duży różnic cenowych pomiędzy np 7 a 8 kW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 8kW będzie przewymiarowana. Pytanie ile kosztuje to przewymiarowanie w stosunku do 6 czy 7. Jeżeli nie dużo to można brać. Mam cenę na Danfossa DHP L6 6kw na 20200zł lub DHP L8 8kw na 20900zł Są to pompy bez zasobnika więc trzeba by dokupić(zasobniki 300l - 3200zł), są tez z wbudowany zasobnikiem na 180l , ceny odpowiednio 6kw 23600zł a 8kw 24300zł Pytanie które bardziej się opłaca z zasobnikiem wbudowanym czy bez? Obecnie jestem tylko z żoną ale dzieciaki musowo będą , w tym roku zaczynam produkcję xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Mam cenę na Danfossa DHP L6 6kw na 20200zł lub DHP L8 8kw na 20900zł Są to pompy bez zasobnika więc trzeba by dokupić(zasobniki 300l - 3200zł), są tez z wbudowany zasobnikiem na 180l , ceny odpowiednio 6kw 23600zł a 8kw 24300zł Pytanie które bardziej się opłaca z zasobnikiem wbudowanym czy bez? Obecnie jestem tylko z żoną ale dzieciaki musowo będą , w tym roku zaczynam produkcję xD Może przemyśl np. Nibe ?? Wydaje mi się że jednak dużo lepsza jakość wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kicek26 19.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Może przemyśl np. Nibe ?? Wydaje mi się że jednak dużo lepsza jakość wykonania Czemu nie, chętnie bym zdobył jakaś ofertę , zależy mi aby była z niedaleka, okolice Kęt woj małopolskie xD Miki a Ty masz pompę ciepła jakiej firmy ?? Kto Ci ją montował i czy jest wart polecenia?? Mam nie daleko do Tych ( w tym monecie w nich jestem w pracy) więc jak była by możliwość z Twojej strony chętnie bym zobaczył działającą instalację xD , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Stary masz gaz i w drodze i chcesz walić 45 tys na pompę? Kiedy odzyskasz te 30 tys?Podpowiem ci - nigdy. A w mrozy po 30stopni usłyszysz ,że powinieneś mieć piec na gaz do pompy.Kup żonie auto za 30tys,ucieszy sięPompa nie działa za darmo !! Potrzebuje energii elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Stary masz gaz i w drodze i chcesz walić 45 tys na pompę? Kiedy odzyskasz te 30 tys? Podpowiem ci - nigdy. A w mrozy po 30stopni usłyszysz ,że powinieneś mieć piec na gaz do pompy. Kup żonie auto za 30tys,ucieszy się Pompa nie działa za darmo !! Potrzebuje energii elektrycznej Masz rację, ale PC można mieć już w cenie kotła gazowego, DZ w cenie przyłącza, a reszta to prawie to samo. Od początku sezonu grzewczego na CO i CWU wydałem do tej pory niecałe 800zł. Tylko nie mów tego na wątku gazowym, nie uwierzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuwoj 19.02.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Od roku chodzi mi po glowie jakie zrodlo ciepla teraz juz musze podjac decyzje i dalej nie wiem co zrobic . Czy moze mi ktos powiedziec jakie sa relane koszty eksplatacji przy pompie gruntowej dom ma 230 m (po podlodze nie ma skosow) + garaz nie ogrzwany 47 m. Aha czy poprawne rozwiazanie to parter podlogowka a gora grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Od roku chodzi mi po glowie jakie zrodlo ciepla teraz juz musze podjac decyzje i dalej nie wiem co zrobic . Czy moze mi ktos powiedziec jakie sa relane koszty eksplatacji przy pompie gruntowej dom ma 230 m (po podlodze nie ma skosow) + garaz nie ogrzwany 47 m. Aha czy poprawne rozwiazanie to parter podlogowka a gora grzejniki ? Ci co zrobili na dole podłogówkę a u góry grzejniki, najczęściej później żałują, że nie zrobili po całości podłogówki. Wszyscy co mają dobrze zrobioną podłogówkę po całości są mega zadowoleni. Koszty eksploatacji będą wyłącznie zależeć od zapotrzebowania domu na ciepło i ilości zużywanej ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts